RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У попередньому додатку "Місто" депутат від фракції "Батьківщина" Олексій Редько озвучив позицію обранців, які голосували за скандальний регламент, який мер вважає протизаконним. Тепер про те, що відбувається у міськраді, ми запитали у Олексія КАСПРУКА, керівника фракції "Фронт змін", яка опонує нинішній більшості у міськраді.

– У попередніх скликаннях ухвалення регламенту міськради не викликало стільки розголосу. Річ у регламенті чи в міськраді щось відбувається?

– Насправді регламент не є каменем спотикання. Відбуваються процеси, коли певна група осіб намагається через депутатів міської ради, які нині становлять більшість, встановити контроль над життєдіяльністю міста. Пригадаємо, як обирали секретаря міськради. Під час голосування ні Василь Дутчак, заступник голови фракції Партії регіонів, не міг пояснити, чому він пропонує цю кандидатуру, ні керівник фракції "Батьківщина" чому вони за неї голосують… Насправді це було не їхнє рішення, бо більшість Михайлішина навіть не знає як людину, вже не кажу як фахівця. Ті правила гри (регламент, положення про постійні депутатські комісії,– авт.), які зараз у міськраді ухвалюють із порушенням закону, визначають і подальший розвиток подій. Так само призначатимуть заступників міського голови, членів виконавчого комітету. Так само висуватимуть кандидатури керівників комунальних підприємств... Приїжджатимуть люди з Києва, з Донецька – і їх призначатимуть на керівні посади.

– Тобто мер висуватиме кандидатури, але більшість їх не підтримає?

– Депутати не підтримуватимуть, але за цим регламентом отримують право виносити свої кандидатури і будуть голосувати за них. Реально ж кандидатури пропонуватимуть двоє-троє людей, які мають зв’язок з обладміністрацією. А всі інші просто натискатимуть на кнопки. Адже кожен депутат знає, чому він голосує так, а не інакше. Наприклад, учора (понеділок, 8 січня, – авт.) чотирьох депутатів нашої фракції Михайло Папієв викликав на співбесіду. Чому губернатор витрачає час на з’ясування нашої позиції, якщо стверджує, що не втручається в роботу міськради? Ми вважаємо, що це певною мірою тиск. Якщо є бажання вивчити процеси, можна скликати всю фракцію (15 осіб), і ми прийдемо до губернатора, щоби пояснити свою позицію.

– Ціна питання не повноваження мера чи депутатів, а ресурси міста?

– Тут чітко простежується, що за рішеннями стоїть фінансово-економічна група. Адже після того, як замінять керівників, із комунальними підприємствами й установами можна робити що завгодно. Наприклад, на Калинівському ринку змінюють керівника, потім заступників і весь штат. Згодом показники діяльності ринку починають погіршуватися, і тоді вже можна ставити питання: ринок занепадає, тому його треба продати чи віддати в оренду. Бо просто взяти підприємство під контроль на два-три роки – нецікаво. Цікаво забрати назавжди. Така сама ситуація і з іншими підприємствами. Тому зараз роблять усе, щоби була одна велика кнопка для голосування, а рішення приймали одна-дві людини. Причому не в стінах міської ради.

– "Фронт змін" називають промерською фракцією. Як поясните це?

– Ми ніколи не приховували, що перебуваємо в опозиції до Партії регіонів на всіх рівнях, і в усіх радах щодо їхніх політичних рішень і рішень, які завдають шкоди громаді. А стосовно мера, то під час виборів ми підтримали кандидатуру Миколи Федорука, оскільки вважаємо, що серед усіх представлених кандидатур його була найкраща. Але коли він звернувся до керівників фракцій підтримати регіонала Олександра Паскаря на посаду секретаря, ми відмовилися. Хоча для Федорука це була зручна кандидатура. У деяких питаннях у нас із міським головою є розбіжності. Але що стосується захисту майна, прав громади, ми працюватимемо з ним пліч-о-пліч.

– Чутки про недовіру міському голові мають підгрунтя?


– Диму без вогню не буває. Але не вірю, що вони наважаться. Все-таки рівень довіри до міського голови в місті досить високий.

– Якщо вето мера буде подолано, якими будуть ваші дії?

– Будуть і судові позови, і скарги до прокуратури… Бо не можна об коліно ламати місцеве самоврядування. На нашу думку, рішення, які приймає рада, повинні приймати дискусійно, через суперечки, але прозоро. А не із чиєїсь підказки, коли депутати міської ради, здається, частіше ходять до ОДА, ніж до міськради.
Марина КАРАСЬОВА
10-02-2011, 14:43
Коментарів 0 Переглядів 1 289

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.