Після тривалих теплих дощів ліси Буковини заполонили гриби. Зараз їх так багато, що люди збирають не тільки в кошики, а й у мішки.
Чернівчанка Марія поскаржилася кореспондентові "МБ", що через грибне "нашестя" її чоловік дві доби не з’являвся вдома, зате привіз додому чимало лісових дарів.
– Минулого тижня мій чоловік поїхав із друзями в Карпати по гриби, – каже жінка. – Назбирав їх чимало. Я потім чистила та консервувала їх мало не півночі. Вийшло 12 півлітрових банок грибного делікатесу. Та найгірше те, що наступного тижня він знову з друзями збирається в Карпати.
Грибарка зі стажем Марія Чмельова, яка мешкає на Вижниччині, розповіла, що її родич працює лісником і знає всі місця, де грибів росте найбільше. Жінка зауважила, що щороку, користуючись його порадами, ходить по гриби.
– А цьогоріч грибів багато, – каже Марія Чмельова. – Скажімо, ще три-чотири роки тому рижиків у лісах було вкрай мало. Зараз же по-іншому. Все зумовила нестійка погода.
Крім того, жінка вважає, що грибний бум може досить швидко припинитися – так само, як і розпочався. Адже скоро в горах вже можуть з’явитися перші приморозки.
Чимало сторожинчан продають зібрані лісові дари на ринках міста. У більшості випадків – це білі гриби.
20-річний Богдан торгує на одному з ринків. У нього кілограм білих грибів коштує 60 гривень. Хлопець розповідає, що цієї осені білі гриби ростуть мало не під кожним стовбуром. Крім того, вже з’явилися опеньки. А їх взагалі дуже багато.
– Під кожним пеньком по декілька "сімей" знаходжу, – каже Богдан.
Опеньки ж коштують від 20 до 30 гривень. Все залежить від того, як їх продають. Скажімо, відерце, в якому 800 грамів грибів, коштує 20 гривень. Якщо ж купувати гриби на вагу, за кілограм доведеться заплатити 30 гривень.
У продавця Анни Шкутяк також великий асортимент білих грибів. Є і дуже маленькі, і більші. Продає їх жінка по 55 гривень. Каже, що сама по гриби не ходить, адже має на те онуків. Вони ж збирають гриби у коломийському лісі.
Жінка розповідає, що перед продажем носить гриби на експертизу:
– Там перевіряють, наскільки гриби чисті та чи не містять шкідників. Проте я вже не перший рік продаю, тому знаю, які гриби збирати, щоб не отруїлися люди.
Завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи одного з ринків міста Дмитро Гладкий розповів, що продавці можуть продавати гриби тільки після того, як отримають експертний висновок з дозволом.
– Безпечні для здоров’я гриби мають бути чистими та цілими, – зазначає експерт. – Також на них не повинно бути землі, трави чи шкідників.
Поки що ціни на гриби в Чернівцях стабільні. Парадокс, але, незважаючи на велику кількість, гриби не стали дешевшими, а навпаки подорожчали на 5-10 гривень.
Правила збирання грибів Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви точно знаєте,
що вони їстівні.
Гриби, які викликають у вас сумнів, не готуйте.
Ніколи не беріть і не їжте гриби, які мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, вольву (як у червоного мухомора).
Збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підгрузді та інші гриби, що мають молочний сік, обов’язково вимочіть їх і добре виполощіть у холодній воді, щоби вимити гірку та шкідливу для шлунку речовину. Те саме треба зробити з валуями, сироїжками, які мають їдкий гіркий присмак, та із свинушками.
Ніколи не збирайте і не їжте гриби перезрілі, переслизлі, зморхлі, червиві, зіпсовані.
Не їжте сирі гриби.
Якщо ж побачите в лісі бліду поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів.
Як правильно
приготувати гриби– Чистячи їстівні гриби, треба знімати з шапки шкірку (якщо вона знімається), з ніжки – луску. Гриби з потемнілими пластинками та трубочками необхідно викидати, – розповідає грибарка Марія Чмельова. – Відварюю ж гриби лише у несолоній воді. Бо при відварюванні у солоній воді м’якуш грибів стає щільним, а іноді й жорстким. Воду змінюю декілька разів. А вже потім занурюю гриби в маринад зі спеціями.
Потім уже зварені гриби можна тушкувати та смажити.
– Деякі їстівні гриби краще відварювати в несолоній воді протягом 5 хвилин або принаймні добре пропарити, щоби м’якуш став ніжнішим, після чого посолити і тушкувати або смажити, – ділиться досвідом Анна Шкутяк. – А страву з грибів, не з’їдену в день приготування, можна зберігати до другого дня лише на холоді в емальованому або череп’яному посуді. В іншому разі потім їсти такі страви небезпечно для здоров’я.
21-09-2010, 09:05
0
3 179