RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Не внески, а здирництво!

Підприємців – платників єдиного податку – звільнили від обов’язкової сплати страхових внесків до Пенсійного фонду. Окружний адміністративний суд Києва визнав постанову Кабінету Міністрів №366 від 14 квітня цього року незаконною. Нагадаємо, що згідно з цим документом, з першого травня підприємців зобов’язали платити додаткові внески до Пенсійного фонду.
Щоб отримати повний місяць страхового стажу для майбутньої пенсії, підприємці повинні були щомісяця сплачувати мінімальну суму 209,16 гривні, а з першого жовтня цього року – 215,8 гривні.
28 вересня Окружний адмінсуд задовольнив позови приблизно двох тисяч підприємців до Кабміну. Вони вважають такі внески здирництвом.
В управлінні головного управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області повідомили, що сьогодні постанова Кабміну діє, і вони не отримували жодної офіційної інформації про рішення суду. В будь-якому разі рішення набуде чинності через 10 днів після ухвалення. І, найімовірніше, Пенсійний фонд оскаржить його.
Водночас, на думку більшості дрібних підприємців – платників єдиного податку, платити 200 гривень щомісяця до Пенсійного фонду важко.
– Ми не знали, що потрібно було платити обов’язково. Ніхто не пояснював, ми й не платили, – каже Марія ДУПЕШКО, яка надає послуги з ремонту одягу. – Щомісяця сплачуємо 60 гривень у податкову, більше ніхто й не вимагав.
На заробітки пані Марія не нарікає, роботи вистачає – чернівчани здають багато речей у ремонт. Проте платити 200 гривень щомісяця для такого бізнесу багато.
– Ми втратили віру, тому не впевнені, що ці внески допоможуть, коли ми доживемо до пенсійного віку. Я просто не вірю, – підсумовує пані Марія.
Підприємець Іван МОТОК, який винаймає невелику комірчину на вул. Головній і ремонтує взуття, розповів, що не може платити 200 гривень, адже щомісяця чистого прибутку від своєї діяльності отримує приблизно тисячу гривень, у сезон – до півтори тисячі. Інколи доводиться просто виживати. Потрібно заплатити тисячу гривень за оренду, 240 гривень щоквартально до податкової, закупити витратні матеріали…
– З такого малого бізнесу, як у мене, не можу платити такі гроші, – говорить Іван Моток. – Можуть сплачувати ті, які мають більші обсяги, на яких працюють наймані працівники. А для мене це великі гроші.
Натомість в обласному управлінні Пенсійного фонду переконані, що з точки зору соціальної справедливості рішення Кабміну було правильним. Якщо Пенсійний фонд не наповнюватиметься, з яких коштів платити пенсії?
– Зараз така ситуація, що одні підприємці сплачують страхові внески, інші – ні. Але всі хочуть вийти на пенсію і отримувати хорошу пенсію, – каже Микола БОРЕЦЬ, заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду в області. – Якщо сьогодні не будемо наповнювати Пенсійний фонд, звідки ж виплачувати пенсії батькам тих самих підприємців?
– В цій ситуації не може бути однієї думки, – вважає Ігор КУХАРЧУК, голова правління Чернівецького міського центру захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу. – З одного боку, треба розібратися, чи може конкретний підприємець сплачувати такі внески? З іншого боку – кожна свідома людина повинна заробити на свою пенсію. Так відбувається в усьому світі. Але в Україні створено такі політичні умови, що загравання політиків перед виборами з підприємцями мене шокує. Вважаю, кожна людина повинна платити, щоби забезпечити себе на перспективу. Особисто я сплатив внески до Пенсійного фонду наперед, до листопада. Якщо не платити, такі люди через 10-20 років отримуватимуть навіть не мінімальну пенсію, а соціальну допомогу. Дехто сприйняв страхові внески як податок, але насправді – це їхнє власне пенсійне забезпечення. Але більшість наших громадян живуть лише нинішнім днем.
Марина КАРАСЬОВА

Думка підприємців Калинівського ринку:

Лідія:
– Зараз і так багато платимо. Торгівлі зовсім немає. Вже полудень, а я ще без почину.

Олександр:
– Раніше платили, а зараз ні, бо не зрозуміло, скільки треба платити. Чекаємо, доки ситуація стабілізується.

Юлія:
– Плачу трохи більше двохсот гривень. Якщо підвищать плату – теж буду платити, куди ж подітися. Але це вже занадто.

Ольга:
– Така сума внесків – здирство! За себе треба заплатити більше двохсот гривень. За продавців по п’ятдесят. Якби влада хоч нормально пояснювала причини підвищень, а то люди не знають, за що платять.
1-10-2009, 11:24
Коментарів 0 Переглядів 4 101


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!