У лісах – грибний бум
Після тривалих теплих дощів ліси Буковини заполонили гриби. Зараз їх так багато, що люди збирають не тільки в кошики, а й у мішки.
Чернівчанка Марія поскаржилася кореспондентові "МБ", що через грибне "нашестя" її чоловік дві доби не з’являвся вдома, зате привіз додому чимало лісових дарів.
– Минулого тижня мій чоловік поїхав із друзями в Карпати по гриби, – каже жінка. – Назбирав їх чимало. Я потім чистила та консервувала їх мало не півночі. Вийшло 12 півлітрових банок грибного делікатесу. Та найгірше те, що наступного тижня він знову з друзями збирається в Карпати.
Грибарка зі стажем Марія Чмельова, яка мешкає на Вижниччині, розповіла, що її родич працює лісником і знає всі місця, де грибів росте найбільше. Жінка зауважила, що щороку, користуючись його порадами, ходить по гриби.
– А цьогоріч грибів багато, – каже Марія Чмельова. – Скажімо, ще три-чотири роки тому рижиків у лісах було вкрай мало. Зараз же по-іншому. Все зумовила нестійка погода.
Крім того, жінка вважає, що грибний бум може досить швидко припинитися – так само, як і розпочався. Адже скоро в горах вже можуть з’явитися перші приморозки.
Чимало сторожинчан продають зібрані лісові дари на ринках міста. У більшості випадків – це білі гриби.
20-річний Богдан торгує на одному з ринків. У нього кілограм білих грибів коштує 60 гривень. Хлопець розповідає, що цієї осені білі гриби ростуть мало не під кожним стовбуром. Крім того, вже з’явилися опеньки. А їх взагалі дуже багато.
– Під кожним пеньком по декілька "сімей" знаходжу, – каже Богдан.
Опеньки ж коштують від 20 до 30 гривень. Все залежить від того, як їх продають. Скажімо, відерце, в якому 800 грамів грибів, коштує 20 гривень. Якщо ж купувати гриби на вагу, за кілограм доведеться заплатити 30 гривень.
У продавця Анни Шкутяк також великий асортимент білих грибів. Є і дуже маленькі, і більші. Продає їх жінка по 55 гривень. Каже, що сама по гриби не ходить, адже має на те онуків. Вони ж збирають гриби у коломийському лісі.
Жінка розповідає, що перед продажем носить гриби на експертизу:
– Там перевіряють, наскільки гриби чисті та чи не містять шкідників. Проте я вже не перший рік продаю, тому знаю, які гриби збирати, щоб не отруїлися люди.
Завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи одного з ринків міста Дмитро Гладкий розповів, що продавці можуть продавати гриби тільки після того, як отримають експертний висновок з дозволом.
– Безпечні для здоров’я гриби мають бути чистими та цілими, – зазначає експерт. – Також на них не повинно бути землі, трави чи шкідників.
Поки що ціни на гриби в Чернівцях стабільні. Парадокс, але, незважаючи на велику кількість, гриби не стали дешевшими, а навпаки подорожчали на 5-10 гривень.
Правила збирання грибів
Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви точно знаєте,
що вони їстівні.
Гриби, які викликають у вас сумнів, не готуйте.
Ніколи не беріть і не їжте гриби, які мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, вольву (як у червоного мухомора).
Збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підгрузді та інші гриби, що мають молочний сік, обов’язково вимочіть їх і добре виполощіть у холодній воді, щоби вимити гірку та шкідливу для шлунку речовину. Те саме треба зробити з валуями, сироїжками, які мають їдкий гіркий присмак, та із свинушками.
Ніколи не збирайте і не їжте гриби перезрілі, переслизлі, зморхлі, червиві, зіпсовані.
Не їжте сирі гриби.
Якщо ж побачите в лісі бліду поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів.
Як правильно
приготувати гриби
– Чистячи їстівні гриби, треба знімати з шапки шкірку (якщо вона знімається), з ніжки – луску. Гриби з потемнілими пластинками та трубочками необхідно викидати, – розповідає грибарка Марія Чмельова. – Відварюю ж гриби лише у несолоній воді. Бо при відварюванні у солоній воді м’якуш грибів стає щільним, а іноді й жорстким. Воду змінюю декілька разів. А вже потім занурюю гриби в маринад зі спеціями.
Потім уже зварені гриби можна тушкувати та смажити.
– Деякі їстівні гриби краще відварювати в несолоній воді протягом 5 хвилин або принаймні добре пропарити, щоби м’якуш став ніжнішим, після чого посолити і тушкувати або смажити, – ділиться досвідом Анна Шкутяк. – А страву з грибів, не з’їдену в день приготування, можна зберігати до другого дня лише на холоді в емальованому або череп’яному посуді. В іншому разі потім їсти такі страви небезпечно для здоров’я.
