RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Шість фальшивих купюр номіналом по 200 гривень впродовж січня у залах гральних автоматів міста збули 23-річний мешканець Романківців Сокирянського району та 24-річний чернівчанин, повідомили в секторі зв’язків із громадськістю управління МВС в області. Небезпека потрапляння фальшивих купюр до гаманця існує практично у кожного. Як вберегтися від цього і які купюри найчастіше підробляють? Кореспондентові "МБ" розповів про це заступник начальника науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС в області Ігор ЦИГАНЮК.
У науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі є колекція фальшивок, яку збирають із 1990-их років. Тут і долари, і євро, і гривні. Саме цю валюту найчастіше підробляють. Щоправда, багато про них міліціонери не розповідають, бо це – таємниця.
– Найчастіше до нас на експертизу потрапляли долари США, – каже Ігор Веніамінович. – Їх підробляють частіше, ніж українські гривні. Фальшиві долари переважно друкують поліграфічними способами, тобто на достатньо високо технологічно оснащених підприємствах. Переважно серед фальшивих доларів США – сто доларів, іноді – 50 і зовсім рідко – 20 доларів. Інший спосіб підробки – так звана зміна номіналу, коли на банкноту номіналом, наприклад, п’ять доларів наклеюють позначення 50 доларів. Я чув, що дехто примудряється малювати фальшиві гроші, щоправда, за свою практику, таких не бачив.
З номіналів українських грошей не зустрічалися підробки однієї та двох гривень. Всі інші – фальшивомонетники підробляють. До речі, гривні є однією з технічно найзахищеніших банкнотів у світі. Підробляти їх поліграфічним способом дорого, тому для цього застосовують комп’ютер, сканер та кольоровий принтер. Це почали робити приблизно з 1994 року. До цього всі підробки виготовляли друкарським способом або різними підручними засобами. Пригадую, як десять років тому до мене потрапила фальшивка, яку просто відсканували і розмалювали фарбами. А наприкінці 1990-их років до нас на експертизу почали надходити фальшиві 10-гривневі купюри, які вважалися суперпідробкою. Їх виготовляли на поліграфічному підприємстві, вони були дуже подібні до справжніх.
Загалом у 2001-2002 роках на дослідження надходила дуже велика кількість фальшивих гривень. Зараз, порівняно з тими роками, їхня кількість зменшилася.
Вберегтися від фальшивки, як з’ясувалося, досить важко. Не завжди тут допомагає такий популярний у народі спосіб, як розглядання купюр на світлі, коли видно водяні знаки, чи навіть ультрафіолетове просвічування.
– Одне з правил, як відрізнити справжні гроші від фальшивих, – подивитися на купюру на світло, на купюрі має бути якісний водяний знак. Щоправда, і водяні знаки імітують, – застерігає Ігор Циганюк. – Є фальшиві купюри високої якості, в яких досить непогано відображено ультрафіолетовий захист.
Зате добре розрізнити підроблену купюру можуть сліпі. Адже спеціально для них на грошах роблять позначки – на 20 гривнях збоку зображено трикутник, на 50 – коло, на 100 – чотирикутник. Спосіб нанесення цих позначок практично неможливо підробити.
– Часто отримуємо якісно зроблені купюри, – каже Ігор Веніамінович. – Якось потрапила до нас 100-доларова купюра. Її вдвох із співробітником ми вивчали майже дві години. Хоча зазвичай фальшиві гроші виявляємо за декілька секунд.
Людмила ОСАДЧУК

Як відрізнити "фальшивку"
Одна з головних ознак справжньої гривні, яку можна виявити без будь-яких приладів, – це папір. На справжній купюрі папір "дзвінкий" і гладкий, а у підроблених він трохи шершавий.
Подивіться на світлі на водяний знак на купюрі, він повинен бути аналогічний портрету. Якщо водяний знак погано проглядається – це ознака підробки.
Збоку на гривнях є позначки, які під різними кутами зору змінюють своє зображення – під одним кутом зору можна побачити герб, а під іншим – номінал купюри.
Один із засобів захисту купюр – мікротекст. У мікротексті на купюрах вказують її номінал, назву держави або основного фінансового органу. Мікротекст можна побачити через лупу. На сьогодні це один із засобів, який не можуть якісно підробити.
Необхідно дивитися, чи є відповідність буквеного позначення номіналу купюри та цифрового.
29-01-2009, 11:27
Коментарів 0 Переглядів 15 849

Теги -

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!