RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Тетяна Василишина п’ять років тому закінчила з відзнакою економіко-правничий інститут, де здобула спеціальність фінансиста. Зараз вона працює продавцем-консультантом в одному з бутиків, влаштуватися за спеціальністю дівчині не вдалося.
– За спеціальністю працювала лише три місяці в одному з чернівецьких банків, – розповіла Тетяна.
– Але там була дуже низька зарплата і довгий випробувальний термін. Крім того, почалися скорочення і багатьох працівників звільнили. Я подавала своє резюме в кілька організацій, пройшла десятки співбесід. Але всі вимагали стаж за спеціальністю – хоча би два-три роки, якого в мене не було. При цьому обмежують вік до 25-28 років. На cпівбесідах мене запитували про причини звільнення з колишньої роботи. Цікавилися, скільки років моїй дитині і чи є кому доглядати за нею, якщо мені доведеться затримуватися на роботі або коли вона захворіє. Не знайшовши роботи за спеціальністю, зрештою, влаштувалася продавцем-консультантом у магазині одягу. Отримую більшу зарплату, ніж у банку. Звичайно, вища освіта тут не потрібна. Основна вимога – комунікабельність. Я би дуже хотіла працювати за спеціальністю, але знайти роботу, як виявилося, надзвичайно важко, потрібні стаж і знайомства. Більшість моїх однокурсників теж не змогли влаштуватися за спеціальністю. Працюють і перукарями, і манікюрницями. Є такі, що взагалі ніде не працюють, а живуть за рахунок своїх батьків, які перебувають за кордоном на заробітках.
Роботи немає,
а вступники все йдуть
Подібні випадки з працевлаштуванням випускників вузів непоодинокі. Особливо важко влаштуватися нині економістам та юристам, яких забагато на ринку праці.
Торік Чернівецький національний університет випустив майже 2,5 тисячі випускників-спеціалістів. Найбільша кількість випускників на педагогічному (381 особа), економічному (365), філологічному (242) та юридичному (215) факультетах .
– Університет багато випускає економістів та юристів, – погоджується ректор ЧНУ Степан МЕЛЬНИЧУК. – Причому ці спеціальності і надалі залишаються популярними. Студентів на них із кожним роком стає більше. Наприклад, торік на вступ до університету було подано 10 тисяч заяв, з них дві тисячі – на економічний факультет. Найпопулярніша спеціальність – фінансист (76 випускників-спеціалістів – авт.) Недобір студентів минулого року був на спеціальностях "Прикладна фізика", "Соціологія" та "Філософія".
Щодо подальшого працевлаштування випускників, намагаємося укладати угоди між підприємством, університетом та студентом, який навчався на держзамовленні. Платники мають вільне працевлаштування, а їх – більшість.
У ЧТЕІ КНТЕУ щороку випускають майже 200 випускників економічної спеціалізації. Як розповів завідувач кафедри менеджменту та туризму ЧТЕІ КНТЕУ Василь КИФЯК, всі забезпечені роботою, але 25% все-таки працюють не за спеціальністю.
У медуніверситеті за останні три роки було майже дві тисячі випускників. Найбільше – за спеціальністю "Лікувальна справа".
Який шанс влаштуватися випускникам на роботу, цікавимося у відповідних організаціях.
За нашими підрахунками, найбільше випускників було на педагогічному факультеті – 381 особа. Це не враховуючи той факт, що вчителювати можуть випускники ще кількох факультетів, зокрема філологічного, біологічного тощо. Тому звертаємося до Головного управління освіти та науки ОДА. Тут повідомили, що потреба у педагогах за останні три роки становила майже 400 осіб. Але завдяки цільовим направленням влаштувати на роботу вдалося майже 750 фахівців.
У селах – нестача медиків
– У нас є вакантні місця, на які потрібні вчителі, – запевнив завідувач сектору кадрової роботи та правового забезпечення управління Дмитро МАРКУ. – Зокрема найбільше потрібні вчителі фізики, математики, трудового навчання, музики, іноземної мови. Потребують цих педагогів найбільше у школах Новоселицького та Сторожинецького районів. У Чернівцях є вакантні місця вчителів німецької мови, хімії, музики, фізкультури. У принципі, влаштуватися на роботу педагогові можна, потреба у кадрах є.
Щодо медиків, то ними область майже забезпечена. У Головному управлінні охорони здоров’я ОДА повідомили, що в достатній кількості в лікувальних закладах є гінекологів, хірургів, невропатологів та стоматологів. Саме на цих спеціалізаціях навчається найбільше студентів. А ось не вистачає педіатрів, терапевтів, лікарів-лаборантів, фтизіатрів, радіологів.
Щороку чернівецькі вузи випускають понад 500 спеціалістів економічного напряму та понад 300 правознавчої спеціальності. Про працевлаштування економістів та юристів з’ясовуємо у службі зайнятості. На сайті організації переглядаємо вакансії на підприємствах Чернівців. Із майже 50 запропонованих вакансій лише в одній організації потрібен юрист і в двох – головний бухгалтер. Серед найпоширеніших пропозицій – електрогазозварники, слюсарі, енергетики.
– Спостерігається перенасичення ринку праці економістами, фінансистами, юристами, – каже директор обласної служби зайнятості Галина ЧУПІНА. – А ось затребуваними є професії будівельників, електрогазозварників, малярів, слюсарів. Хоча є у нас довготривалі вакансії лікарів. Медики не зацікавлені у роботі в сільській місцевості. Потрібні лікарі у медзакладах Герцаївського, Заставнівського, Путильського та Сокирянського районів.
– Незважаючи на відсутність вільних робочих місць, люди з вищою освітою не поспішають перевчатися на робітничі професії, – продовжує Галина Юріївна. – Траплялися поодинокі випадки, коли перевчалися для того, щоби зайнятися підприємництвом. Наприклад, здобувши професію електрогазозварника, відкривали власну фірму.
Людмила ОСАДЧУК, Надія БУДНА
30-04-2009, 11:53
Коментарів 0 Переглядів 5 650

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.