RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Школяр збив на смерть на дорозі школяра

15-річний Флорін Унгурян 30 серпня йшов дорогою разом зі своїм однокласником забрати мопед від місцевого ресторанчика. Дітей на великій швидкості збив автомобіль ВАЗ, за кермом якого сидів 17-річний учень Волоківської школи. Один із підлітків помер дорогою до лікарні, інший обійшовся подряпинами та струсом мозку.
Школа, власне, як і все село, не може оговтатися після трагедії. У День знань у Волоківській школі урочисту лінійку розпочали з хвилини мовчання.
"Половина учнів мають авто – спричинити трагедію міг кожен"
– Я втратив не лише свого учня, але й хрещеного сина, – каже директор Волоківської школи Глибоцького району Георгій ПОКЛІТАР. – Порадившись із батьками, перенесли поховання Флоріна на друге вересня, щоби похорон не збігався з Днем знань – святом для першокласників.
– Сталося, що сталося. Вже нічим не зарадиш, – похиливши голову, говорить директор школи. – Трагедія могла трапитися з кожним. На місці водія, на жаль, могла б опинитися половина наших учнів. Не дивуйтеся. Село багате, батьки купують дітям транспортні засоби. Наприклад, скутери – вже з другого класу. Учні старшого шкільного віку вже їздять на автомобілях. Багаті родини купують своїм чадам і дорогі іномарки. Ми втомилися повторювати, що неповнолітнім за кермо сідати заборонено. Що з того, що вже в 16 років їм видають посвідчення водія? Не розумію, для чого це. Це як заборонений плід. 13 вересня планую провести батьківські збори. Вкотре звертатимуся до батьків з проханням не дозволяти дітям сідати за кермо. Я керую школою 16 років, але такої трагедії ще не було.
– Хороший хлопчина був, з гарної сім’ї. І вчився непогано, і малювати любив, – продовжує директор. – Часто хворів, йому ж і групу інвалідності дали через цукровий діабет. Наш випускник, який збив Флоріна, теж непоганий юнак. До дев’ятого класу вчився на "відмінно", ввічливий. Але потім, наскільки мені відомо, між батьками почалися чвари. За цей час хлопець з оцінками "з’їхав", частим гостем нічних клубів Чернівців став. Гроші у дітей є – можуть собі багато що дозволити.
Збирався
з однокласниками святкувати
день народження
Школярі дев’ятого класу, їхні батьки та класний керівник – у чорному. Перший урок розпочали з вшанування пам’яті свого однокласника.
Ганна ДИМАШОК, класний керівник, вчитель української мови та літератури загиблого школяра, розповідає, що хлопець був надзвичайно щирий та товариський.
– Того зловісного дня підліток ходив із листком запрошень, мріючи відсвяткувати свій день народження в одному з сільських ресторанчиків, – розповідає Ганна Василівна. – Хотіла свою промову для учнів на першому уроці розпочати зі слів: "Добре, що ми знову зібралися разом!" Довелося їх замінити словами скорботи. Хлопчик так мріяв, що в суботу, п’ятого вересня, відсвяткує з однокласниками своє 15-річчя, яке зустрів 20 серпня.
"Якби хлопці йшли поруч, загиблих було би двоє"
– Того дня ми їли піцу в мене вдома. Флорін поспішав забрати припаркований біля ресторану мопед, – розповідає очевидець трагедії, товариш загиблого Маріус ПАВЛЕНКО. – Ми з Флоріном дружили з першого класу. Моя мама просила, щоби ми не квапилися, не хотіла, щоб ми йшли з дому. Але Флорін хвилювався, щоби щось не сталося з його мопедом. Флорін зібрався і пішов, а я пішов його наздоганяти. Всіх подробиць аварії не пам’ятаю. Мене відкинуло бампером машини. Лише кілька подряпин та струс мозку...
– Ті кілька метрів, що були між хлопцями, виявилися рятівними для одного з них, – розповідає мама однокласника Флоріна Марія ПАВЛЕНКО. – Маріуса відкинуло бампером машини. Якби хлопці йшли поруч, мабуть, сталася б подвійна трагедії. Між машиною і дітьми ще був один транспортний засіб, тож хлопців не помітили. А водій ВАЗа – теж ще дитина. У 17-річного водія в машині був пасажир. Хлопці одразу повибігали з машини та хотіли відвезти Флоріна до лікарні. Позаду них їхав священик. Він і взяв у свій бус дитину. Але хлопець помер дорогою до лікарні.
– Хороший був хлопчик, – продовжує мати однокласника Флоріна. – Він довго хворів, але нещодавно чула, що йшов на одужання. Змінився гормональний фон, тож він уже менше вживав ліків. Його батьки виховують ще трирічну дочку. Живуть у середньому достатку. Як і більшість нас, шиють весільне вбрання. Чула, що 17-річний водій дуже хвилюється і картає себе через те, що сталося. У хлопця почалися психічні зриви. До юнака навіть лікарів викликали. Кричав, що не може жити з цим.
"Винні у трагедії батьки школярів"
На місці трагедії – квіти та фотокартка підлітка. Навпроти на зупинці встановлено знак обмеження швидкості "40", щоправда, потертий.
– Тут хороше асфальтне покриття, але немає регулювальних знаків та "лежачих поліцейських", – розповідає житель села Волока пан Ігор. – Ганяють цією дорогою ввечері так, що й страшно ходити. Боюся йти вздовж дороги, ходжу шанцями. Тротуарних доріжок немає. А іноді женуть і на швидкості під 100 км/год. Але найгірше, що кермо передають неповнолітнім. Батьки винні. Село багате, чи не кожній дитині купують транспортний засіб. Якби батьки замислилися про це раніше, може, горя й не сталося б.
Антоніна БАБЧУК
3-09-2009, 11:53
Коментарів 0 Переглядів 4 157

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!