Чернівчанка Марія поскаржилася кореспондентові "МБ", що через грибне "нашестя" її чоловік дві доби не з’являвся вдома, зате привіз додому чимало лісових дарів.
– Минулого тижня мій чоловік поїхав із друзями в Карпати по гриби, – каже жінка. – Назбирав їх чимало. Я потім чистила та консервувала їх мало не півночі. Вийшло 12 півлітрових банок грибного делікатесу. Та найгірше те, що наступного тижня він знову з друзями збирається в Карпати.
Грибарка зі стажем Марія Чмельова, яка мешкає на Вижниччині, розповіла, що її родич працює лісником і знає всі місця, де грибів росте найбільше. Жінка зауважила, що щороку, користуючись його порадами, ходить по гриби.
– А цьогоріч грибів багато, – каже Марія Чмельова. – Скажімо, ще три-чотири роки тому рижиків у лісах було вкрай мало. Зараз же по-іншому. Все зумовила нестійка погода.
Крім того, жінка вважає, що грибний бум може досить швидко припинитися – так само, як і розпочався. Адже скоро в горах вже можуть з’явитися перші приморозки.
Чимало сторожинчан продають зібрані лісові дари на ринках міста. У більшості випадків – це білі гриби.
20-річний Богдан торгує на одному з ринків. У нього кілограм білих грибів коштує 60 гривень. Хлопець розповідає, що цієї осені білі гриби ростуть мало не під кожним стовбуром. Крім того, вже з’явилися опеньки. А їх взагалі дуже багато.
– Під кожним пеньком по декілька "сімей" знаходжу, – каже Богдан.
Опеньки ж коштують від 20 до 30 гривень. Все залежить від того, як їх продають. Скажімо, відерце, в якому 800 грамів грибів, коштує 20 гривень. Якщо ж купувати гриби на вагу, за кілограм доведеться заплатити 30 гривень.
У продавця Анни Шкутяк також великий асортимент білих грибів. Є і дуже маленькі, і більші. Продає їх жінка по 55 гривень. Каже, що сама по гриби не ходить, адже має на те онуків. Вони ж збирають гриби у коломийському лісі.
Жінка розповідає, що перед продажем носить гриби на експертизу:
– Там перевіряють, наскільки гриби чисті та чи не містять шкідників. Проте я вже не перший рік продаю, тому знаю, які гриби збирати, щоб не отруїлися люди.
Завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи одного з ринків міста Дмитро Гладкий розповів, що продавці можуть продавати гриби тільки після того, як отримають експертний висновок з дозволом.
– Безпечні для здоров’я гриби мають бути чистими та цілими, – зазначає експерт. – Також на них не повинно бути землі, трави чи шкідників.
Поки що ціни на гриби в Чернівцях стабільні. Парадокс, але, незважаючи на велику кількість, гриби не стали дешевшими, а навпаки подорожчали на 5-10 гривень.
Правила збирання грибів
Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви точно знаєте,
що вони їстівні.
Гриби, які викликають у вас сумнів, не готуйте.
Ніколи не беріть і не їжте гриби, які мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, вольву (як у червоного мухомора).
Збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підгрузді та інші гриби, що мають молочний сік, обов’язково вимочіть їх і добре виполощіть у холодній воді, щоби вимити гірку та шкідливу для шлунку речовину. Те саме треба зробити з валуями, сироїжками, які мають їдкий гіркий присмак, та із свинушками.
Ніколи не збирайте і не їжте гриби перезрілі, переслизлі, зморхлі, червиві, зіпсовані.
Не їжте сирі гриби.
Якщо ж побачите в лісі бліду поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів.
Як правильно
приготувати гриби
– Чистячи їстівні гриби, треба знімати з шапки шкірку (якщо вона знімається), з ніжки – луску. Гриби з потемнілими пластинками та трубочками необхідно викидати, – розповідає грибарка Марія Чмельова. – Відварюю ж гриби лише у несолоній воді. Бо при відварюванні у солоній воді м’якуш грибів стає щільним, а іноді й жорстким. Воду змінюю декілька разів. А вже потім занурюю гриби в маринад зі спеціями.
Потім уже зварені гриби можна тушкувати та смажити.
– Деякі їстівні гриби краще відварювати в несолоній воді протягом 5 хвилин або принаймні добре пропарити, щоби м’якуш став ніжнішим, після чого посолити і тушкувати або смажити, – ділиться досвідом Анна Шкутяк. – А страву з грибів, не з’їдену в день приготування, можна зберігати до другого дня лише на холоді в емальованому або череп’яному посуді. В іншому разі потім їсти такі страви небезпечно для здоров’я.
Повернутися назад