RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Ви коли-небудь замислювалися, чому шеф-кухарі часто носять великі білі шапки? Виявляється, це не просто модний аксесуар. Він виконує ще багато інших важливих функцій.

Про те, чому білий ковпак став невід'ємною частиною іміджу шеф-кухаря, пише РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на книгу Франсуа-Режі Годрі "Париж на тарілці".



Біла кухарська шапочка переважно у нас асоціюється саме з шеф-кухарями. Історія виникнення, а також саме дизайн - дуже цікаві. Бо цей предмет спецодягу кухарів має набагато цікавіше значення, ніж ми завжди думали.

Гігієна

Звісно, кухар носить шапочку з міркувань гігієни. Вважається, що саме це стало першою причиною - щоб утримувати волосся або вбирати піт кухарів, які працювали у закритих приміщеннях з гарячими плитами та паровими каструлями. Чорні або білі капелюхи з м'якої бавовни виконували насамперед утилітарну функцію.

Ковпак боса

Винахід білого ковпака в 1820 році приписують Антонену Карему, який на той час працював у Відні. Він був натхнений військовою уніформою під час Віденського конгресу і розробив жорстку кепку бездоганного білого кольору з картонним краєм.

Він символізує вигляд шеф-кухаря та чистому його роботи, яку видно на тарілці. А ще це був спосіб уніфікувати вбрання кухонних працівників та додати їм свого, неповторного стилю.

А інший шеф-кухар, Огюст Ескоф'є, надав капелюху остаточну форму, просту та плісировану, синонім простоти та чистоти. Його почали носити паризькі команди, перш ніж він потрапив на голову кожного шеф-кухаря у світі.

Охолодження та статус

Чим вище капелюх - тим вище рівень ініціації у боса. Розширений догори, він повинен охолоджувати людину, яка його носить. Цього б точно не заперечив Карем, який, очевидно, ніколи не знімав свій 45-сантиметровий ковпак.

Вміння

Складки на капелюху, спочатку накрохмалені та випрасувані, приховують кілька міфів. За деякими даними, вони відображають кількість відомих кухарю рецептів, багаторічний досвід або кількість способів приготування яєць (спочатку їх було сто). У 1970-х роках з'явилися капелюхи з віскози та одноразові шапки.

Стиль

Сьогодні більшість шеф-кухарів носять головні убори лише під час офіційних виступів. Бандана, спеціальна бейсболка або навіть оголена голова - поступово витіснили білі, жорсткі та непрактичні ковпаки, модернізуючи зовнішність кухарів.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
20-11-2024, 01:00
Коментарів 0 Переглядів 871


Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"


Вулиці перекриють через капітальний ремонт
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.