RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Копаючи картоплю чи збираючи яблука, можна заробити до 60 гривень за день. Пропозицій такого підробітку багато – як для дорослих, так і для дітей. Деякі власники полів та садів ще й годують робітників. А якщо господар залишиться задоволений роботою, то найматиме працівника і надалі.
Для багатьох безробітних такий вид підзаробітку нерідко виявляється рятівним. Попрацювавши з півроку на фермерському господарстві, решта часу сезонні працівники мають змогу отримувати грошову допомогу через біржу праці.
– На збирання урожаю запрошуватиму студентів Кам’янець-Подільських університету та технікуму, – розповідає фермер села Шилівці Хотинського району Анатолій ЧОРНИЙ. – Ці молоді люди не просто підробляють у моїх садах, але й проходять стажування. Це не перший рік нашої співпраці. У своєму господарстві вирощую сливи, груші та яблука. Площа садів – 50 гектарів. Тож до збирання врожаю доведеться залучити приблизно 35 людей. Окрім студентів, у мене на сезонних роботах працюють люди з Хмельниччини. Односельчан практично немає – багато з них виїхало на заробітки за кордон. Сплачую шість гривень за годину. Якщо працівник недбало ставиться до своєї роботи, передбачено й штрафні санкції: мінус п’ять гривень на день. У цій справі головне охайність та бережливість. Легше, звісно, працювати з людьми, які вже мають досвід збирання урожаю.
– У моїх садах працює приблизно десятеро постійних працівників, які виконують усі необхідні роботи, – каже фермер села Клішківці Хотинського району Олександр БОБИК. – Зазвичай це люди, яким менше 40 років. Хоча обмежень до працівників не маю – тільки би були працелюбними та добре виконували свою роботу. На 27 гектарах вирощую яблука та сливи. Тож до збирання врожаю доведеться ще набрати приблизно 10 сезонних працівників. Сплачую сезонним працівникам від 40 до 50 гривень на день – залежно від того, чи отримуватиме людина харчування. Вже з вересня плануємо почати збирання урожаю. Робота триватиме до кінця жовтня.
– Сезонних працівників беремо через біржу праці, – розповів керівник сільськогосподарського виробничого приватного кооперативу "Перемога" села Горбова Герцаївського району Віорел ШВАБУ. – Наш кооператив вирощує зернові культури, буряк, кукурудзу на силос, сою тощо. Цьогорічний урожай вже зібрали, але сезонних працівників ще не відпускаю – працюватимуть у нас до початку листопада, до завершення посівів. На сезонні роботи ми прийняли 25 людей з біржі праці. Жінок беру лише на літо, а ось чоловіків-механізаторів – до завершення всіх польових робіт. А щоб механізатори не сиділи без грошей, на зимовий період оформляю їх на біржу праці, з цими ж людьми продовжую працювати навесні. За годину роботи сезонний працівник отримує п’ять-шість гривень. Під час збирання врожаю за прийнятною ціною (три гривні за обід) забезпечую своїх працівників харчуванням. Для механізаторів працює їдальня.
– У нас на току підробляють і діти, і дорослі, – сказав керівник фермерського господарства "Джерело" села Банилів Вижницького району Василь СОЛОМКО. – На 705 гектарах вирощуємо капусту, моркву, цибулю, картоплю та зернові культури. До сезонних робіт залучаємо 30 людей, з них 10 – механізатори. Більшість із них працює у мене щороку і проживає у нашому районі. Після закінчення сезонних робіт працівники знову повертаються на облік у центрі зайнятості, де отримують 70 відсотків від зарплати аж до початку нового сезону. Сезонні працівники отримують мінімальну заробітну плату – 630 гривень на місяць. На час збирання зернових та роботи на току забезпечуємо своїх працівників безкоштовним дворазовим харчуванням. Щороку підзаробити до нас приходять і школярі.
Вікторія ПИСАРЕНКО

Машини забирають роботу в селян
Галина УДОВИЧЕНКО,
ЗАСТУПНИК НАЧАЛЬНИКА ВІДДІЛУ ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ ПОСЛУГ РОБОТОДАВЦЮ ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ:
– Зараз у зв’язку з автоматизацією обробітку землі у сільському господарстві залучають дуже мало сезонних працівників. Здебільшого на польові роботи запрошують механізаторів. Після закінчення збирання урожаю їх залучають до робіт на підсобних господарствах фермерів. Зазвичай на польові роботи запрошують працівників з весни до пізньої осені. Їх офіційно влаштовують на постійне місце роботи. Після закінчення робіт люди звільняються за власним бажанням.

ОФІЦІЙНО
З фермером укладайте трудовий договір
Сезонними вважають роботи, якi внаслідок природних і кліматичних умов виконують протягом певного періоду року – сезону, що не перевищує шести місяців. Список сезонних робіт і сезонних галузей затверджено постановою Кабінету Міністрів України №278 від 28 березня 1997 року. До сезонних галузей належить лісова промисловість і лісове господарство, торф’яна промисловість, сільське господарство, переробні галузі промисловості, санаторно-курортні галузі і заклади відпочинку. В кожній з цих галузей визначено певні види робіт, які вважають сезонними. Роботи, які в цьому Списку не зазначено, сезонними не вважають, навіть якщо виконують їх не довше шести місяців.
Особу, яку приймають на сезонну роботу, роботодавець зобов’язаний попередити про це під час укладання трудового договору. Договір укладають у письмовій формі. Ведення трудової книжки сезонного працівника на підприємстві є обов’язковим.
У наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу повинно бути зазначено, що працівника приймають на сезонну роботу. При порушенні цієї умови працівник на законних підставах може вважати, що трудовий договір з ним укладено на невизначений строк. Оскаржити в суді його позицію роботодавець не зможе.
Сезонний трудовий договір може бути укладено на строк, який не перевищує тривалості сезону. Конкретний строк його дії вказують і в самому договорі, і в наказі про прийняття на роботу.
Працівник, який уклав сезонний трудовий договір, після закінчення строку його дії підлягає звільненню.
1-09-2009, 12:31
Коментарів 0 Переглядів 3 691

Теги -
Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!