RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Погляньте на нашу наречену…", – з невимовним болем батько Ольги Горбатої показує світлину. На ній – дівчина у білій весільній сукні лежить у труні...

Другого серпня у Чернівцях 25-річна Ольга Горбата померла від інфаркту. Батьки звинувачують у трагедії лікарів і звернулися до прокуратури.

"Ніхто моїй дитині кардіограму не зробив"

– Дочка пішла з життя за дві години. У неділю, першого серпня, приблизно о 22.30 ще все було добре. Раптом нашій дитині стало погано, – говорить батько Віктор Васильович. – О 22.45 я викликав швидку допомогу. При цьому пояснив, що заїжджати потрібно з вулиці Поповича, тому що з боку Головної рух перекрито (родина проживає на вул. Богомольця. – авт.). Лише через півгодини прийшли пішки медики "швидкої", а машину залишили аж на Головній на розі з вул. Шевченка.

– Ми всі стояли біля ліжка Олечки. Донечка розповіла лікареві, що непокоїть її біль у спині між лопатками, віддає біль в обидві руки. Ще показала, що її пече від верху грудної клітини аж до нижньої щелепи. Лікар сказав, що це радикуліт, – пригадує мама Ніна Павлівна. – Я ще повідомила лікареві, що у чоловіка вже були зафіксовані інфаркти, робили дві операції на серце. Однак ніхто моїй дитині кардіограму не зробив, хоч кардіограф був за метр від неї.

Лікар повторив діагноз "радикуліт" порадив нагріти сіль і помістити її у полотняне простирадло. Цю сіль лікар поклав моїй доньці на спину, після чого дитина сказала мені: "Мамо, мені ще гірше, мене ще сильніше болить. Заберіть". Я одразу забрала.

Річ у тім, що у доньки була алергія на деякі медичні препарати, насамперед на анальгін, тому ми уникали медикаментів. Лікарі "швидкої" зробили пробу на но-шпу, реакції не було, але ін’єкцію не зробили. Хоча медбрат "швидкої" – молодий хлопчина – показав лікареві ручку нашої доньки, що можна колоти. Цьому юнакові ми вдячні, він краще працював, ніж лікар.

Цього року дочка трохи підкашлювала, мене це тривожило, тому зовсім нещодавно вона обстежилася.
Жінка демонструє результат комп’ютерної томографії грудної порожнини, яку провели в обласній лікарні 16.06. 2010 року, за два тижні до смерті Ольги Горбатої. Там вказано, що "серце не розширене у поперечнику, у перикарді вільної рідини немає, магістральні судини не розширені, кістково-деструктивних змін не виявлено".

– Ми викликали "швидку" ще приблизно за тиждень до смерті нашої доні, – пригадує Ніна Горбата. – Я особисто апаратом для вимірювання тиску, користуючись інструкцією, зафіксувала в доньки аритмію. Лікареві "швидкої" тоді ми так і сказали, що у нашої дитини напад аритмії. Зовсім молода лікарка нам відповіла, що ми всі стали дуже розумними і без лікарів встановлюємо діагнози. Дочку тоді не госпіталізували, сказали звернутися до невролога. У понеділок ми мали йти до лікаря, але не дочекалися...

А під час останнього, фатального, виклику лікар сказав збиратися у лікарню. Увесь медперсонал вилетів із нашого дому, моя дитина була ще в хаті. Я дала чоловікові гроші, щоби він їхав разом із донькою. Наша дитина вибігла наперед. У неї такий, напевно, сильний був біль, що вона просто бігла, а я не встигла її ні поцілувати, ні слова доброго сказати. Вийшов чоловік, побіг за нею. Я – за ними на вулицю. Наприкінці нашого провулка востаннє я бачила свою дитину на ногах...

"Оформили в стаціонар уже після смерті"

– Ми пробігли метрів 200 до "швидкої", – продовжує батько Віктор Васильович. – Я благав водія їхати швидше, бо доньці було дедалі гірше. Приїхали до лікарні на Фастівській. Чекали в оглядовій на лікаря хвилин 15. Прийшов нарешті, черговий лікар неврології. І ось вам хрест, клянуся перед Богом, він лише запитав, що болить, як звати, де проживає. Після цього лише сказав: "Чого ви сюди приїхали? Їдьте на Чапаєва". Дитина моя вже почала буквально на стіни дертися від болю. Лікаря з Фастівської ми так більше і не бачили, а лікар "швидкої" сказав, щоби ми сідали в машину.

