RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Постійно доводив, що можу співати»

Народному артистові України, нашому земляку Іво Бобулу 17 червня виповниться 60 років. Співак виступає, записує нові пісні, викладає в естрадно-цирковій академії імені Утьосова.

Є серед учнів Іво Бобула й двоє буковинців: Марія Яремчук і Влад Боянчук. "Талановиті й хороші студенти", – каже про них Іво Бобул.

"Всередині мені – 35"

– Цифра 60...

– Всередині мені – 35. Іноді навіть думаю: "У паспорті – стільки, а тут – стільки". Дивишся іноді на свою поведінку: ну ніби такий дорослий чоловік... Цього не робив би. Буває... Що я можу зробити? Вік – умовність. Вік – це для шкіри, кісток. Для душі часу не існує.

– Озираючись у минуле, у який день хотіли б знову потрапити?

– Коли на конкурсі країн соціалістичної співдружності став лауреатом 1982 року. Це був кульмінаційний момент: "Або ти будеш працювати далі, або не будеш. Чи доведеш…" Було 97 співаків з усього СРСР і дуже серйозне журі (Кобзон, Ротару, Фрадкін). Стати третім було для мене великою радістю. Я довів собі, що можу це зробити! Тоді вже зрозумів, що моє місце – на сцені. Вдячний Богу за це. Вдячний Кобзону, Ротару. Вони відстояли мою кандидатуру.

– А викреслити?

– Багато днів було важких... Не хочу про них згадувати й нікому не бажаю таких днів у житті. Хочеться жити лише хорошими моментами.

– Тоді – про смішне...

– Ну не було в мене в житті смішних моментів! І вигадати їх не можу. Все життя – серйозна боротьба. Довести, що ти можеш співати, можеш бути кращим, маєш право бути на сцені. Бо навколо багато нездар, безталанних, і вони постійно намагалися тиснути, що ти співаєш по-іншому, не по-радянськи.

Я українець наполовину: батько – українець (із румунських українців), а мати – румунка. І було, що для того, щоб поїхати кудись за кордон, треба було змінювати національність. Я сказав, що цього не робитиму. І не поїхав. Поїхали інші.

Відчував це на собі дуже довго, хоча там кажуть, що "ні, ні, ні".

Румун співав краще, ніж дехто, і це була кістка. Задавити, не пропустити... І мені дуже шкода, що стільки часу мені доводилося доводити, сперечатися. І всі розуміли, що Іво співає добре, але – "він же не наш"..

До Чернівців приїхав хор "Гагілка", і керівник Наталка Мохорук почула мене, сказала: "Ми тебе обов’язково запросимо". Прийшов виклик. Мене запросили й сказали, що для того, щоб поїхати, я повинен змінити національність. Я відмовився.

Звичайно, можна було рвонути до Москви, як Ротару, тому що там, напевно, цінували б більше. Хоча в Чернівцях ніколи не цінували. Вони лише, коли ти вже поїхав: "Ну от, це вже наш".

Були й хороші люди, які розуміли, допомагали. Їм я вдячний.

Я поїхав із Чернівців із гірким осадом у душі. Намагаюся вигнати його звідти, але він так глибоко… Гіркота...

"Живу в трикімнатній квартирі біля Дніпра"

– Як вам живеться в Києві?


– Живу в трикімнатній квартирі на березі Дніпра. Гарна квартира на 15 поверсі. Найбільша кімната – дитяча. Сина звуть Данило, дружина – Наталі.

– Дружина займається домом?

– Чесно кажучи, я її забрав із роботи. Вона психолог. Приїхав і забрав: "Все, вистачить. Мені потрібна дружина, потрібен друг, щоб була біля мене". Я втомився від самотності.

Життям задоволений. Дякую Господу. Як кажуть: "Звьозд с нєба нє рвьом, но єслі надо – ми могьом".

– Наталі – жінка, яку ви шукали?..

– Я зрозумів, що твоє від тебе не втече. Напевно, так життя моє було накреслено... Звичайно, можливо, зробив багато помилок… Розумію які... Але що тепер зробиш? Все одно я вдячний тим жінкам, які були зі мною поряд. Щось я для них зробив, щось вони для мене. Це моє життя, і викинути не можна. У мене діти є: син живе в Америці, донька в Чернівцях.

Це моє життя... Напевно, це випробування такі життєві… Напевно, через те, що батько помер рано, як чоловік не встиг розповісти все, що у житті слід робити. Інтернат залишив свій слід: замкнутість якась, недовіра до чогось. А коли ти не розумієш якісь речі в житті, то дуже швидко люди грають, будують своє життя. Я це бачив, і мені було дуже бридко, коли люди за рахунок чужого роблять собі кар’єру. Це не по-людськи.
Будь-якому чоловікові приємно, коли поряд жінка, яка тебе розуміє. Що ти чоловік, а не просто добувач. Мені зараз дуже комфортно. Ти прийшов, син біля тебе, чисто, наготовано... Це дуже важливо.

"Мені потрібен талант, бездарів вистачає й так"


– Розповідають, що ви ніколи не відмовляєте в допомозі.

– Такий я по життю. Того в лікарню, того – до окуліста, бо втратив око, зателефонував професорам... Тим більше, коли приходять земляки, як відмовити?


Приходять наші: "Візьміть". Кажу: "Я не можу три дні сидіти, ноту соль вчити..." Мені потрібна людина, яка розуміє, що таке музика, і не знає лише деякі ази. Відмовляю тим, які приходять: "Ми вам – це..." Відповідаю: "Не потрібно мені "це". Мені потрібен талант, бездарів вистачає й так". Я підписуюся в дипломі. За свою роботу я відповідаю.

– Хоч трохи зірковості є у вас? Дорогий автомобіль...

– Ні. У мене нормальний хороший автомобіль "Акура". Одягаюся в Америці. Плюс є модельєр, з яким працюю багато років, – Аня Бублик.
Раніше ходив у костюмі, потім заліз у джинси й мене звідти витягнути дуже важко. Люблю яскраві речі. Не люблю сірих тонів. Ексклюзив. Мої друзі в Америці вже розмір знають, купують, надсилають. Або я поїхав – і собі знайшов цікаве.

– Ваша улюблена страва...

– Я в харчуванні непримхливий. Мені все подобається, що смачно. Останнім часом рибу люблю. Люблю супи, які готувала мама в дитинстві. Тоді багато хто жив бідно. Зелений суп для мене – це все…

– Цигарки, алкоголь...

– Як будь-який чоловік, п’ю в міру. Раніше ми були професіоналами, а тепер перейшли до любителів (сміється, – авт.)

– За роки кар’єри вас журналісти, напевно, запитували вже про все… А яке запитання було найсмішнішим?

– Ваші плани на майбутнє (сміється, – авт.). Це на заводі може бути план... Нічого не планую, прокинувся: "Дякую , Боженько..." І пішов у справах…
Я роблю свою справу. Мені дуже приємно, коли йду Києвом, і підходять, кажуть: "Дякую за пісню". Яка вища нагорода ще може бути?
Юлія Боднарюк 

З ДОСЬЄ "МБ"

Іво Бобул народився 17 червня 1953 року в селі Порубне Глибоцького району Чернівецької області.
Народний артист України. Живе в Києві.
Багато пісень із репертуару Іво Бобула стали народними шлягерами: "Душі криниця", "Місячне колесо", "Якщо любиш, кохай", "На Україну повернусь", "Скрипалю", "Одна єдина" та багато інших.
7-06-2013, 14:44
Коментарів 0 Переглядів 2 812

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.