RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

21 березня – Міжнародний день лялькаря. З цієї нагоди ми поспілкувалися з працівниками обласного театру ляльок. Вони розповіли і про кумедне, і про сумне у своїй творчості.
Грав і Їжака,
і Вовка, і Зайця
22-річний Родіон БОЄЧКО працює актором театру ляльок трохи більше року. Колеги кажуть, що він талановитий хлопець, може спародіювати будь-кого.
– З дитинства мріяв бути естрадно-цирковим артистом, а доля закинула мене сюди, – розповідає Родіон. – За час перебування у театрі зіграв у 10 виставах. Грав Їжака, Вовка, Зайця, Управителя, Сніговика. Люблю кумедні цікаві позитивні образи. Щоби стати актором, треба бути талановитим і вміти перевтілитися у свого героя. Також дуже важливою є підтримка глядачів. На жаль, професія актора театру ляльок не є престижною. Ми постійно сховані від глядача за декораціями. Постійно треба витягувати вверх і напружувати руки, тримаючи ляльки. А ще я високий і мені доводиться згинатися удвоє, щоби мене не було видно за ширмою. Великою проблемою для багатьох молодих наших акторів є відсутність житла, навіть гуртожитку. Наприклад, я з дружиною змушений винаймати кімнату, а сплачую за неї більше, ніж заробляю. Моя зарплатня – 956 гривень, а за кімнату сплачую 1050 гривень. Живемо на стипендію моєї дружини. Дітей мати боюся: на квартиру з дитиною не візьмуть, а якщо візьмуть, то мінімум за 200 доларів.
Світлана КОВАЛЬОВА працює в театрі вже 14 років. За цей час отримала найвищу кваліфікацію провідного майстра сцени і зіграла у півсотні вистав. Жоден спектакль без неї не обходиться. Пані Світлана – визнана Лисичка театру, вона постійно грає цих милих тваринок. А ще виконувала ролі і Зайчика, і Принцеси, і хлопчика Петруся. Актриса гарно танцює, тому грає усі пластичні ролі в живому плані (тобто тоді, коли сам актор виходить на сцену).
"У нас чудовий
і талановитий акторський колектив"
– Мені подобається працювати на сцені, – зізнається Світлана Ковальова. – Улюблені мої ролі – Принцеса Ярина у "Зеленій горі", Дюймовочка (вистава "Крила Дюймовочки"), Заєць у виставі "Бука", Кіт у "Посмішці Клоуна", Лисиця у "Лісовому годиннику"… Життя акторів сповнене курйозів. Траплялося, що під час вистави актори на сцені спотикалися, але їх вчасно підтримували. Виходячи на сцену, чіплялися за щось і розривали штани. Дуже буває кумедно, коли один актор у виставі грає по дві-три ролі і помилково замість однієї ляльки хапає іншу. Наприклад, я у виставі "Іван Багатий" замість Принцеси хапнула Кота. Виходжу, дійшла до середини сцени… Бачу, щось не те. Розвернулася і швидко поміняла ляльки. Глядачі, може, й не збагнули, зате актори побачили і довго хихотіли. А одного разу ми забули ложку для вистави "Івасик Телесик", якою Івасик мав їсти кашу з горщика. Довелося Івасикові їсти кашу рукою. А замість журавля у небі літав великий жирний гусак! Все-таки, незважаючи на всі ці пригоди, у нас не буває безвихідних ситуацій – ми завжди якось викрутимося, щось вигадаємо! У нас чудовий талановитий акторський колектив, ми дружно живемо і допомагаємо одне одному. Звісно, є й негативні речі. Актори мають чимало професійних захворювань: варикоз – через те, що доводиться багато стояти на ногах, викривлення хребта, бо постійно піднято праву руку з лялькою, а ще доводиться задирати голову, стоячи за ширмою, а це дуже незручна позиція для подачі голосу, і болить шия. Дуже часто зриваємо голос, адже доводиться голосно розмовляти, щоби діти нас чули. Траплялося, що я під час вистави втрачала голос або мене душив кашель. Саме тому актори театру ляльок йдуть на пенсію після 20 років роботи. Як це не прикро, професія актора театру ляльок є зовсім непрестижною, її сприймають несерйозно.
Галина МАРКІВ

ЦЕ ЦІКАВО…
Виготовлення ляльок – дуже складна і тривала робота. Семеро осіб, які займаються створенням ляльок у театрі, над десятьма ляльками працюють місяць. Вік ляльок із поролону нетривалий – після п’яти років вони починають розсипатися. Ляльки з пап’є-маше "живуть" довго, з часом лише тьмяніють.

ЦИФРИ:
2008 року театр ляльок показав 451 виставу, із них здійснив 152 виїзди у сільську місцевість та районні центри області, дав 36 благодійних вистав. Доходи театру за рік становили 138,5 тисячі гривень. Благодійна допомога – 11 тисяч гривень. Зараз у театрі є майже 20 вистав діючого репертуару.
20-03-2009, 10:35
Коментарів 0 Переглядів 3 023

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!