RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

– Хочу вступити на біологічний факультет, – розповідає одинадцятикласник Андрій. – Для цього мені потрібно знати хімію та українську мову й літературу. З цих предметів я найняв репетиторів, а ще придбав підручник із тестовими завданнями. Я справді вчу ці предмети і лише ці, а іншим майже не приділяю уваги.
– Уже відтепер готуюся до тестів, – запевняє учениця 10 класу Юлія. – І не тільки я, а й усі мої однокласники. Багато з них вступатимуть на факультет іноземних мов, тому всі посилено вчать англійську або німецьку мови. Мрію в майбутньому стати журналістом. Для вступу мені потрібно скласти українську мову й літературу та історію. Предметам, які не потрібні мені для тестів, приділяю значно менше уваги. Наприклад, фізику мені складати не треба, тому я її майже не вчу.
Вчителі також говорять про цю проблему – учні вчать лише те, що їм потрібно для тестів.
– Коли у нас, наприклад, 100 тисяч студентів, а вищі навчальні заклади потребують 120 тисяч абітурієнтів, то про яку справедливість тут можна говорити? – розмірковує вчителька української мови та літератури однієї зі шкіл. – У нас занадто багато вузів, і через це тести мало що допоможуть: не вступиш до одного з вишів, до іншого точно потрапиш. Корупція була й залишається. Взагалі усе це трохи непродумано. Було би краще, якби запровадили три види тестів різного рівня складності. Тоді кожен учень відразу готував би себе до того чи іншого рівня.
– Як раніше давали хабарі за вступ, так і зараз дають, – каже одинадцятикласник Анатолій. – Особливо якщо ви хочете потрапити на державну форму навчання, треба часом за це заплатити більше, ніж обійшлося би платне навчання.
– І це правда, – підхоплює учениця Таня. – Моя знайома вступала до вузу на безкоштовну форму навчання з чудовими результатами сертифіката. Але її зарахували на платну форму. Коли знайома запитала, чому, їй так і пояснили – "треба було заплатити".
– Усе це легко робиться, – вважає педагог однієї зі шкіл міста. – Тих, хто пише тести, просто садять в окрему кімнату, дають їм усі підручні засоби, і учні списують. Не можуть школярі, які завжди погано вчилися, отак ні з того, ні з сього отримати блискучі результати сертифіката! Але із запровадженням тестів учні почали трохи більше вчитися. Частіше підходять до мене із запитаннями, звертаються із проханнями щодо репетиторства. Чую серед колег, що усіх вчителів "найпопулярніших" предметів (українська мова та література, іноземні мови, історія, математика) – причому і кваліфікованих, і не дуже, – уже розібрали.
У центрі іноземних мов ASAP підтвердили, що із запровадженням тестування з іноземних мов учні старших класів стали частіше записуватися на заняття.
– Зараз репетиторів з української мови та літератури знайти просто нереально, – розповіла учениця 11 класу однієї зі шкіл. – Бо усі майбутні абітурієнти знайшли собі репетиторів ще з першого вересня. У великому дефіциті й вчителі хімії та фізики. Тут також потрібні зв’язки та ще й доводиться довго просити педагога, щоби він погодився займатися з тобою. Трохи легше з вчителями іноземних мов – їх більше, та й мовних курсів чимало. Я займаюся з репетитором української мови та літератури. Це коштує мені 60 гривень за півтори години.
Галина МАРКІВ

КОМЕНТАР:
Богдан ТОМЕНЧУК
ДИРЕКТОР ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО ЦЕНТРУ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ, ЯКИЙ ОБСЛУГОВУЄ Й ЧЕРНІВЕЦЬКУ ОБЛАСТЬ :
– На сьогодні на незалежне оцінювання зареєструвалося не більше 10 відсотків учасників. Так було й минулого року. Найбільшого напливу очікуємо до першого березня. Цьогоріч прогнозуємо зареєструвати 40 тисяч учасників оцінювання. Це менше, ніж минулого року – майже 45 тисяч осіб. До речі, на пробне тестування зареєструвалося майже 20 тисяч учасників. Це дуже добрі показники, вони означають, що половина учнів вміють працювати з Інтернетом і зацікавлені успішно скласти тестування.
30-01-2009, 10:54
Коментарів 0 Переглядів 4 359

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.