На Чапаєва хвилин п’ять грюкали у двері, щоби нам відчинили. Спочатку нас запитали, з чим ми приїхали, ми сказали – радикуліт. А вони відповіли, що з радикулітом не приймають. Я пояснював, що дуже болить, просив, щоби доньку оглянули. Викликали реаніматолога, він почав спілкуватися з лікарями, які нас привезли. А в цей час черговий лікар приймального відділення вже рекомендував мені звернутися у лікарню, що в Садгорі, де добре лікують радикуліт. А моя дитина плаче, біль у неї нестерпний.

Нарешті доньці вирішили зробити пробу на якийсь препарат. За цей час у моєї дитини почалася задуха, вона почала синіти, втратила свідомість. І вже тоді лікарі по-справжньому надавали допомогу: робили штучне дихання, прямий масаж серця, викликали реанімаційну бригаду швидкої допомоги, але було вже пізно.

Тоді я сказав, що якщо моя дитина помре, їм не працювати у цій лікарні. Мене вивели, двері зачинили. Оформили нашу дитину в стаціонар уже після її смерті.

– Якби лікарі не затягували час розмовами, можна було би сестру врятувати, – додає старша сестра померлої Тетяна ЯЦЕНКО. – Лікарі вбили її своєю недбалістю! Я приїхала у лікарню на Чапаєва пізніше, коли мені повідомили жахливу звістку. Мене вразило те, що в оглядовій не було нічого: ні кардіографа, ні бинта, ні ліків. Наступного дня, коли ми знову туди прийшли, там кардіограф уже був.

– Наша донька була порядною, спокійною, доброю дитиною. Закінчила технікум легкої промисловості, навчалася на третьому курсі факультету іноземних мов ЧНУ. Є довідки, що нічого вона не вживала: жодних наркотиків, алкоголю, не палила, – говорить мама померлої. – Те, що вона не була хворою, можу підтвердити документами. Гадаю, доньку можна було врятувати, якби їй поставили правильний діагноз, зробили кардіограму. Свою дитину ми вже не повернемо, але хочемо добитися істини. Ховати своїх дітей – це найстрашніше, що тільки може бути.

– Не можу передати, що це значить для нас, – каже батько. – У доньки мало бути весілля. Сергій – хлопець, з яким вона зустрічалася, днює й ночує на тій могилі. Ми вранці приходимо, а він уже там, ввечері – він теж там.

– Після смерті дочки я ще не вмилася водою, тільки сльозами, – плаче Ніна Павлівна. – Я не можу зрозуміти, як можна було дві години кататися містом і не врятувати її? Дві години пекельного болю…і ніхто не допоміг моїй дитині. Вважаю, що у її смерті винні лікарі.
Леся Токарюк

Думка лікарів
Любов ЧОВГАН, головний лікар станції швидкої допомоги:
– За шість днів до смерті дівчини у нас зафіксований виклик за цією ж адресою. Наш лікар підозрював захворювання неврологічного характеру, радив обстежитися. Під час другого виклику "швидкої" вже інший лікар зафіксував захворювання неврологічного характеру, були 100-відсоткові симптоми – сильний біль у спині. Хвора відмовилася від знеболювального, адже, за її словами, у неї алергія. Вважаю, що помилки нашого лікаря не було. Лікар діяв згідно протоколу, повіз дівчину у лікарню на Фастівську, гадав, можливо, у неї невралгія, міжхребцева грижа, хотів, щоб її обстежили, зробили знімок. На Фастівській пацієнтку оглянув лікар і відправив її за місцем прописки – у лікарню на Чапаєва. Для нас смерть пацієнтки була шоком.

Микола ЩЕРБАН, заступник головного лікаря лікарні швидкої медичної допомоги:
– Я вже написав офіційну відповідь прокуратурі. Можу сказати лише те, що, згідно записів, у приймальному відділенні хвору оглянув невролог Юліан Блинду. Оскільки за місцем проживання пацієнтка мала обслуговуватися у міській лікарні №3, швидку допомогу з хворою відправили саме туди. Хто винен – вирішуватимуть слідчі, ми нікого не захищатимемо.

