Цьогорічного свята виходу на полонини, що відбулося 31 травня, після дводенних дощів виглянуло сонце і приїхало чимало гостей – з інших районів, Прикарпаття, Закарпаття, Румунії, Молдови, Білорусі. Гості робили благодійні внески на "митницях" при в’їзді до Путили – виручено понад 15 тисяч гривень на будівництво житла для багатодітних сімей.
– Цього року на 28 полонинах випасатимуться 3200 овець, 1500 голів великої рогатої худоби, 170 коней, – розповів начальник управління агропромислового розвитку Путильської РДА Михайло ЯМНИЦЬКИЙ. – Раніше громадське стадо на літуванні було значно більшим, однак зараз теж маємо тенденцію до зростання.
Один із кращих фермерів – Віктор Торак із Киселиців. У його господарстві "Топірець" 180 овець та дев’ять голів великої рогатої худоби.
А у Сергіях фермерське господарство "Гребінь" організувала Марія Генцар. Жінка разом із родиною теж відгодовує худобу та овець. Обидва господарства є племінними репродукторами з розведення овець української гірсько-карпатської породи. Тільки вони в районі мають ліцензії на її вирощування.
Гостей свята вивели на дві полонини – Красний Діл і Раково. На першій хазяйнує Петро Глевчук, який пригощає туристів смачною вурдою (варений невитриманий сир) та будзом. Разом із ним тут приблизно 470 овець порядкує шестеро вівчарів. За утримання однієї вівці кожен господар сплачує 60 гривень, дає пастухам півкілограма солі та кілограм комбікорму. Натомість власник тварини отримує п’ять кілограмів бринзи. Виготовленням молочної продукції на полонині займається лише один чабан – найбільш досвідчений. Удій вівці за період випасання – 22-25 літрів молока – з нього можна виготовити приблизно шість кілограмів бринзи.
...Під веселі гуцульські мелодії обирають ватага свята. Цього разу ним став газда з Усть-Путили Микола Штефуряк, який очолює в рідному селі селянське господарство "Толока" й особисто організував полонину "Рошишний".
Молоді полонинники вправлялися у конкурсі "Молодий легінь": вправно долали переходи на вузьких колодах, запалювали на пнях міні-ватри.
А неподалік стадіону кожне село виставило на проби гуцульські страви. Наприклад, газдині з Шепота – різні види голубців, Селятина – грибну продукцію, Розтік – молочну, Яблуниці – м’ясні страви, Киселиців – різне печиво та запіканки.
Василь ГРИНЮК
2-06-2009, 12:01
0
1 878