Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Що приховано під яскравою обгорткою морозива – якісний молочний продукт чи сухе молоко, розведене водою з синтетичними стабілізаторами, барвниками та рослинною олією? Найпопулярніші влітку ласощі не завжди виправдовують сподівання покупців, мовляв, смак зовсім не такий, як у радянські часи…
– Звичайно, смак не такий, – погоджується Лариса КУДАК, завідувач сектору з контролю якості продовольчих товарів обласного управління у справах захисту прав споживачів. – Виробник має право виробляти морозиво за ТУ (технічними умовами), тобто склад продукції розробляє сам і затверджує в Держспоживстандарті. І коли споживач бачить, що на обгортці морозива зазначено різні емульгатори, рослинні олії, наприклад, пальмову, звісно, це впливає на смакові властивості. Але використання таких складників дозволено і значно здешевлює вартість морозива. За ДСТУ (Держстандарт України) вимоги значно суворіші, але й ТУ ніхто не скасовував.
– Порівнювати теперішнє морозиво з радянським не можна, – зауважує Людмила ЮРКІВСЬКА, начальник відділу маркетингу ВАТ "Житомирський маслозавод" – торгова марка "Рудь". – По-перше, тоді не було стільки видів морозива. Нині асортимент нашого підприємства – близько ста найменувань. По-друге, є вимоги ДСТУ, де чітко визначено стандарти, яких всі виробники повинні дотримуватися. У виробництві використовують стабілізатори, але вони природного походження. Вся продукція сертифікована. Якщо виробник не пройде сертифікацію, його продукцію не продаватимуть ні в супермаркеті, ні у вуличному кіоску.
Нині на українському ринку, за словами Л. Юрківської, залишилися переважно великі та відомі виробники. Неможливість взяти кредити в умовах кризи, нестача обігових коштів призвели до того, що дрібні виробники зникають. "Зараз триває консолідація ринку, залишилися великі підприємства, й інакше вже не буде", – переконана пані Людмила.
Обираючи ласощі, фахівець насамперед радить зважати на виробника: якщо він відомий на ринку не перший рік, його продукцію можна сміливо купувати. Потім прочитати склад продукту: інформація повинна бути детальною. Наприклад, українці насамперед зважають на смакові якості, а ось для європейців принципове значення має жирність морозива. "Більшість виробників вже працюють за ДСТУ, але є ще за ТУ, на це все-таки треба зважати", – каже Людмила Юрківська.
Фахівці чернівецького управління у справах захисту прав споживачів періодично перевіряють, яке морозиво і в яких умовах продають. Як розповідає завідувач сектору з контролю якості продовольчих товарів Лариса Кудак, якщо два місяці тому вони ще могли виявити прострочене морозиво, то тепер цього немає. Зараз активний сезон, продукція не залежується. Хоча термін придатності сучасного морозива досить тривалий – від 5,5 місяця до року. Крім того, морозиво повинні зберігати у відповідних умовах, у морозильних камерах температура не повинна бути вищою за мінус 18 градусів. Якщо морозиво м’яке або деформоване, від такого варто відмовитися.

КОРИСНО ЗНАТИ
Із першого січня 2008 року в Україні почали діяти три національні стандарти на морозиво:
ДСТУ 4733:2007 "Морозиво молочне, вершкове, пломбір" (продукт виготовлено з молока та продуктів його переробки без додавання рослинних компонентів).

ДСТУ 4734:2007 "Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід"

ДСТУ 4735:2007 "Морозиво з комбінованим складом сировини" (дозволено використання компонентів немолочного походження, тобто рослинні і тваринні жири або їхні суміші).
Морозиво класифікують насамперед залежно від вмісту жиру. У молочному морозиві його міститься 0,5-7,5 відсотка, у вершковому – 8-11,5 відсотка, а у пломбірі – 12-20 відсотків. Найменш калорійне – плодово-ягідне.
Марина КАРАСЬОВА
Рейтинг:
(голосів: 1)
16-06-2009, 10:18
Коментарів 0 Переглядів 2520

Теги -
загрузка...
Популярне Коментують
• Новини
«Свиноматка» на бусику і Мак’явеллі за фіранкою. Блог Мостіпаки
Про головні події минулого тижня - у блозі Олександра Мостіпаки
загрузка...
Свято морозива "Рудь" об’єднало чернівецькі родини (новини компанії)

У Чернівцях 12 травня пройшло "Мегасвято Морозива" від компанії "Рудь" - найбільшого виробника "солодкого холоду". Вкотре компанія "Рудь" подарувала мешканцям та гостям міста незабутні враження та яскраві емоції
З таким молодим поколінням на Україну чекає успіх (на правах реклами)

У Чернівцях вже вдруге відбувся "Форум стартапів", який організувала філія Міжнародної освітньої мережі Бізнес-шкіл для дітей та підлітків "Miniboss Business School" у м.Чернівцях за сприяння [b]Європейської Асоціації Розвитку Бізнесу (ЄАРБ).
Чернівчан та гостей міста запрошують на "Форум стартапів" для дітей і підлітків (на правах реклами)

28 квітня 2018 року о 11:00 год., в ресторанному комплексі "Palazzo" (м.Чернівці, вул. Руська, 242) за сприяння Європейської Асоціації Розвитку Бізнесу відбудеться Форум стартапів, який організовує філіал Міжнародної освітньої мережі Бізнес-шкіл для дітей та підлітків Miniboss Business School у м.Чернівці.
І знесла курочка яєчко, не золоте, а просте... (на правах реклами)

Куряче яйце – це справжня скарбничка вітамінів та мікроелементів. У цьому продукті високий вміст вітамінів групи А, D, Е, фолієвої кислоти, вітамінів В3, В12, біотину і холіну.
Ідеальна шкіра обличчя – тепер це реально! (на правах реклами)

Здорова пружна ідеальна шкіра обличчя – це візитівка будь-якої людини. Щоб досягти такого результату, часто витрачають неймовірно великі кошти на косметичні засоби для догляду за шкірою, які, на жаль, не завжди ефективні...
Ощадбанк діє: Голову правління Ощадбанку Андрія Пишного визнано Банкіром року (прес-реліз)

Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний посів І місце в номінації "Банкір року" рейтингу "Фінансовий Оскар 2017" від ділового тижневика "Бізнес".
Lifecell першим запустив 4.5G у Чернівцях (новини компанії)

31 березня lifecell запрошує всіх бажаючих мешканців Чернівців взяти участь у промо-акції, що відбудеться на перетині вул. Героїв Майдану та проспекту Незалежності з 12:00 до 18:00
Передменстуральний синдром: що відбувається у вашому тілі?

Предменструальний синдром – це складний патологічний симптомокомплекс, що з’являється за 1-14 днів до менструації і зникає відразу після її початку.
Рубрика здоров'я ...