Юліан БЛИНДУ, лікар-невролог лікарні швидкої медичної допомоги, який оглядав пацієнтку і встановив діагноз попереково-крижова радикулопатія:
– У нас відділення невідкладної неврології, до нас надходять хворі з області. Дівчина скаржилася на біль у спині і в грудях, я не міг знати, що таке станеться, ніхто навіть не міг про таке подумати. Такого лікарі і з 40-річним стажем не бачили, помилки трапляються у кожного.

Дмитро ЛУНИК, в.о. начмеда міської лікарні №3, що на вул. Чапаєва:
– При поступленні цієї хворої я не був присутній. Мені зателефонували вночі і повідомили про раптову смерть. Дівчина поступила у приймальне відділення нашої лікарні о 00.05, а померла о 01.19. Доставили дівчину при свідомості, з нормальним тиском, із скаргою на біль у спині між лопатками. За словами медперсоналу, пацієнтку перевели в маніпуляційну, де хотіли зробити електрокардіограму. Дівчині стало погано, почали надавати реанімаційні заходи, за участю чергового лікаря Волощук Наталії й лікаря-реаніматолога Григорія Мардаревича.
Інфаркт міокарда у 25-років – це нонсенс. Для жінок такі випадки взагалі рідкість. Лікарі, які надавали допомогу хворій, – кваліфіковані. Я сам, чесно кажучи, не знаю, як би діяв у цій ситуації, не знаю, чи зробив би електрокардіограму, зважаючи на те, що хворій 25 років і на діагноз, із яким її привезли.
Лікарі, які були присутні при цьому, не можуть відійти від того, що сталося. Вранці у нас була вже міліція, тіло й історію хвороби направили на судмедекспертизу. Справою займається прокуратура.

Думка експерта
Кардіограму варто було зробити
Іван КРАВЧЕНКО, головний науковий співробітник Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова, провідний кардіохірург інституту:
– Якщо під час розтину підтвердили інфаркт, то так насправді воно і є. Слово патологоанатома – вирішальне.
Інфаркт у 25-річному віці – малоймовірний. Тут потрібно уважно вивчити клінічні причини інфаркту, які можна побачити при розтині. Однак наголошую, інфаркт у 25 років трапляється вкрай рідко. Причини його виникнення – не обов’язково вражені судини, є вроджені патології судин, які можуть спричинити інфаркт. Можливо, людина ніколи не знала, що у неї якісь проблеми.
Симптоми, які були у померлої, – нетипові для інфаркту. Як правило, при інфаркті біль віддає лише в одну ліву руку. Однак кардіограму варто було зробити. Аномальна спека, яка була цього літа, могла негативно вплинути і на молодий організм. Алергія, яка була у померлої, жодним чином не могла вплинути на серце.
За власним досвідом можу сказати, що за останні 20 років зросла кількість захворювань серця. Але це не обов’язково свідчить про те, що інфаркти помолодшали, просто покращала діагностика. А клінічні вияви можуть бути однаковими і в 25, і в 30, і в 70 років. Щоправда, інфаркт вражає частіше чоловіків (співвідношення 1:4).

Карну справу порушать після перевірок
– У цій справі є цілий ряд питань, що вимагає здійснення ряду перевірок та досліджень, – каже прокурор Прокуратури Шевченківського району міста Чернівці Олександр ІВАНЮК. – Батько загиблої лише в понеділок 9 серпня написав заяву до прокуратури. Наразі комісія судово-медичних експертів здійснюють гістологічне дослідження тіла. Ми звернулися до обласного управління охорони здоров’я з вимогою залучити всіх необхідних фахівців для проведення службової перевірки. Ми контролюватимемо цей процес. Чия вина у смерті дівчини, говорити ще рано. Як усе було насправді, встановить перевірка. Нам відомо, що хвору ще до виклику "швидкої" три-чотири дні лікували вдома. Ситуація ускладнюється ще тим, що у померлої була алергія на більшість медичних препаратів. Лише за результатами перевірки буде порушена карна справа або за ненадання допомоги хворому медичним працівником, або неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником.
Остаточні дані про причину смерті Ольги будуть відомі наприкінці серпня.
– Попередня причина смерті дівчини – інфаркт міокарда, – каже в.о. начальника обласного бюро судово-медичної експертизи Ілля БЕЖЕНАР. – До такого висновку ми дійшли при розтині, оглянувши візуально труп загиблої. Остаточний висновок про смерть буде встановлений лише наприкінці місяці, після проведення дослідження внутрішніх органів на клітинному рівні.
20-08-2010, 16:45
Коментарів 0 Переглядів 22 381

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!