Перші весняні гриби – сморчки (або, як їх ще називають, шушеребки) з’явилися у лісі ще в березні. Ці ранні гриби вважаються умовно їстівними. При приготуванні вони потребують тривалої термічної обробки. Буковинці давно облюбували сморчки й із першим теплом вирушають до лісу.
– З кошиками до лісу поспішати не слід, цих грибів у лісі небагато, – розповідає грибник Володимир КРАВЧУК. – Шушеребки з’являються лише тоді, як сходить сніг. Інколи можна їх знайти із залишками снігу, головне, аби нічні температури були плюсові. Тоді їх назбираєте. Ці гриби краще шукати на відкритих сонячних лісових галявинах, на пасовищах поблизу лісу. Обов’язковою умовою їхньої появи є волога та багато світла. Сморчки можуть маскуватися у сухій траві, в таких місцях їхні капелюшки світліші. Під час пошуку весняних грибів добре обстежуйте купи старого хмизу, сморчки дуже полюбляють там рости. Шушеребки ростуть аж до початку літа. Та назбирати жменю таких грибів вдається не кожному. Лише людина, яка любить ліс, здатна їх помітити.
Під час чищення сморчків слід врахувати їхні певні особливості. Після ретельного чищення залиште їх на кілька годин у воді. Змініть двічі-тричі воду, періодично помішуйте гриби. Варити сморчки слід у підсоленій воді, бажано зробити це двічі. Відварені гриби відціджують, щоби стекла вода. Далі краще обсмажити гриби на рослинній олії. Під час смаження сморчків сковорідку обов’язково накривайте покришкою. (В. Писаренко)
31-03-2009, 09:49
0
14 381