RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

В Україні дорожчають книги. Наприклад, нову книгу багатьма улюбленого автора Пауло Коельо півтора року тому у Чернівцях можна було купити за 25 гривень у твердій обкладинці. Сьогодні новинка бразильського письменника – книга “Бріда” – у середньому коштує 59 гривень. Детективи Агати Крісті коштують від 44 гривень, Стівена Кінга – у середньому 30 гривень. Книги вітчизняних авторів Юрка Покальчука “Озерний вітер” та Юрія Андруховича “Дванадцять кілець” можна придбати від 20 гривень.
Чому дорожчають книги? Видавці кажуть, що причиною є подорожчання паперу, який завозять із-за кордону, висока ціна пального, інфляція. Крім того, відчутно піднімає ціну книги вартість оренди за приміщення, яку сплачують книгарні.
“Вартість паперу зросла на 40%”
– Щоби зрозуміти, чому книги стають дорожчими, треба дізнатися, як вони створюються, – каже директор книжкового видавництва “Книги ХХІ” Василь ДОНЯК. – Книга створюється довго, інколи декілька років. Перш за все, це інтелектуальна праця. Авторові сплачується гонорар. Проте він невеликий. У середньому це 10% від конкретної ціни за книгу. Ціна встановлюється із собівартості книги та її роздрібної ціни у книгарнях. В Україні – це невелика сума. Якщо, наклад, примірників одна тисяча, то гонорар автора – 4-5 тисяч гривень. Багато залежить і від об’єму книги: чим вона більша, тим більший авторський гонорар та вартість книги. За кордоном ситуація із авторським гонораром схожа, але наклад книги – значно більший!
До речі, порівняно з іншими країнами, книга в Україні поки що дешева. Наприклад, у Польщі книга коштує від 70 гривень. У нас середня ціна – 40 гривень. Проте вартість підвищується.
Коли автор закінчив працювати, його рукопис потрапляє у видавництво. Тут відбувається створення макету книги, її редагування, художня обробка, виготовлення оригінал-макету, а вже потім – відправка до друкарні.
У видавництві спостерігається тенденція до збільшення зарплат. У Пенсійний фонд здійснюються відрахування 33% від зарплати. А працює у видавництві не одна людина! Це все впливає на вартість книги.
Добре, якщо видавництво має свою власну друкарню. Хоча це не обов’язково. Щоби надрукувати книгу, перш за все, потрібен папір. За півроку вартість паперу зросла на 40%! А напередодні, з листопада 2007 року до січня 2008 року, вже відбулося подорожчання паперу на 15% . Папір завозять із Фінляндії, Німеччини, Росії, Чехії. А все, що роблять в Україні, йде на зошити… І знову ж таки: у друкарнях зросла заробітна плата.
Дорого коштує промоція книги – це 5-7% вартості книги. Добре, що книга звільнена від податку на прибуток та ПДВ до 2009 року. Що буде наступного року не відомо …
“Книгарні збільшують вартість книги на 50-150%”
– Цікаво розглянути продаж книги на рівні книгарень, – зауважує Василь Васильович. – Наприклад, наше видавництво встановлює вартість книги 20 гривень, але у книгарнях ціна стартує від 30-50 гривень. І видавництво жодного впливу на книгарні немає. Державні мережі книгарень розвалилися. Їх замінили комерційні книжкові супермаркети. Книгарні роблять накручування від 50 до 150-ти відсотків! Інколи їх можна зрозуміти: оренда приміщення коштує від 30 доларів за квадратний метр. Щоби боротися із підвищенням цін у книгарнях, практикуємо напис на книзі “Рекомендована ціна…”, але деякі книгарні заклеюють ціну штрих-кодами.
Є і така проблема, що в Україні люди читають менше, ніж в інших країнах. Зовсім інша ситуація у Польщі, де в одному великому місті може бути близько 30-ти книгарень, і всі вони успішні. І наклади книг також більші. В Україні наклад книги тисяча примірників – це вже великий наклад. Молодий автор у середньому видає 500 примірників. Якщо взяти знаних метрів, наприклад, Юрія Андруховича, то наклад його книг іде від 25 тисяч примірників і вище. Є видавництво, яке продало 22 тисячі примірників книг Оксани Забужко і пишається цим. Однак для українського автора першої величини це дуже мало. У Польщі книги знаних авторів друкуються більше ста тисяч примірників.
Є і таке явище, коли ціна на книгу підвищується на 5-10%, у зв’язку із популярністю автора. Однак чим автор популярніший, тим більше книг можна продати. Книгарні не зацікавлені у тому, аби книги застоювалися на книжкових полицях.
Люди читають в Інтернеті
– Оскільки не всі можуть дозволити собі купити улюблену книгу, то дедалі актуальнішими стають електронні бібліотеки, – зауважив Василь Доняк. – Тут можна почитати різних авторів. Інше питання, наскільки законним є таке явище.
Книги видавництв можна купити на їхніх персональних сайтах. Наприклад, на сайті нашого видавництва є послуга “Книга поштою”. На сайті видавництв люди купують книги за вартістю видавництва. Через Інтернет наше видавництво продає 3% від загального накладу книги. У Польщі – це 45%. Люди ще не знають, що можна придбати книги без посередника за ціною видавництва. На сайті ви робите замовлення, приходите на відділення пошти, яке знаходиться недалеко від вашого будинку, і купуєте її. Поштові послуги сплачуються порівну із видавництвом. Кожне замовлення – п’ять гривень. Якщо людина за один раз замовляє п’ять книг – це вважається одним замовленням.
У супермаркетах люди дедалі частіше відвідують відділи, де продається російська книга не найкращої якості. Росія друкує книги для прилеглих країн, куди вона має доступ. Це великий наклад, не найкраща якість і дешева ціна. І ось ця дешева російська книга, яка не оподатковується і має вільний доступ до України, “нищить” українських видавців. Статистика минулого року свідчить – 96% загального обсягу книг в Україні – це російська книга. За ціною ми не є конкурентоздатними... А тому, щоби зекономити, люди шукають відділи з такою російською книгою…
Валерія Чорней
18-07-2008, 10:36
Коментарів 0 Переглядів 4 878

Теги -

Захисник воював на Авдіївському напрямку, у день аварії перебував на ротації

Генерал-полковник Руслан Хомчак обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ до Валерія Залужного

Оголошено I рівень небезпечності
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.