RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Колишній чернівчанин, а нині громадянин Ізраїлю Борис Гіршман вирішив за допомогою своїх колишніх друзів Петра Козловського, Володимира Пукача та Григорія Крикуна ( всі імена та прізвища змінені) розбагатіти на фальшивих доларах. У грудні 2006 року ізраїльтянин придбав у невстановленої особи (так зазначено в матеріалах слідства) підроблену 100-доларову купюру з серійним номером. Гіршман знав, що "бакси" підроблені. Ці гроші він перевіз до Чернівців. Тут першого ж дня новорічних свят Борис разом із Петром та Володимиром розважалися у кіоску на Соборній площі, де й розрахувалися фальшивкою. Продавець, молода дівчина, підробки не виявила.
Розраховували
на недосвідченість дівчат в обмінниках
Товаришам така акція сподобалася. Коли ж Гіршман пізніше подався до Тель-Авіва, то пообіцяв, що ще "підкине таких зелених" (на досудовому слідстві таке заявив один з учасників компанії). І справді, навесні 2007 року Борис привіз на Буковину 2900 підроблених доларів США. Першу сотку вирішили обміняти на гривні біля обласної філармонії, неподалік бару "Картопляна хата". Для цього Володимир Пукач підійшов до темньо-синьої іномарки, за кермом якої сидів незнайомий чоловік.
– Слухай, шеф, поміняй на гривняки, в село хочу поїхати! – звернувся він до водія.
Той взяв простягнуту купюру і невдовзі віддав її:
– Ти що, за баригу мене маєш, підробку пропонуєш!
Почувши це, Пукач швидко відійшов. Пізніше водій скаже, що Володимир якось несміливо підходив до нього, викликав підозру. Після цього випадку компаньйони змінили тактику: вирішили обмінювати фальшивки у відділеннях різних комерційних банків. Борис Гіршман казав, що там на обміні працюють недосвідчені дівчата, а при огляді за допомогою спеціального прилада "купюра світиться так, як треба". Очевидно, знав, що говорив, бо перших 300 доларів він обміняв без ускладнень. Наступного дня операцію повторили в цьому ж відділенні – обміняли таку саму суму фальшивої валюти. Невдовзі цього ж дня злочинці здали ще 500 доларів. Знахабнівши, через якусь годину-другу знову зайшли до того ж відділення. Цього разу обміняли вже 1300 баксів. Виручку поділили між собою. Але до кінця дня було ще далеко, тому компаньйони вп’яте підійшли до знайомого вже віконечка й подали ще 500 американських доларів.
Здавали фальшивки навіть після арешту спільника
Коли фальшивки закінчилися, а гривні були витрачені, у травні Гіршман знову поїхав до Ізраїлю. Повернувся цього ж місяця з 2000 доларів "законного" зразка. Але цього разу його згубила жадібність: Гіршман разом з Пукачем і Крикуном вирішили знову спробувати щастя у вже знайомому банківському відділенні. Обмін здійснювала вже інший касир, яка й виявила факт підробки – 300 доларів давав Крикун. Його товариші в цей час чекали на вулиці. А коли невдовзі сюди прибула машина з міліцією, вони зрозуміли, що товариш попався: операціоніст увімкнула тривожну сигналізацію. Було це в останній день травня. Те, що Крикуна затримали, не вельми налякало трьох інших "добродіїв". Бо інакше б вони затаїлися. Але злочинці пішли у відділення іншого, не менш відомого банку, ніж попередній. Перший раз обміняли небагато, всього 100 доларів: перевіряли професійність касира. Та не помітила фальшивки. Через півгодини обміняли вже 400 баксів, далі 200, а потім ще 700. А увечері того ж дня оперативники затримали Бориса Гіршмана та його спільників. Почалося слідство. Затримані ще не знали, що від їхньої оборудки потерпіли не лише банківські установи й конкретні працівники, адже керівники змусили відшкодовувати збитки дівчат-касирок, а й клієнти.
– Я отримала у банківському відділенні переказані мені 100 доларів США, які хотіла витратити на ринку, – розповідала потерпіла Оксана ПЕТРЮК. – Але продавець сказала, що то фальшиві гроші. Я дуже обурилася, адже не могли мене обдурити в банку. Пішла у відділення і зчинила гвалт. Невдовзі серед затриманих впізнала хлопця, який трохи нервувався, коли переді мною обмінював валюту.
Таких потерпілих виявилося чимало, зрештою, не всі ж зголосилися.
Василь ГРИНЮК

ДО ТЕМИ
Згідно з вироком Першотравневого районного суду, Бориса Гіршмана засудили до шести років позбавлення волі, Петра Козловського – до п’яти, Григорія Крикуна до трьох, а Володимира Пукача – до трьох років умовно. Перші двоє раніше вже притягалися до кримінальної відповідальності. Двоє засуджених звернулися з апеляцією до обласного апеляційного суду, але той залишив вирок суду першої інстанції без змін. Не зміг суд також довести, що четверо засуджених були організовані в стійку злочинну групу. Всього ж шахраї збули 5000 фальшивих доларів США.
23-10-2008, 11:09
Коментарів 0 Переглядів 5 149

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.