Уся родина Кубраків із села Круп’янське Герцаївського району займається збиранням лікарських рослин. Навіть на власному городі вирощують різні трави, які продають.
– У нашому роду з діда-прадіда зналися на лікарських травах. І моя бабуся, і прабабуся збирали їх, – розповів Михайло КУБРАК, який продає лікарські трави на проспекті Незалежності. – Більше десяти років тому це стало нашим сімейним бізнесом, у якому задіяні я, дружина Люда, моя мама Ауріка, сестра Мар’яна. Все цілком законно. Я оформився як підприємець, маю відповідні документи. Знайти роботу в селі надзвичайно важко, тому це основний наш заробіток. Раніше лікарські рослини можна було здавати гуртом у заготконтори, а тепер доводиться самому турбуватися про реалізацію. Торгуємо травами у Чернівцях на Калинівському ринку та проспекті Незалежності. Приїжджаємо не щодня, бо це неблизько і дорого. У нас є постійні покупці. Останнім часом люди почали більше купувати лікарські трави, цікавитися народною медициною, пояснюючи це тим, що подорожчали ліки в аптеках.
"Мама – агроном, тож добре знається на рослинах"
– Вибір трав у нас – дуже великий, – демонструє свій товар Михайло Михайлович. – Можна лікувати весь організм – печінку, шлунок, органи дихання, серцево-судинні та гінекологічні захворювання, головний біль. Збираємо не лише лікарські трави, а й коріння та плоди. Деякі рослини вирощуємо на власному городі. Моя мама має освіту агронома, тому добре знається на цьому. Лікарські трави потребують спеціального грунту і особливого догляду. А ще треба мати дуже велике терпіння. Це набагато важче, ніж вирощувати картоплю чи кукурудзу. Збирати трави починаємо з травня, а закінчуємо наприкінці осені. Деякі треба зривати рано-вранці, деякі – після того, як спаде роса чи після обіду. Ми живемо далеко від дороги та шкідливих підприємств, тому рослини на наших луках і в лісах екологічно чисті. Деякі трави їздимо збирати в Карпати та сусідні області. На сонці рослини не сушимо, бо вони швидко чорніють. У нас є спеціальна сушилка, де за відповідної температури трави і плоди зберігають свій первісний колір, запах та лікувальні властивості. Але треба уважно стежити за цим процесом, бо кілька зайвих хвилин чи градусів можуть звести всю працю нанівець. Висушені та порізані трави і плоди зберігаємо в мішечках із натуральної тканини, бо інакше вони можуть пліснявіти.
До Михайла Михайловича весь час підходять люди, цікавляться різними травами, розпитують про їхні лікувальні властивості.
"П’ємо чаї з трав
і майже не хворіємо"
– Великого прибутку наш бізнес не дає, бо продаємо трави недорого – по дві-чотири гривні за склянку , – зізнається пан Михайло. – Пенсіонерам продаємо ще дешевше, бо розуміємо, що для них важлива кожна копійка. Зараз найбільше купують плоди шипшини, м’яту, мелісу, ромашку. Раніше люди здебільшого лікувалися травами. Наша родина й досі не визнає жодних хімічних лікарських препаратів, п’ємо лише чаї з трав і майже не хворіємо. Хоча з деякими травами треба бути дуже обережним, бо можна навіть отруїтися. Тому треба обов’язково дотримуватися інструкцій.
Надія БУДНА
19-03-2009, 10:35
0
12 029