RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невелика класна кімната, парти, дошка на стіні, на якій висить велика географічна карта – оце й уся "школа" в слідчому ізоляторі, яку відвідують його наймолодші "мешканці". Причому, на уроки хлопці ходять залюбки, бо тут почуваються вільно, та й з учителями можна порозмовляти на будь-які теми. Учнівський контингент – школярі 9-11 класів, які скоїли кримінальні злочини й уже засуджені чи перебувають під слідством. Кожен має ручку, зошити й підручники.
Навчаються
у трьох класах
– Цього року нам надійшло з Києва 240 підручників із різних предметів – надіслав галузевий департамент із виконання покарань, допомагає і міський центр освіти молоді, – розповідає заступник начальника слідчого ізолятора капітан внутрішньої служби Петро ЛИСАК. – Навчанням охоплено 45 осіб, із яких 17 – неповнолітні. Навчаються вони у трьох класах, де класними керівниками є Ольга Венгринович, Володимир Волков і Ольга Мотовилець. Діє школа в нашому закладі вже другий рік. У червні нинішнього року в нашому клубі було урочисто вручено шість свідоцтв та чотири атестати про неповну та середню освіту. Програма занять така ж, як і в загальноосвітніх школах. Розпочинаються вони о 14.00 і закінчуються о 18.00. Проводяться й уроки на виховну тематику: про шкідливість куріння, наркоманію тощо.
Ми побували на одному з уроків – зарубіжній літературі, який проводила заступник директора ЦОМу Оксана ПЕЛЕХ. Звернув увагу, що вчителька викладала матеріал так, ніби перед нею – не кримінальні злочинці, а звичайні учні. Вивчали творчість французького письменника Стендаля, зокрема його роман "Червоне й чорне". Обговорювали вчинки головного героя твору Жюльєна Сореля. Наша присутність і двох офіцерів дещо скувала учнів, але відповіді вони давали вичерпні і щирі.
"Є й такі, що шкодують про те,
що вчинили"
– Я не роблю якоїсь різниці між ними та звичайними учнями, – каже Оксана Петрівна. – Для мене вони такі ж школярі, як і в загальноосвітніх школах. Вельми цікаво ознайомлювати їх із творчістю тих письменників, які у своїх творах художньо описували антизаконні дії літературних героїв. Наприклад, Достоєвського, Бальзака. Бо важлива думка про це учнів, які вже мають за спиною злочини, що карається позбавленням волі. Є серед моїх учнів і такі, що шкодують не про те, що провинилися, а про те, що потрапили за грати. Дехто, довідавшись, що виховую 13-річного сина, підказує мені, як це треба робити – щоби він не став злочинцем чи наркоманом. Наприклад, перевіряти, чи в його кишенях немає чогось чужого. Загалом же ув’язнені учні ставляться до нас, учителів, добре.
Як каже Оксана Петрівна, є серед учнів і такі, що добре вчаться. Але їх небагато. Більшість вчиться на "трієчку". Наприклад, дев’ятикласник Андрій О. На рахунку цього невеличкого худенького підлітка – 17 скоєних злочинів. Моторний, жвавий хлопчина в перспективі стане потенційним злодієм, якщо не виправиться. Можливо, Андрій і не став би на хибний шлях, якби був надійний батьківський нагляд. Натомість його мама ще й прикривала вчинки сина.
До речі, вчителі, які приходять у слідчий ізолятор на уроки, здебільшого не відають про ті злочини, які скоїли їхні вихованці. Про це добре знає Петро Лисак, який дозволив нам поспілкуватися з кількома з них.
Андрій С., чернівчанин: "Батько відмовився від мене, а мама на заробітках у Греції. Я теж там був, володію грецькою мовою. Але повернувся додому, викрадав з автомашин аудіотехніку, а останнього разу викрав автомобіль "БМВ", покатався й покинув. "Здав" мене товариш. Засуджений до 5,6 року позбавлення волі, а до цього три роки перебував на обліку в міліції. У школі вчився добре, і тут теж. Причому, люблю як гуманітарні, так і точні предмети".
Микола Д., родом із Сторожинецького району: "Разом із товаришем убили діда, в якого викрали 1400 гривень. Убивати його не хотіли, так вийшло. Сподівалися, що старого не буде вдома. Я його лише раз ударив, він упав і, очевидно, забився. На крадіжку мене підмовив "подільник", хоча я не з бідної сім’ї – мама працює на ринку. Ми втекли з тієї хати додому, але міліція знайшла нас за допомогою службового собаки. Мав намір вступати у лісовий технікум, на тестуванні з української мови набрав 155 балів. Люблю географію й фізкультуру".
Іван П., родом із Новоселицького району: "Тут освоюю навчальну програму за десятий клас. Люблю біологію й хімію, особливо різні хімічні експерименти. Мрію стати лікарем. Чотири роки був із матір’ю в Югославії, вивчив сербську мову. Сів за те, що вкрав у працівника пункту гральних автоматів 500 гривень, а він заявив, що 1400".
Олексій О., чернівчанин: "Мої батьки перебувають на заробітках за кордоном. Мешкав у тітки, яку ми з другом пограбували, вдаривши сокирою, але не насмерть – не хотіли добивати. Єдина віддушина в ізоляторі – це уроки".
Є серед учнів СІЗОвської школи і дві 17-річні дівчини, одна з яких потрапила сюди за вбивство таксиста, а інша – за крадіжку мобільних телефонів.
Василь ГРИНЮК
9-10-2008, 12:48
Коментарів 0 Переглядів 4 973

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.