RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

– Автомобіль з такою силою влетів у бетонну стіну, що всі, хто був всередині, повилітали з машини, – розповідає Ігор СТАХОВ, слідчий відділу з розслідування ДТП слідчого управління УМВС області про автопригоду, яка сталася у Ванчиківцях Новоселицького району 2005 року. Єдиний хто вижив в аварії – водій, який переховується за кордоном. Відділення, в якому працює Ігор Стахов, розслідує автопригоди, в яких загинули люди. За його словами, більшість трагедій стаються через грубі порушення правил і пияцтво водіїв. Тому суди дедалі частіше дають санкції на арешт підозрюваних у скоєнні ДТП.
Найчастіше з місць аварій втікають водії напідпитку
– Хлопці поверталися разом після святкування, водій був нетверезий, – продовжує слідчий. – Вони на шаленій швидкості, десь понад 150 кілометрів, врізалися в бетонну стіну. Один із хлопців вилетів з машини і вдарився об дерево, іншого знайшли за 67 метрів від автомобіля. Ще один, коли вилітав, перерізав собі шию об дверцята машини. Усі молоді. Водій залишився живий, і його притягнули до кримінальної відповідальності. І вже перед закінченням судового процесу він утік. Ймовірно, нелегально виїхав до Італії. Тепер його оголосили в міжнародний розшук.
За словами Ігоря Стахова, він працює слідчим по ДТП вже п’ятий рік. Саме до цієї професії і готував себе, бо завжди цікавився усім, що пов’язане з технікою. Фах слідчого йому обрала сама доля. Коли слідчі органи першого липня відсвяткували своє 45-річчя, Ігор того ж дня святкував свої 25.
– Дорожньо-транспортна пригода – це злочин з необережності, тому тут доводиться спілкуватися не з підозрюваними з "дна" суспільства, а з пристойними людьми. Більшість із них мають адвокатів. Тому й фіксувати автопригоди треба досить ретельно, враховувати всі обставини. Важливо самому бачити всю картину автопригоди.
Водія, що збив пішохода, знайшли за уламками дзеркала авто
Часто водії обтяжують міру своєї відповідальності тим, що втікають із місця автопригоди. Це роблять переважно ті, хто скоїв ДТП напідпитку. Потім, протверезівши, приходять наступного дня і кажуть, що втекли в стані афекту. Але за годину з організму виходить лише 0,36 проміле алкоголю. Тому експертиза може показати, скільки алкоголю було в крові підозрюваного на час скоєння автопригоди.
Є й такі, які сподіваються уникнути відповідальності. Але я не пам’ятаю випадку, щоби втікача не знайшли. На місці автопригоди завжди залишаються сліди, за якими можна встановити колір, марку автомобіля тощо. Можна встановити з якою швидкістю рухалася машина. Наприклад, якщо людина вилітає з автомобіля під час ДТП, коли розривається пасок безпеки в ділянці, де повинен бути ремінь на штанах, то швидкість руху машини була не менше 130 кілометрів. Якщо збитого пішохода жбурляє на дах авто, то швидкість була не менше 160 кілометрів на годину.
Безслідних ДТП немає. Наприклад, у Сторожинецькомиу районі, де "Міцубіші-паджеро" збив дитину і водій втік, винуватця встановили за уламками. На вулиці Руській у Чернівцях "Опель" збив пішохода. Машину і водія знайшли за уламками дзеркала.
Майже кожна друга автопригода із смертельними наслідками стається через те, що водій був п’яний. Грубі порушення правил і нетверезий стан водіїв – основні причини загибелі людей. Найчастіше скоюють зіткнення, виїхавши на смугу зустрічного руху. П’яні водії часто з’їжджають у кювет, перекидаються, наїжджають на дерева.
Влітку почастішали ДТП за участю мотоциклів. Минулого місяця закінчили розглядати дві справи, пов’язані з мотоциклах. Ще у квітні в Глибоцькому районі водій мотоцикла на швидкості майже 200 кілометрів на годину зіткнувся із зустрічним автомобілем. Дівчина-пасажирка мотоцикла досі перебуває в реанімації. А у Кіцманському районі мотоцикл на такій швидкості врізався в автомобіль, що аж перекинув його. Мотоцикліст загинув на місці пригоди.
Суд враховує каяття та відшкодування потерпілим
Суди, останні рік-два дедалі частіше задовольняють наші подання про арешт водіїв, які скоїли ДТП в нетверезому стані чи втекли з місця пригоди. Часто практикується така міра запобіжного заходу як застава. Суди почали давати реальні терміни ув’язнення винним у ДТП. Буває, що їх беруть під варту вже у залі суду. Приміром, водій БМВ, який розбився кілька років тому на вулиці Головній біля авіакаси (під час цієї пригоди загинуло троє хлопців-пасажирів з Чагра) отримав шість чи сім років колонії-поселення.
Якщо людина загинула, і вину водія в цьому доведено, він обов’язково повинен бути засуджений. А вже яким буде термін, вирішує суд. Враховують в якому стані був водій, чи визнає він свою вину, чи жалкує про скоєне, чи компенсував шкоду потерпілим.
Якщо водій потрапив у ДТП, необхідно:
- надати першу допомогу потерпілому в ДТП,
- повідомити швидку та міліцію,
- залишатися на місці пригоди,
- не вживати алкоголю (буває, що водії кажуть, що в стані афекту після аварії випили, щоби заспокоїти нерви),
- не пересувати транспортний засіб.
Віктор Дудар
17-07-2008, 11:39
Коментарів 0 Переглядів 6 227

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.