RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На 300 гривень більше зарплати отримуватимуть вчителі, а на 390 гривень – лікарі. Такий "золотий дощ" анонсував прем’єр-міністр Микола Азаров. За його словами, першого липня відбудеться підвищення зарплат бюджетникам, і до кінця року зростання становитиме 12,6 відсотка. Для виплати додаткових коштів знадобиться 2,5 мільярда гривень.

Насправді ж усе виявилося не так радісно. 300-390 гривень – стільки бюджетники отримають до кінця року.

"Це ті гроші, які "з’їсть" інфляція"

Вчителю першої категорії з першого липня доплатять 20 гривень, і він отримає 1251 гривню зарплатні. Хірург вищої категорії отримає на 24 гривні більше – 1536 гривень.

– Доплати до зарплат ми не отримували за цієї владі ще жодного разу. Останнього разу нам підвищували зарплату 2007 року. Тоді вона зросла за рік на 57 відсотків. Не знаю, як Азаров рахував 300 гривень, але ми таких великих доплат не отримували, – каже директор Лужанського загальноосвітнього навчального закладу Наталія СИДОРЕНКО. – Коли була остання доплата, інфляція не так сильно "з’їдала" ті гроші, як нині.

Грошей вчителям ніколи не вистачало. А нині ще й подорожчання комуналки та харчів.

Середня зарплата вчителя – 1,5 тисячі гривень. Кількість дітей і класів зменшується, тому 65-70 відсотків вчителів не мають повного тижневого навантаження, кажуть освітяни.

– Тобто вони не отримують повної ставки. 300 гривень – приємно, але їх мало, – говорить директор школи. – Із зарплати вчителя 60 відсотків іде на оплату комунальних послуг. Решта залишається на їжу, одяг, взуття. А відпочивати наші вчителі вже кілька років не їдуть. На вчительську зарплату можемо поїхати хіба у Солотвино.

На думку головного лікаря Кіцманської центральної районної лікарні Василя ЗАЛЯВСЬКОГО, доплата – краще, ніж взагалі нічого.

– Добре, що згадали про медиків. Але верхньої межі немає, – каже він. – Лікарям мають підвищити зарплату ще чотири рази. Якщо взяти по 90 гривень чотири рази, то доплата складе 360 гривень. Це буде суттєва доплата. Принаймні наш дохід не зменшиться, якщо врахувати зростання цін.

Доплата медикам становитиме від 20 до 100 гривень – залежно від тарифної сітки.

– Це ті гроші, які "з’їсть" інфляція. Тому не збідніємо, – кажуть медики.

Мінімальна заробітна плата лікаря після інтернатури – приблизно тисяча гривень. Терапевт може отримувати з максимальними доплатами приблизно 1800 гривень.

– Іншими словами – треба проробити 40 років, щоби тобі підвищили заробітну плату на 800 гривень. А йдеться про підвищення на 200-300 гривень протягом кількох місяців – це для нас суттєво, – говорить Василь Залявський.

У Головному управлінні освіти і науки ОДА повідомили, що не всі педагоги отримають по 300 гривень – усе залежатиме від ставки, вислуги років, навантаження.

– Підіймається тарифна сітка. 12-й тарифний розряд збільшився на 21 гривню, порівняно з квітнем. Хтось отримає доплату 21 гривню, хтось 23 – залежно від тарифного розряду, – повідомили у відомстві. – Загалом викладачі 9 розряду до кінця року отримають підвищення на 217 гривень, а 12-го 262 гривні. Але з липня – кілька гривень.

20 гривень доплати – примітивна пропаганда


Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр ЖОЛУДЬ пояснює, що з підвищенням зарплат вчителям і медикам відбувається не викид грошей, які беруться нізвідкіля, а перерозподіл коштів, які проходять у вигляді податків.

– Підвищення базуються на тому, що з початку року податкові надходження були більші, ніж планувалося. Відповідно більші доходи будуть розподілятися, – говорить експерт. – Якщо збільшення виплат не буде фінансуватися за рахунок дефіциту, то істотного зростання цін воно не має призвести. Якщо зростання зарплат має викликати інфляцію, то це відбудеться не за рахунок зростання зарплат у державному секторі, а у приватному.

Аналітик прогнозує, якщо 2,5 мільярда гривень заберуть в економіки у вигляді податків, а не візьмуть із повітря, то на інфляцію додаткові виплати не вплинуть.

– В Україні останні десять років інфляція є стабільною понад 10 відсотків. Висока інфляція – факт. Тому цього року очікувати, що інфляція буде меншою, не варто, – каже Олександр Жолудь. – Проблема "з’їдання" грошей інфляцією залишається. Інше – будь-який уряд хоче собі як заслугу поставити зростання соціальних виплат. Але виплати відбуваються на фоні зростання податкових надходжень.
Ольга ГНІДАН

Чернівецький підприємець Ігор МІНЯЙЛО у кроках уряду не бачить чогось надзвичайного:

– Уряд здійснює певні кроки з підвищення соціальних виплат, нехай продовжує. Якщо відремонтували дорогу у певному місці, треба дивитися, а скільки доріг у цей час стали непридатними. За останній рік бізнес менше заробляє. Доходи у людей зменшилися. Відповідно у виробників менше купують продукції. Менше купують у нас – ми даємо менше роботи людям. Це видно на ринках, у магазинах, за кількістю площ, які здають в оренду. Коли люди купують товари тривалого користування – це є критерієм, наскільки реально зросли доходи. Наші товари – тривалого користування. Порівняно з докризовими роками, їх почали купувати менше. Якщо 2006-2008 років купували авто, будували чи купували житло, значить все було нормально. Коли цього не відбувається, значить ми у кризі. Криза начебто закінчилася, і люди вже мають починати купувати квартири, але цього поки що не відбувається. Це і є об’єктивним показником ситуації в економіці.

На думку політолога Ігоря БУРКУТА, невеличка доплата 20 гривень не компенсує інфляційного знецінення зарплат:

– Це суто політична акція, яка повинна показати, що у країні насправді відбуваються реформи, а не їхня імітація. Мовляв, представники найбільш масових інтелектуальних професій щось виграли. Але це нічого не дасть. В економічному плані це не ті суми, які можуть сприяти підвищенню платоспроможності. Назвав би цю акцію пропагандистською, а не якоюсь серйозною підтримкою людей. Це така примітивна пропаганда, адже наближаються парламентські вибори. Під вибори такі акції триватимуть. Люди розчаровані, тому "цукерочка" за 20 гривень потрібна.
27-06-2011, 11:09
Коментарів 0 Переглядів 1 792

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.