Вісім причин ввести айву в свій раціон, кому краще бути обережним з її вживанням і як найкраще їсти фрукт

новини / Здоров'я
241
0
Вісім причин ввести айву в свій раціон, кому краще бути обережним з її вживанням і як найкраще їсти фрукт


Осінь — це сезон багатьох сезонних фруктів, зокрема айви. Розповідаємо про її переваги для здоров’я, смачні й корисні рецепти, а також про потенційну шкоду фрукта.

Про це пише NV.



Айва (Cydonia oblonga) — стародавній фрукт, що походить з різних частин Азії та Середземномор’я. Його вирощували ще в Стародавній Греції та Римі, де він служив символом любові та родючості. Хоча сьогодні айва значно менш поширена, вона є близькими родичами таких популярних фруктів, як яблука та груші. Вони використовувалися в народній медицині протягом десятиліть, але наукові дослідження їх переваг все ще знаходяться на ранніх стадіях.

Вісім переваг айви для здоров’я

1. Багата на поживні речовини

Айва містить клітковину та кілька необхідних вітамінів і мінералів, що робить її поживним доповненням майже до будь-якої дієти. Одна айва вагою 92 грами забезпечує:

Калорії: 52
Білок: 0,3 грама
Вуглеводи: 14 грам
Клітковина: 1,75 грам
Вітамін С: 15% від добової норми (ДН)
Тіамін (вітамін B1): 1,5% від ДН
Вітамін B6: 2% від ДН
Мідь: 13% від ДН
Залізо: 3,6% від ДН
Калій: 4% від ДН
Магній: 2% від ДН

Цей фрукт містить помірну кількість вітаміну С і міді, а також невелику кількість вітамінів групи В, заліза, калію та магнію. Попри те, що айва не дуже багата будь-якою конкретною сполукою, вона пропонує широкий спектр поживних речовин і дуже мало калорій.

2. Корисна для здоров’я серця

Багато переваг, пов’язаних з айвою, можна пояснити багатим вмістом антиоксидантів у цьому фрукті. Антиоксиданти зменшують метаболічний стрес, знижують запалення і захищають клітини від пошкодження вільними радикалами, які є нестабільними молекулами. Деякі дослідження показують, що антиоксиданти в айві, включаючи флавоноли, такі як кверцетин і кемпферол, зменшують запалення і захищають від хронічних захворювань серця.

3. Може допомогти впоратися з нудотою, спричиненою вагітністю

Одними з найпоширеніших симптомів на ранніх термінах вагітності є нудота та блювання. Деякі дослідження показують, що айва може допомогти полегшити ці симптоми. В одному дослідженні за участю 76 вагітних жінок було відзначено, що 1 столова ложка (15 мл) айвового сиропу була значно ефективнішою, ніж 20 мг вітаміну B6, у зменшенні нудоти, викликаної вагітністю. Хоча ці результати є багато обіцяючими, необхідні додаткові дослідження.

4. Може полегшити проблеми з травленням

Айва давно використовується в традиційній і народній медицині для лікування різноманітних розладів травлення. Останні дослідження показують, що екстракт айви може захистити тканини кишківника від пошкоджень, пов’язаних із запальними захворюваннями (IBD), такими як виразковий коліт.

У дослідженні на щурах із виразковим колітом у тих, хто отримував екстракт і сік айви, було значно зменшено пошкодження тканин товстої кишки порівняно з контрольною групою. Проте необхідні додаткові дослідження на людях.

5. Корисна для профілактики виразки шлунку

Ранні дослідження показують, що рослинні сполуки в айві можуть допомогти запобігти та лікувати виразку шлунка. У дослідженні з пробірки сік айви пригнічував ріст H. pylori, бактерії, яка, як відомо, викликає виразку шлунка. Тим часом дослідження на щурах показало, що екстракт айви захищає від виразки шлунка, спричиненої алкоголем. Хоча ці результати є обнадійливими, необхідні додаткові дослідження.

6. Може зменшити біль у шлунку

Кілька досліджень показують, що айвовий сироп може допомогти впоратися з симптомами гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), широко відомої як кислотний рефлюкс. 7-тижневе дослідження 80 дітей з кислотним рефлюксом показало, що щоденне вживання айвового сиропу було настільки ж ефективним, як і ліки, які традиційно використовуються для полегшення симптомів цього стану. У дослідженні за участю 137 вагітних жінок було показано, що 10-міліграмова доза айвового сиропу, прийнята після їжі, так само ефективна, як і традиційні ліки, для полегшення симптомів кислотного рефлюксу.

Крім того, у 4-тижневому дослідженні 96 дітей з кислотним рефлюксом вживання айвового концентрату разом з традиційними ліками покращувало симптоми — такі як блювання, відраза до їжі, відрижка і біль у животі — більшою мірою, ніж прийом одних лише ліків. Проте, необхідні додаткові дослідження.

7. Може захищати від певних алергічних реакцій

Айва може полегшити різні симптоми алергії, пригнічуючи активність певних імунних клітин, відповідальних за алергічні реакції. Gencydo, комерційний препарат від алергії, поєднує в собі лимонний сік та екстракт плодів айви. Кілька невеликих досліджень підтверджують його здатність запобігати і лікувати легкі алергічні реакції, такі як нежить і астма. Крім того, дослідження на мишах показують, що екстракти плодів та насіння айви можуть запобігати та лікувати штучно викликаний алергічний дерматит. Проте залишається незрозумілим, чи матимуть вони такий самий ефект у людей. Хоча деякі експерти припускають, що продукти з айви можуть бути безпечною альтернативою традиційним лікам від алергії, потрібні додаткові дослідження.

8. Може підтримувати імунітет

Айва може підтримати імунну систему. Кілька досліджень у пробірках показали, що він має антибактеріальні властивості, які можуть допомогти запобігти надмірному росту деяких шкідливих бактерій, таких як кишкова паличка. Крім того, в одній айві міститься 15% денної норми вітаміну С, необхідного для здорової, імунної системи.

Один фрукт також забезпечує 6−8% щоденної рекомендованої норми клітковини. Достатнє споживання клітковини підтримує здорові бактерії, що живуть у вашому травному тракті, разом відомі як мікробіом кишківника. Підтримка здорового мікробіому кишківника може зменшити запалення та підвищити стійкість до інфекцій, викликаних шкідливими бактеріями у вашому травному тракті.

Як їсти айву

На відміну від більш популярних фруктів, айву рідко їдять сирою. Навіть у стиглому вигляді сира айва має дуже жорстку м’якоть і кислуватий, терпкий смак.Таким чином, більшість любителів айви сходяться на думці, що плоди краще вживати у вареному вигляді.

Як варіант, айву помістіть в каструлю з водою і невеликою кількістю цукру, дайте їй поваритися, поки м’якоть не розм’якшиться. Ви також можете поекспериментувати з додаванням спецій, таких як ваніль, кориця, імбир і бадьян.

Ви можете їсти варену айву окремо або використовувати її до вівсяної каші, йогурту або смаженої свинини. Він також є чудовим доповненням до фруктових пирогів. Крім того, можна приготувати варення з айви. Однак ви повинні пам’ятати про вміст цукру, оскільки джем, як правило, містить багато доданого цукру, і його легко з'їсти.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.