RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Афери роботодавців: безкінечне стажування


Наймаючи на роботу молодих спеціалістів, роботодавці пропонують безкоштовне стажування. Закон це дозволяє. Але вже після кількох місяців роботи стажера звільняють, часто без будь-яких пояснень. Не гребують цим ні приватні, ні державні підприємства.

Чернівчанин Олександр Мельничук про своє стажування рік потому пригадує неохоче. Хлопець переконаний: його просто використали. Після тижня роботи в одній із місцевих піцерій його звільнили без оплати і пояснень.

– Цю роботу знайшов за оголошенням. Та перш ніж мене працевлаштувати, роботодавець запропонував стажування. Спочатку мені сказали, що це буде не повний робочий день і стажуватися доведеться лише три дні. Та все сталося інакше, – розповідає Олександр. – Хтось із колективу захворів, і мені довелося працювати тиждень із 10 ранку до 10 вечора. З перших днів я вивчав меню і паралельно виконував замовлення. Та коли минув тиждень, мені повідомили, що приходити більше не потрібно. Бо стажування я пройшов успішно і мені зателефонують. Так минув рік. Кілька разів я намагався додзвонитися до роботодавця, та на мої дзвінки ніхто не відповідав.

Друг Олександра Максим про безнадійне стажування теж знає із власного досвіду.

Хлопець після університету влаштувався рієлтором в одну із чернівецьких компаній нерухомості. Стажувався три місяці, але також "не підійшов" без пояснень.

– Протягом трьох місяців я працював майже без вихідних. Впродовж цього часу мені вдалося зробити кілька вигідних продажів, роботодавець моєю роботою був задоволений, та на роботу оформляти не поспішав. Навіть відсоток від продажів мені не виплачував. Минуло три місяці, взяли нового стажера, а мене звільнили без пояснень, – сказав Максим.
Останнім часом таких випадків побільшало: до обласної інспекції з питань праці надходить чимало скарг. Щоправда, сказати про це вголос ображені працівники наважуються лише після "несподіваного" звільнення.

– Навіть під час перевірки підприємства працівники не дають пояснення, відмовляються говорити, – каже Юрій ПУРІЧ, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю державної інспекції з питань праці в області. – Тільки коли їх звільняють, вони стають сміливими і скаржаться. У заявах люди пишуть, що не стажувалися, а працювали без належного оформлення. Щоб вберегтися від несподіванок, молоді спеціалісти можуть вимагати надати їм письмове підтвердження стажування з підписом та печаткою підприємства. Тоді ми зможемо втрутитися, захистити працівника, а роботодавця оштрафуємо.

Водночас довести, що працедавець порушив закон, важко. Хоча й у законі про працю термін "стажування" не згадується, таке явище прописане в інших нормативних актах. Згідно з ними роботодавцям дозволено брати на стажування працівників, які хочуть підвищити кваліфікацію чи набути виробничу практику. Після цього працівник отримує або не отримує бажану посаду. Залежно від того, чи влаштував він працедавця. Фактично, стажуючи молодих спеціалістів, роботодавці нічого не порушують.

Потенційним працівникам варто пам’ятати, що стажування – це те саме навчання. Воно може бути як платне, так і безоплатне. За кордоном досить розповсюджена практика, коли за своє навчання-стажування на підприємстві молодий працівник платить самотужки. Задля справедливості зазначимо, що й чернівецькі роботодавці мають чимало нарікань на молодих спеціалістів: і щодо їхніх знань, і щодо бажання працювати.

Не гребують користуватися законодавчими колізіями щодо стажувальників й державні установи. Випускниця ЧТЕІ КНТЕУ Анжела (на її прохання ім’я змінено) за оголошенням одного з державних управлінь успішно пройшла конкурс на вакансію. Пропрацювала там чотири місяці безкоштовно, бо ж нібито стажувалася. Наприкінці їй повідомили, що бюджет не виділив фінансування на цю посаду, її скоротили. Анжела опинилася на вулиці і без коштів, і без запису у трудовій.
Ліна НАГІРНЯК,
Марина ФІЖДЕЛЮК

ВАРТО ЗНАТИ
Поняття "стажування" прописане у кількох законодавчих актах, зокрема в законі про вищу освіту, положенні про професійне навчання кадрів, законі про зайнятість населення. Стажування – це одна із форм підвищення кваліфікації і виробничого навчання працівників і може застосовуватись лише до осіб, які претендують на обіймання певної посади і потребують практичного досвіду. Тривалість стажування становить не більше шести місяців. За результатами стажування, за місцем його проведення (на підприємстві, установі, в організації) видають довідку довільної форми про проходження стажування.
Записи про професійне навчання робітників та підвищення кваліфікації керівних працівників і спеціалістів вносять у трудову книжку працівника.
12-08-2013, 17:42
Коментарів 0 Переглядів 8 182

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.