RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Без відома начальника підлеглі не крадуть»

Ще нещодавно глава уряду Микола Азаров, побувавши на мості у Маршинцях Новоселицького району, заявив, що 1,6 мільярда коштів, виділених області на ліквідацію наслідків паводку-2008 за попередньої влади, розікрали. Прем’єр вимагав, щоби міліція і прокуратура перевірила кожний недобудований після стихії об’єкт. А отримавши результати, дійшов несподіваного висновку – простежити, на що було спрямовано 4,8 млрд гривень, виділених західним областям на ліквідацію наслідків паводку 2008 року, неможливо. "Я переконався в цьому на власні очі, аналізуючи матеріали, які були мені надані. Сліди цих 4,8 млрд гривень знайти неможливо", – заявив Микола Азаров у програмі "Іспит для влади" на телеканалі "Перший національний".

Виникає запитання: за що ж тоді нещодавно взяли під варту службових осіб Головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури й управління капітального будівництва ОДА? І чому кримінальні справи порушили тепер, майже через два роки після того, як кошти розікрали?

Прокурор пообіцяв більше винних
і "звільнився"


Після від’їзду Азарова прокуратура області порушила кримінальну справу щодо службовців Головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури облдерж-адміністрації. При цьому затримали заступника начальника управління, депутата обласної ради від фракції "Наша Україна" Лівіу Русу. За даними прокуратури, чиновники управління на будівництві 16 мостів спричинили збитків на дев’ять мільйонів гривень.

Також порушили кримінальні справи стосовно колишнього начальника управління капітального будівництва ОДА Івана Дякона та заступника начальника виробничо-технічного відділу управління Петра Веліжбовського – вони підписали акти виконаних робіт щодо ліквідації наслідків зсуву в селі Чорногузи, а роботи до кінця не доведені.

А вже 14 липня звільнили прокурора області Ороса. Офіційно, за власним бажанням.

У "Нашій Україні" для захисту свого депутата... немає кворуму

У фракції "Нашої України" облради коментувати затримання партійного соратника Лівіу Русу не беруться. Керівник фракції Олександр Грушко повідомив, що давати оцінки в цьому випадку – прерогатива органів юриспруденції. Вони повинні вирішити: хто винен, а хто ні. Наразі "нашоукраїнці" на засідання щодо ситуації з колегою по фракції не збиралися. Як запевнив О. Грушко, немає кворуму, депутати у відпустках.

Якщо ж засідання будуть ініціювати, на нього готовий прийти "нашоукраїнець", начальник обласного управління у справах захисту прав споживачів Борис Баглей. За попередньої влади він був одним із заступників голови ОДА Володимира Куліша. Проте каже, що до "повеневої" теми стосунку немає.

– Я до цих речей не був долучений. Усіма справами займалися голова адміністрації і перший заступник, – каже Б. Баглей. – Можу лише поспівчувати в цій ситуації і вважаю, що якщо заарештований Лівіу Русу, то насамперед мав би бути заарештований начальник управління. Не може відбуватися розкрадання коштів у таких великих розмірах без відома начальника. Політичних підстав у цих подіях не бачу. Спочатку затримали на хабарі депутата Кельменецької райради від фракції Партії регіонів, потім безпартійного Дякона, а петер уже члена "Нашої України". В ситуації повинні розбиратися судді, але насамперед повинен відповідати Лієв (тодішній керівник Головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури ОДА, – ред.), а потім заступник начальника управління.
Сільвія Віщук, керівник фракції "БЮТ" в облраді була у депутатській комісії з контролю за використанням коштів на ліквідацію наслідків повені 2008 року. З відомими обласному осередку партії фактами зловживань "повеневими" коштами вони до Генпрокуратури зверталися неодноразово, проте відповідної реакції не отримали:

– На жаль, від Генпрокуратури ми отримали відповідь, що все в порядку, але дані ще раз нададуть перевірити обласній прокуратурі. Результати обіцяли повідомити додатково. Звичайно, жодних повідомлень додатково не було. А вже за нинішньої влади виявляється, що є масові зловживання. Щодо Лівіу Русу, то коментувати нічого не можу, оскільки тільки вийшла з відпустки. Але те, що 2008 року мало місце зловживання коштами, які виділяв уряд на ліквідацію наслідків повені, то це однозначно. Звичайно, завжди добре, коли правда перемагає. Але головне, щоби підхід був насправді об’єктивним і не було політичних репресій.

Ми спробували зателефонувати за номером телефону Комітету водного господарства Автономної Республіки Крим, головою якого зараз є Олександр Лієв. Проте за день слухавку там так ніхто й не підняв.

коментар

Ігор Мельничук, політолог:
– З моєї точки зору, в тому, що зараз відбувається, можна простежити певні політичні моменти, бо пошуки винних розпочалися як на центральних, так і на місцевих рівнях. Для чого це роблять? Щоби показати, що нинішня влада виконує ті обіцянки, які давала напередодні виборів. Однак якщо проаналізувати ситуацію з тим самим Нестором Шуфричем, це наштовхує на думку про те, що у наступної влади цілком можуть бути аналогічні підстави проводити розвінчування, як це робить нинішня. Речі, які відбуваються, це своєрідна гра на публіку. Хоча, звичайно, я не захищаю попередню владу і не можу стверджувати, що порушень не було. Порушення були, є і, судячи з того, як зараз розвивається ситуація, далі будуть.

Статистика

За кримінальними справами правоохоронці попередили розкрадання 36,5 мільйона "повеневих" гривень. Прокуратурою області порушено 58 кримінальних справ, 28 із них щодо розкрадання бюджетних коштів, 41 справа направлена до суду з обвинувачувальним висновком.
22-07-2010, 10:42
Коментарів 0 Переглядів 4 276

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.