RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Електромагнітне випромінювання вище норми виявили фахівці у школі №22. Замість допустимих 2,5 мікроват на кв. сантиметр прилад зафіксував у деяких кабінетах та коридорах і чотири, і шість мікроват. Санепідемстанція видала припис з вимогою відключити обидві станції мобільного зв’язку, розташовані через дорогу від школи.
Відключити їх повинні були ще першого вересня. “Чи вони відключені зараз – я перевірити не можу, - каже Надія ВОРОБЙОВА, завідувач відділення охорони навколишнього середовища облСЕС. – Поки що точно встановити причину перевищення рівня випромінювання ми не можемо. Будемо з’ясовувати. Чи могли стати причиною антени, розміщені на даху готелю “Черемош”, треба досліджувати. Фірму, яка встановила там антену, за її адресою знайти неможливо. На дах “Черемоша” не пускають. Цим питанням повинна займатися прокуратура”.
Базові станції мобільного зв’язку, розміщені через дорогу від школи, найімовірніше, не винні в перевищенні опромінення школи. Такий висновок зробив Ігор ЛИСКО, інженер-радіофізик центральної СЕС при Мінохорони здоров’я. Він проводив заміри у школі минулого тижня. Причому рівень електромагнітного випромінювання вимірював двічі: коли базові станції працювали і коли їх вимкнули. Адже саме на базові станції сипалися усі звинувачення. За минулий рік, відколи у цьому районі виросли дві вишки компаній „Київстар” та МТС, учні та вчителі 22-ої школи почали хворіти частіше. Але з вимкненими станціями заміри виявилися приблизно такими ж.
Фахівці “Укрчастотнагляду”, які фіксували факт відключення станцій, розповіли, що якихось нелегальних базових станцій мобільного зв’язку в цьому районі немає – вони регулярно обстежують територію. А визначити, чи не могли бути причетними до перевищення рівня випромінювання інші антени (радіозв’язку чи бездротового інтернету), може додаткове обстеження цієї території спеціальними приладами.
Діти застуджуються і непритомніють
Батьки учнів 22-ої школи уже рік засипають скаргами різні інстанції. Старша донька Павла Миронова Валерія саме за останній рік почала часто хворіти. “Кров носом йшла, болів шлунок, голова, - каже батько п’ятикласниці. – Три класи вона закінчила без проблем, а торік ледве закінчила другий семестр”. Днями до першого класу цієї ж школи пішли ще дві його донечки-близнючки. Про те, щоб шукати для своїх дітей іншу школу, він, як і інші батьки, навіть не думає. Про школу №22 батьки відгукуються добре – тут і гуртків для дітей багато, і вчителі хороші, і добиратися близько (школа розташована на вул. Південно-Кільцевій, біля кінцевої зупинки тролейбусів 3А та 6А). Окрім того, за словами батьків, ніхто не дасть гарантії, що в інших школах ситуація краща.
- У мене дитина, починаючи з нового року, пропустила два місяці через хворобу, - каже Людмила, мама другокласниці. - Чотири рази поспіль: кілька днів у школі – і знову захворіла. Інші діти теж часто хворіють, у кого кров носом іде, хто свідомість втрачає.
- Син п’ять разів хворів минулої зими, - розповів Ярема Андрусів. – Досі ніколи таких проблем зі здоров’ям у нього не було.
- Рівно рік тому через дорогу від школи встановили ці дві станції мобільного зв’язку, - розповів Володимир СОЛОДОВНІКОВ, директор школи №22. - І батьки прийшли до мене зі скаргами, що діти почали хворіти. Потім ми почали порівнювати показники захворюваності. Порівняно з позаминулим навчальним роком, у 2007-2008 роках звернень у медпункт на 10-15 відсотків стало більше. Підвищення захворюваності було як серед учнів, так і серед вчителів. Воно припало частково на епідемію грипу, на лютий-березень.
