RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вступники вже тиждень штурмують вузи. Щодня черги біля воріт збільшуються.
У Чернівецькому національному університеті найбільше заяв подають на економічний, юридичний факультети, журналістику, англійську мову, психологію, факультет комп’ютерних наук, спеціальність "міжнародна інформація" (факультет історії, політології та міжнародних відносин).

"Економістів багато, але фахівців мало"

– Найменше заяв, як і минулими роками, на природничі спеціальності, – зазначив відповідальний секретар приймальної комісії ЧНУ Василь ХОЛОДНИЦЬКИЙ. – Виняток становлять дисципліни, пов’язані з комп’ютерними науками.

Михайло ПАНАСЕНКО приїхав вступати на економічний факультет ЧНУ з Хмельниччини: "Мені дуже подобається ваш університет, тому вирішив обрати саме його. А ще тут значно нижчі ціни на навчання, ніж на Хмельниччині. Обрав економічну спеціальність, бо вже працював на кількох роботах, і всі вони були пов’язані з грошима. Знайомі пообіцяли, що після закінчення університету візьмуть мене на роботу в банк або на фірму. Тому щодо працевлаштування не хвилююся. Економістів багато, але фахівців мало.

У Буковинському державному медичному університеті найбільше охочих вступити на лікувальну справу, стоматологію, педіатрію, фармацію. Найменше заяв поки що на клінічну фармацію. Про це розповів відповідальний секретар приймальної комісії БДМУ Володимир ГЛУБОЧЕНКО.
Найпопулярніші дисципліни у Чернівецькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ – фінанси й кредит, туризм, облік і аудит, менеджмент.

– Найменше заяв – на "харчові технології та інженерію", – розповів заступник відповідального секретаря приймальної комісії ЧТЕІ КНТЕУ Олександр ГІМЧИНСЬКИЙ. – Це дивує, тому що торік на цю спеціальність був конкурс по троє осіб на місце. Проте вступна кампанія лише розпочалася, тому все може змінюватися.

Отож, популярними залишаються майже всі ті спеціальності, що й раніше.

Яка дівчина захоче працювати маляром-штукатуром?

Але чи вистачить роботи для всіх юристів, економістів, психологів?

– Моя онучка вступає на "бухгалтерський облік" до коледжу ЧНУ після дев’ятого класу, – розповідає чернівчанин Дмитро БІЛОУС. – Бухгалтери завжди потрібні, в будь-якій установі. А ось у банку працювати не варто, бо після кризи банківським працівникам зменшили зарплатню, ще й змушують працювати допізна. Моя сусідка через це звільнилася з банку, бо не залишалося часу на дитину. Юристам також нині важко знайти роботу. Розповідали, що один випускник юрфаку заплатив п’ять тисяч доларів, щоби влаштуватися на митницю. То з нього гроші взяли, а за кілька місяців звільнили, сказавши, що він не підходить як фахівець. Подивіться, скільки вступників – гадаєте, їм хтось пропонує роботу? Але вступають до вузів, бо яка дівчина захоче працювати маляром-штукатуром? Хоча нині попитом користуються робітничі спеціальності. Я за фахом – будівельник, і хоч давно вже на пенсії, досі працюю, роблю у будинках ремонти.

Буковинка Ольга закінчила вуз із дипломом психолога три роки тому. П’ять років навчання разом з оплатою за гуртожиток обійшлися дівчині приблизно у 15 тисяч гривень. Великого вибору робочих місць не було, тож Ольга влаштувалася в одну із сільських шкіл на півставки психологом та ще на півставки соціальним педагогом. Отримувала 926 гривень на місяць.

– При цьому я виконувала все, окрім своєї роботи, – скаржиться Ольга. – Щодня писала стоси безглуздих звітів, планів. Якщо треба було когось за чимось послати – просили мене, бо я начебто найменш зайнята. Діти дуже рідко мені відкривалися, сприймали просто як вчительку, тому що досі у їхній школі не було психолога. Врешті мене це все дістало і я вирішила – йду на будь-яку роботу, тільки би не повертатися до школи. Тепер працюю продавцем у магазині. Заробляю до двох тисяч гривень. Працюю лише 15 днів на місяць. І при цьому мене ніхто не змушує треба писати звіти. Я би хотіла, звісно, працювати за професією. Але наразі нічого кращого не знаходжу.
Галина МАРКІВ

А де ж робота?

Переглянувши вакансії у Чернівецькій області станом на четверте липня, ми не знайшли вакансій для фахівців із так званих популярних спеціальностей. Лише для економістів є декілька вакансій, зокрема: спеціаліст державної служби у Головному управлінні Пенсійного фонду в області (зарплатня – 2036 гривень), головний бухгалтер у ДП "Універсал-Ч" (3500 гривень), бухгалтер у Новоселицький РЦЗ (1000 гривень).
11-07-2011, 09:32
Коментарів 0 Переглядів 3 745


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!