RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Бюджет на 2010 рік, прийнятий Верховною Радою, вчора підписав президент. Дефіцит держбюджету в документі становить 57,7 мільярда гривень. Доходи бюджету 2010 року пропонують збільшити на 18,7 відсотка, порівняно з фактичними надходженнями 2009 року, до 267 мільярдів гривень, витрати – на 33,5 відсотка, до 323,6 мільярда.

Закон також передбачає випуск п’ятирічних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) за рахунок погашення боргу з відшкодування податку на додану вартість.

Зарплату підвищать на 174 гривні

Показники прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, закладені в бюджеті, не змінилися порівняно з раніше передбаченим законом "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати". Закладене у бюджеті зростання прожиткового мінімуму означає, що буде перераховано не лише пенсії, але й прив’язані до прожиткового мінімуму виплати малозабезпеченим (тим, у кого середній сукупний дохід нижче прожиткового мінімуму для сім’ї), інвалідам, самотнім матерям. На це виділено в бюджеті 7,8 мільярда гривень.
Документ вперше вводить мінімальну погодинну оплату, яка буде підвищуватися (лише на кілька копійок) кожні два-три місяці.

Бюджет додасть грошей малозабезпеченим

Натисніть на зображення, щоб збільшити


Нововведення для представників різних професій

- Для медиків встановлять надбавки за вислугу років (10-30 відсотків окладу), на це виділено 3,6 млрд грн.

- Для бібліотекарів – 50 відсотків окладу за особливі умови роботи (0,4 млрд).

- Отримають надбавки вчителі шкіл і викладачі профтехучилищ (3,2 млрд грн).

- Виплати на оздоровлення до відпустки в розмірі окладу отримають працівники культури (0,55 млрд грн), музеїв (15,5 млн грн), сільських клубів (147,9 млн грн), бібліотекарі (0,4 млрд грн).

- Податок з доходу для шахтарів зменшиться з 15 відсотків до 10.

- На підвищення зарплат військовослужбовцям передбачено 2,3 млрд грн.

Поповнять казну за рахунок шкідливих звичок

Ставка податку (15 відсотків від зарплати) не зміниться.

Податок з власників транспортних засобів складе 1,55 мільярда гривень. Це приблизно стільки ж, скільки й 2009 року, при цьому ставки податку не змінилися.

Акцизний збір істотно зріс: з 14 (у бюджеті-2009) до понад 30 мільярдів гривень. Насамперед це стосується алкоголю, тютюну та нафтопродуктів. Це означає, що спиртне (у тому числі пиво) подорожчає на 1,5-5 гривень за пляшку, цигарки на одну-три гривні за пачку, а бензин – на 60-90 коп.

Також цього року планують ввести податок на розкіш – на житло площею понад 300 кв. м, приватні яхти, літаки і вертольоти, а також підвищення акцизу на ввезення нових автомобілів, що коштують понад 50 тисяч євро, сигари і коньяк. Ставки щодо них наразі розробляють.

Утримання чиновників

2010 року утримання президента нам обійдеться майже в 132 мільйони гривень – виходить майже по 3 гривні на рік з кожного українця. Із цих грошей 13 мільйонів піде на проведення офіційних заходів за участю Віктора Януковича, а 101,4 мільйона використає Адміністрація та інші держоргани.

На секретаріат Кабміну цього року ми витратимо 313,8 мільйона гривень. Виходить по 6,8 гривні на рік з кожного українця. Із них 8 мільйонів піде на "комуналку", 21,7 – на відрядження, а 164 мільйони – на зарплати.

Найдорожче обійдеться утримання Верховної Ради. На неї за рік піде 839,4 мільйона гривень. Оплата праці 450 депутатів (отримують по 14-20 тисяч) тягне майже на 235 мільйони – виходить у середньому по 43,5 тисячі на місяць. Нардепи отримують до зарплати щомісяця приблизно по 10 тисяч гривень на своїх помічників-консультантів, і по 17 тисяч – на здійснення передвиборчих обіцянок.

Надія МАКУШИНСЬКА

думка опозиції

Міністр фінансів опозиційного уряду Андрій СЕНЧЕНКО заявив, що цей бюджет не буде виконано ні по доходах, ні по видатках, не буде профінансовано в повному обсязі задекларовані соціальні програми. За його словами, в бюджеті закладено норми, які призведуть до заниження соціальних виплат.
30-04-2010, 12:03
Коментарів 0 Переглядів 4 185

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.