RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Нещодавно президент Янукович доручив впровадити ринок земель сільськогосподарського призначення вже 2012 року. А поки що немає відповідної законодавчої бази, зокрема законів "Про ринок землі" та "Про Державний земельний кадастр". Ці нормативні акти мають бути прийняті до кінця першого півріччя. Тобто йде до того, що мораторій на продаж землі буде скасовано. Уже підраховано, що її пропозиція становитиме шість мільйонів гектарів. Про це днями повідомив заступник голови Державного агентства земель Микола Калюжний. На його думку, відразу після відкриття ринку сільськогосподарської землі продати свої земельні паї захочуть майже 1-1,5 мільйона громадян. "У нас 6,5 мільйона громадян володіють земельними паями, з них у 1,2 мільйона громадян це право перейшло. Це або ті громадяни, які продали земельні паї в той час, коли можна було продавати сертифікати й держакти, або ті, хто подарував чи успадкував. Гадаю, не менше такої ж кількості – 1-1,5 мільйона громадян викинуть на продаж відразу. А це приблизно шість мільйонів гектарів сільгоспземлі", – сказав він. А яка ситуація на Буковині, якої думки про продаж землі провідні аграрії краю, спеціалісти та вчені? До речі, за неофіційними даними, гектар родючої землі в області коштує 1500 доларів.

Першими продадуть пияки й ледацюги

– Вважаю, продавати землю треба тільки державі, бо це надбання всього народу, – каже Василь Соломко, керівник фермерського господарства "Джерело", що у Банилові Вижницького району. – А вже держава має давати землю в оренду. Причому, перевагу слід надавати тим орендарям, які проживають на тій території, де знаходиться орендована земля. Також ці люди мають мати відповідну освіту й досвід роботи в сільському господарстві. А не заїжджим холдингам. Бо нібито там, де вони хазяйнують, земля оброблена, а села пустіють. Гадаю, у нашій місцевості першими продадуть землю пияки, ледацюги та ті, хто пенсійного віку і не мають рідні. А ще ті селяни, які десь "залетіли", і їм вкрай потрібні гроші. Кажу це, бо до мене вже зверталися такі особи.

Аналогічної позиції дотримується й Григорій Турун, керівник агрофірми імені Суворова, що у Подвірному Новоселицького району.

– Якщо земля стане товаром, почнуться різні спекуляції, і село загине, – вважає він. – Тим паче, коли сюди прийдуть іноземні багатії. Сільські ж люди не мають таких грошей, щоби купити землю. Тому єдиний справедливий вихід – продаж землі державі.

"Нині ж бандити позабирали у селян тисячі гектарів землі"

– У всіх цивілізованих країнах земля є товаром, – розповідає Григорій Руснак, фермер із Кіцманщини. – Скажімо, у Берегометі продали свої паї до 15 господарів за 100-220 доларів. Це мізер, так не повинно бути. Будучи у США, спостеріг, що там найдорожче ціниться та земля, яка знаходиться біля великих міст і є ласим шматочком для будівельних фірм: біля Сакраменто одна сотка коштувала 80-100 тисяч доларів. Чому я не можу віддати у заставу землю, коли беру кредити у банку? Чому б мені не продати гектар-другий, а за виручені кошти придбати техніку? Нині ж бандити позабирали у селян тисячі гектарів землі і платять за це копійки. Розтринькали землю й сільради. Тепер молоді сім’ї не мають ділянок під забудову. То чому вони не можуть їх купити? Також є й інший парадокс: приміщення можеш купити, але землю, на якій воно знаходиться, – зась. Гадаю, не всі селяни відразу кинуться землю продавати, але залишиться інтрига для орендарів, які підвищать плату за оренду. Натомість нині селянин отримує центнер-два за гектар поля. Середній розмір розпайованої землі в районі становить півтора гектара. Гадаю, нині готові продати свої наділи приблизно 20 відсотків пайовиків.

– За останні десять років можна було прийняти всі необхідні закони, які передують запровадженню ринку земель сільськогосподарського призначення, – ділиться Павло Мельник, доктор наук, директор Української науково-дослідної станції карантину рослин. – Зокрема досі немає закону про державний реєстр землі. Не так давно хотіли створити Земельну біржу з осідком у Києві, причому, на приватній основі. Словом, серйозною справою мав керувати якийсь дядько. Слід діяти прозоро, відповідні структури мають функціонувати в кожному регіоні. Також треба провести роз’яснювальну роботу серед селян. А це тривалий процес. Не вважаю, що значна частина власників землі продасть землю відразу після зняття мораторію. 
Василь Гринюк

Довідка

– В області нині нараховується понад 450 тисяч гектарів сільгосп­угідь, із яких 325 тисяч – це рілля, – констатує Василь Сандуляк, заступник начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА. – Власників розпайованої землі – 190 тисяч. Вони мають у своєму володінні 260 тисяч гектарів землі. Середній розмір паю – 1,4 га. 
8-04-2011, 14:56
Коментарів 0 Переглядів 1 576

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.