Обстежать кілометр території навколо школи
У школі №22 на прохання батьків заміри проводять не вперше. Спочатку це робили місцеві фахівці, але батьки висловили недовіру їх даним. Також міськрада звернулася до міської прокуратури – за підсумками розгляду її листа прокуратура відповіла, що жодних порушень немає. Один з операторів мобільного зв’язку погодився оплатити приїзд фахівців з Центральної санепідемстанції МОЗ. Саме вони робили заміри у школі напередодні першого вересня.
Згідно з замірами, на майданчику перед центральним входом до школи (тут проводять урочисті лінійки й уроки фізкультури) на рівні людського зросту та на першому поверсі школи випромінювання в межах норми. А чим вище підніматися поверхами, тим більше зростають показники. Скажімо, в коридорі на третьому поверсі показники становлять до 4,15 мікроват. А в кабінеті на цьому ж поверсі, який, до речі, знаходиться на найбільшій відстані від станції стільникового зв’язку, зафіксовано 6,4-6,9. З наближенням до готелю “Черемош” рівень випромінювання зростав. На вулиці Воробкевича, навпроти спортивного центру “Олімпія”, прилад показав понад 7 мікроват. Це втричі більше норми.
Фахівці припустили, що випромінювання може спричинити встановлений на даху готелю “Черемош” передавач або антени бездротового інтернету на сусідніх дев’ятиповерхівках.
- На цій території встановлено те, що з нами було узгоджено і на що ми давали дозвіл, – дві базові станції мобільного зв’язку. На все інше ми дозволів не давали, - зазначила Надія Воробйова.
Після здійснених вимірювань комісія вирішила провести інвентаризацію всіх джерел електромагнітного випромінювання у радіусі кілометра навколо школи.
Тож попереду – ще тижні й місяці нових досліджень, висновків і скарг. Знести нелегальні антени можуть лише за рішенням суду, бо це приватна власність. Пенсіонер з дев’ятого поверху багатоповерхівки, на даху якої наміряли 40 мікроват (там стоять антети інтернет-провайдера), сказав перевіряючим свою думку: “Треба брати сокиру і все рубати до дідькової матері – всі кабеля. І хай самі тоді подають до суду!”
Надія МАКУШИНСЬКА
До теми
За сто гривень вам поміряють мікровати навіть у квартирі
Дізнатися рівень електромагнітного випромінювання у себе вдома чи на робочому місці може кожен охочий. У нашій області необхідний прилад має санепідемстанція. У школах, установах чи організаціях такі заміри проводять безкоштовно. А якщо приватна особа захоче викликати фахівця до себе додому, вона може звернутися до облСЕС і оплатити таку послугу. Коштує вимірювання 98 гривень 5 коп.

Карта випромінювань і досі в планах
Карти електромагнітних випромінювань у Чернівцях досі немає. Вона б дозволила мати повну картину впливу базових станцій та інших джерел випромінювання у місті.
- Ця карта враховує сумарний вплив джерел випромінювання, - каже фахівець облСЕС Надія Воробйова. – Оператори, коли розробляють технічну документацію на базову станцію, подають свої розрахунки, які нібито не суперечать нормам випромінювання. Але ще невідомо, як це випромінювання поєднуватиметься з випромінюванням від інших джерел на цій території. Тому й планувалося скласти карту і одразу нанести на неї території, де є перевищення норми і де вже не можна розміщувати базові станції.
Фахівці санепідемстанції не мають необхідної апаратури для складання такої карти. Її слід замовляти в Інституті гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва АМН України. “Ми уже шість років ведемо з ними переписку, - каже Н.Воробйова. – А ціни ростуть. Кілька років тому ці роботи коштували 500 тисяч гривень, скільки зараз – не знаю”.
Проблема складання таких карт є у всій Україні, зауважив науковець В.Гоблик. Причому робити такі заміри, за його словами, слід “підпільно” – щоб ні оператори, ні власники інших антен про це не знали. Адже потужність антени, а отже, й рівень випромінювання регулюється, тож у час проведення замірів їх власники легко зменшать показники.
4-09-2008, 12:06
Коментарів 0 Переглядів 4 354

Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!