Вступивши до Світової організації торгівлі, Україна зобов’язалася ввозити 262 тисячі тонн цукру щорічно. Але навіть імпорт цукру не забезпечує країну потрібними запасами продукту, повідомляє UBR.
За даними UBR, 2006 року в Україні було вироблено майже один мільйон тонн перехідних запасів (рекорд для країни). З того часу споживання цукру збільшувалося, а виробництво скорочувалося. Запаси вичерпалися. 2009 року виробили на 50 відсотків менше, ніж 2006-го. Тому дефіцит цукру в Україні 2010 року прогнозують на рівні 400-600 тисяч тонн.
З них 200-250 тисяч тонн немає звідки покрити. Адже ввіз цукру з СОТ відбувається не в повних обсягах через механізм розподілу квоти. 80 відсотків з 262 тисяч тонн цукру віддають країнам, які і раніше ввозили цей продукт до України, а 20 відсотків – "новим" постачальникам. З 80 відсотків, призначених для "старих" постачальників, 143 тисячі тонн віддали Бразилії, другий постачальник Куба – 16 тисяч тонн. Решта отримала незначні обсяги. "Корабель йде від 16 тисяч тонн, менше везти не можна. Уявіть, який-небудь Гондурас отримав 500 тонн квоти і Папуа-Нова Гвінея отримала 300 тонн. І як вони його будуть везти? Ніяк. Тому з 260 тисяч тонн буде поставлено 200-210 тисяч тонн", – вважає Сергій Федоренко, голова наглядової ради "Цукровий союз "Укррос".
Крім того, подавши заявку на ввезення цукру, компанія не гарантує, що привезе його. Коли набирається 262 тисячі тонн цукру в заявках, квота закривається. І Мінекономіки рапортує, що квоти реалізовані. "Але насправді компанія може передумати везти цукор, і їй за це жодних штрафних санкцій не нарахують", – розповідає Сергій Федоренко.