У лісах – грибний бум

у номері / суспільство
3 214
0
Після тривалих теплих дощів ліси Буковини заполонили гриби. Зараз їх так багато, що люди збирають не тільки в кошики, а й у мішки.

Чернівчанка Марія поскаржилася кореспондентові "МБ", що через грибне "нашестя" її чоловік дві доби не з’являвся вдома, зате привіз додому чимало лісових дарів.

– Минулого тижня мій чоловік поїхав із друзями в Карпати по гриби, – каже жінка. – Назбирав їх чимало. Я потім чистила та консервувала їх мало не півночі. Вийшло 12 півлітрових банок грибного делікатесу. Та найгірше те, що наступного тижня він знову з друзями збирається в Карпати.

Грибарка зі стажем Марія Чмельова, яка мешкає на Вижниччині, розповіла, що її родич працює лісником і знає всі місця, де грибів росте найбільше. Жінка зауважила, що щороку, користуючись його порадами, ходить по гриби.

– А цьогоріч грибів багато, – каже Марія Чмельова. – Скажімо, ще три-чотири роки тому рижиків у лісах було вкрай мало. Зараз же по-іншому. Все зумовила нестійка погода.

Крім того, жінка вважає, що грибний бум може досить швидко припинитися – так само, як і розпочався. Адже скоро в горах вже можуть з’явитися перші приморозки.

Чимало сторожинчан продають зібрані лісові дари на ринках міста. У більшості випадків – це білі гриби.
20-річний Богдан торгує на одному з ринків. У нього кілограм білих грибів коштує 60 гривень. Хлопець розповідає, що цієї осені білі гриби ростуть мало не під кожним стовбуром. Крім того, вже з’явилися опеньки. А їх взагалі дуже багато.

– Під кожним пеньком по декілька "сімей" знаходжу, – каже Богдан.

Опеньки ж коштують від 20 до 30 гривень. Все залежить від того, як їх продають. Скажімо, відерце, в якому 800 грамів грибів, коштує 20 гривень. Якщо ж купувати гриби на вагу, за кілограм доведеться заплатити 30 гривень.
У продавця Анни Шкутяк також великий асортимент білих грибів. Є і дуже маленькі, і більші. Продає їх жінка по 55 гривень. Каже, що сама по гриби не ходить, адже має на те онуків. Вони ж збирають гриби у коломийському лісі.

Жінка розповідає, що перед продажем носить гриби на експертизу:

– Там перевіряють, наскільки гриби чисті та чи не містять шкідників. Проте я вже не перший рік продаю, тому знаю, які гриби збирати, щоб не отруїлися люди.

Завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи одного з ринків міста Дмитро Гладкий розповів, що продавці можуть продавати гриби тільки після того, як отримають експертний висновок з дозволом.

– Безпечні для здоров’я гриби мають бути чистими та цілими, – зазначає експерт. – Також на них не повинно бути землі, трави чи шкідників.

Поки що ціни на гриби в Чернівцях стабільні. Парадокс, але, незважаючи на велику кількість, гриби не стали дешевшими, а навпаки подорожчали на 5-10 гривень.

Правила збирання грибів
Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви точно знаєте,
що вони їстівні.
Гриби, які викликають у вас сумнів, не готуйте.
Ніколи не беріть і не їжте гриби, які мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, вольву (як у червоного мухомора).
Збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підгрузді та інші гриби, що мають молочний сік, обов’язково вимочіть їх і добре виполощіть у холодній воді, щоби вимити гірку та шкідливу для шлунку речовину. Те саме треба зробити з валуями, сироїжками, які мають їдкий гіркий присмак, та із свинушками.
Ніколи не збирайте і не їжте гриби перезрілі, переслизлі, зморхлі, червиві, зіпсовані.
Не їжте сирі гриби.
Якщо ж побачите в лісі бліду поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів.

Як правильно
приготувати гриби


– Чистячи їстівні гриби, треба знімати з шапки шкірку (якщо вона знімається), з ніжки – луску. Гриби з потемнілими пластинками та трубочками необхідно викидати, – розповідає грибарка Марія Чмельова. – Відварюю ж гриби лише у несолоній воді. Бо при відварюванні у солоній воді м’якуш грибів стає щільним, а іноді й жорстким. Воду змінюю декілька разів. А вже потім занурюю гриби в маринад зі спеціями.

Потім уже зварені гриби можна тушкувати та смажити.

– Деякі їстівні гриби краще відварювати в несолоній воді протягом 5 хвилин або принаймні добре пропарити, щоби м’якуш став ніжнішим, після чого посолити і тушкувати або смажити, – ділиться досвідом Анна Шкутяк. – А страву з грибів, не з’їдену в день приготування, можна зберігати до другого дня лише на холоді в емальованому або череп’яному посуді. В іншому разі потім їсти такі страви небезпечно для здоров’я.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

19:41
Перші квіти весни: на Буковині розквітли рідкісні шафрани
19:22
"Соромно, що є такі будинки": у Чернівцях шукають власників закинутих будівель у центрі міста - фото
18:59
У Європі розглядають можливість розгорнути 120 винищувачів для захисту неба над Україною
18:40
Зробив внесок у розвиток прикладної математики: професор ЧНУ став академіком Академії наук вищої школи України
18:21
Чому ще не оголосили тендер на ремонт вулиці Головної у Чернівцях
17:58
Ось як українців дурять у магазинах: на що звернути увагу у чеку
17:40
На Буковині попрощалися з полеглим Героєм Василем Бородачем
17:21
Чернівецька психіатрична лікарня отримала міжнародний грант на сотні тисяч євро
17:00
Яловичина чи курка: названо найкорисніше для здоров'я м'ясо
17:00
Рух перекрито: в центрі Чернівців сталася ДТП з потерпілими
16:52
Китай критикує Трампа і пропонує Європі себе
16:25
Понад 300 книжкових знаків: у Чернівцях відкриють унікальну виставку до Шевченківських днів
16:03
Діти залишилися без батька... У Чернівцях попрощалися із воїном Юрієм Крічуном - фото
15:58
На Буковині фотопастка зловила лиса: цікаві факти про хитрого Лиса Микиту
15:35
У чернівецькій поліклініці можна пройти бронхоскопію: кому рекомендують таке обстеження
15:12
Буковина втратила ще одного Героя: загинув 40-річний Руслан Шандро
14:59
Яловичина чи курка? Названо м'ясо, яке найкорисніше для здоров'я
14:44
На Буковині за допомогою гелікоптера затримано порушників кордону - відео
14:22
У Чернівцях відбудеться чергова акція на підтримку полонених та безвісти зниклих бійців
14:04
Горіла трава, господарська будівля та теплиця: на Буковині минулої доби сталося 4 пожежі
13:44
На Буковині розпочалася реєстрація на НМТ-2025
13:25
Їжа-ліки. Як правильно вживати броколі для максимальної користі
13:07
Порушив ПДР: на Буковині зупинили п'яного водія
12:44
"Кінець одного етапу – початок нового": звільнилася радниця Запаранюка
12:24
Курс валют у Чернівцях 6 березня
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм