RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Жодних виборів - до повного припинення вогню

Європейські політики активніше заговорили про вибори на території Донбасу. Щоправда, як вони уявляють їх проведення на практиці, незрозуміло.

"Вибори не можуть відбутися, бо там небезпечно"

В України та Росії зовсім протилежні вимоги до виборів. Якщо Україна заявляє, що може провести голосування лише після звільнення заручників, припинення вогню та встановлення контролю над кордоном, то Росія наполягає на тому, щоби спочатку амністували бойовиків, запровадили політичні зміни, провели вибори, і лише тоді вирішували питання безпеки.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час візиту прем’єра Володимира Гройсмана до Берліну заявила, що проводити вибори на Донбасі нині неможливо - там досі небезпечно.

"Ситуація з припиненням вогню дуже нестабільна і йдеться не лише про політичні, а й про інші питання. Зараз вибори не можуть відбутися з об'єктивних причин, тому що на Донбасі зараз небезпечно", - заявила вона.

"Що говорити про інших, якщо навіть у нас сумніваються?"

Чернівецька міськрада також висловила свою позицію щодо проведення голосування на окупованих територіях. П’ятого липня на сесії депутати на пропозицію фракції "Самопоміч" звернулися до парламенту з проханням не ухвалювати закон про вибори на окупованих територіях.

- Нам стало відомо, що вже 14 липня парламент буде продавлювати закон про вибори на окупованих територіях, - каже керівник міської організації "Об’єднання "Самопоміч" Віктор ГИЩУК. - Наша фракція у ВР категорично не підтримує цей законопроект. У ситуації фактичної окупації Донеччини та Луганщини, коли частина українців покинула ці землі, а інших громадян України, які вимушено залишилися на окупованій території, там переслідують і навіть знищують, не існує жодних умов для проведення виборів.

Активіст переконаний, що на виборах в умовах окупації переможуть окупанти.

- За таких умов призначити вибори на Донбасі означає де-факто запровадити закон про амністію для загарбників і злочинців. Ухвалити подібний закон - значить легалізувати терористів, дозволити їм зайти у Верховну Раду, - розповів В. Гищук.

Керівник чернівецької "Самопомочі" розповів також, які труднощі в міськраді виникали при ухваленні тексту звернення до ВРУ.

- Це питання голосувалося не десь на Сході, а в Західній Україні, у Чернівцях, - каже В. Гищук. - Мені здалося, що колеги-депутати від БПП "Солідарність" не одразу підтримали цей документ. Лунали закиди, що звернення якимось чином нібито суперечить так званим мінським домовленостям. Скажіть, будь ласка, а агресор дотримується мінських домовленостей? Про яке їх порушення йдеться, якщо на Сході досі немає миру, Україна не контролює свій державний кордон і частину території? І все це не з нашої вини. Тепер нам, українцям, як ніколи раніше, потрібне порозуміння. Якщо у Чернівцях - одному з найзахідніших міст України - від деяких народних обранців чуємо сумніви щодо потреби нашого звернення, то чого сподіватися від решти? Ми хочемо збудувати нову країну, але не можемо порозумітися між собою. Останні 20 п’ять років обираємо переважно менше зло. Це дуже прикро! Прийшов час громадянам продемонструвати рішучу позицію з даного питання.

Думка

Олексій ПОПОВИЧ, активіст громадського об’єднання "Самопоміч":

"Окупаційна адміністрація, якою керує на окупованій території Росія, не дозволить українцям ані обирати своїх представників до органів влади, ні бути самим обраними до таких органів. Також особливо наголошуємо на тому, що ми не підтримуємо надання будь-якого особливого статусу чи інших преференцій будь-яким окремим регіонам в Україні, оскільки всі українці і всі українські громади є рівними у своїх правах. Ми глибоко стурбовані готовністю парламенту підтримати ідею проведення цих виборів, тому з огляду на те, що сьогодні вже на міжнародному рівні лунають заяви про те, що Росія допомагає Україні "вирішити конфлікт на Сході України", закликаємо нардепів за жодних обставин не підтримувати антиукраїнське рішення та не дозволити провести вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей допоки Україна не відновить повний контроль над цими територіями, а наших військових не перестануть щодня вбивати чи калічити окупанти або їхні пособники".

Микола КОБИЛЮК
Редактор: Микола Кобилюк
7-07-2016, 16:08
Коментарів 0 Переглядів 981

Теги -

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.