RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За повідомленням Чернівецького обласного центру з гідрометеорології, температура повітря 17-18 липня сягнула +32°С.

– Проте це не рекорд, – зазначила директор центру Тетяна НЕГАДАЙЛОВА. – Щоби побити багаторічний температурний показник в області, спека має сягнути +33°С.

Найближчого тижня температура повітря утримається на позначці +29-+32°С, прогнозують у гідрометеоцентрі. У вихідні у горах спостерігалися короткочасні дощі, які сьогодні можливі й на низинах. А потім до кінця тижня утримуватиметься спекотна погода.
У зв’язку із жаркою погодою кореспондент "МБ" поцікавилася, як чернівчани переносять спеку.

Чи збільшилася кількість звернень до лікарів людей, які страждають серцево-судинними захворюваннями, запитуємо в одній з аптечних мереж міста.

Тут поки що не відзначають збільшення кількості продажу гіпотензивних засобів (для зниження артеріального тиску, – ред.).

– У випадку сонячного або теплового удару гіпотензивні засоби навряд чи будуть ефективні. Їхня дія може тривати максимум півгодини, – каже співробітник медико-фармацевтичної фірми "Вако" Олександр МАРТИНЮК. – Для людей літнього віку пережити спеку найкраще у прохолодному приміщенні, де працює кондиціонер. Похід до пенсійного фонду або на ринок краще перенести на ранок або ж на вечірні години, коли спека спадає. У випадку перегріву у пригоді стане мокрий рушник на голову. Але вже через 15 хвилин він стане сухим. З дітьми краще перебувати у затінку, прогулюватися парками. Пити соки та "солодкі" води не рекомендовано.

Щоби не захворіти, мийте руки

Як повідомили у міській станції швидкої медичної допомоги, кількість викликів "швидкої" у спекотні вихідні також поки що не збільшилася.

– Кількість гіпертензій (підвищення артеріального тиску, – ред.), інфарктів не зросла. Один-два серцевих напади стаються майже щодня, – каже Сергій ПАУШАК, заступник головного лікаря з медичної частини міської станції швидкої допомоги. – Виклики за скаргами на серцево-судинні захворювання не можна пов’язувати зі спекою. У неділю бригада виїжджала за викликом на міський пляж – чоловік просто перебрав зі спиртним.

Натомість збільшилася кількість виїздів робочої бригади за скаргами на застудні захворювання у дітей. За словами лікаря, на фоні спеки через купання у водоймах та перебування на протягах діти частіше підхоплюють аденовірусні інфекції. У вихідні почастішали виклики "швидкої" зі скаргами на гіпертермію (підвищення температури тіла, – ред.) у дітей, констатують медики.

Проте в облСЕС збільшення захворюваності на аденовірусні інфекції у дітей не фіксують.

– Рівень захворюваності – у межах норми, – каже завідувач епідеміологічного відділу облСЕС Юрій ПАДУРАРУ. – Зараз більше уваги варто приділяти харчовим продуктам, які на спеці швидко псуються. Треба дотримуватися технології приготування та зберігання продуктів, мити руки після кожного відвідування туалету. Так можна вберегти себе від кишкових інфекцій. І хоч спека у розпалі, наразі спалаху захворювань кишковими інфекціями не зафіксовано.

Пива п’ють менше, зате квас – на розхват

У службі доставки питної води повідомили, що у суботу був рекорд замовлень.

– 17 липня кількість клієнтів збільшилася на 20 осіб. Тоді містом розвезли 135 балонів води, – каже Світлана ІЛАЩУК, оператор служби доставки води "Аква-Віта". – У звичайні дні доставляємо 70-80 бутлів. Учора також приймали багато замовлень.

Продавці напоїв констатують, що у спеку чернівчани почали більше пити квасу, ніж пива.

У магазині живого пива "Пивоман" зауважують, що продаж пива знизився, але пов’язують це з відпустками. На міському пляжі пиво – також не надто популярний продукт.

– Найбільше п’ють квас і воду. Споживання пива зменшилося, – каже приватний підприємець, який орендує пляж.
У дистрибуційній компанії "Рома" зазначають, що найбільше квасу та пива розвезли на міський пляж, у парки та на відкриті торговельні майданчики міста.

А в одному з кафе на вулиці О. Кобилянської зазначили, що у неділю квас закінчився, адже у суботу було рекордне споживання цього охолоджувального напою.
Ольга ГНІДАН

на замітку
Ознаки
сонячного удару


Почервоніле обличчя, сильний головний біль, запаморочення. З’являється нудота, у деяких випадках – блювання. Якщо не надати допомогу, потерпілий непритомніє, у нього частішає дихання та пульс, порушується серцева діяльність. Сонячний удар нерідко поєднується з опіками шкіри: почервоніння, міхури тощо.

Ознаки
теплового удару


Загальна слабкість, сонливість, головний біль, запаморочення. Згодом обличчя червоніє, температура тіла підвищується (іноді навіть до 40 градусів), часто бувають пронос, блювання. Якщо до цього часу не усунути причини, що викликали перегрів, у хворого починаються галюцинації, марення. Потім постраждалий непритомніє, його обличчя блідне, шкіра стає холодною та спостерігається її посиніння. Підвищується потовиділення, порушується серцева діяльність – пульс стає частішим, але слабким. У такому стані людина може загинути, якщо вчасно не надати медичну допомогу.

До теми
Температура
може сягнути 40 градусів


Спекотна погода протримається в Україні у найближчі два тижні, повідомив на прес-конференції начальник Українського гідрометцентру Микола КУЛЬБІДА.
– Впродовж наступних двох тижнів не слід очікувати суттєвих змін температурного режиму. Коливання температури може бути в межах не більше двох-трьох градусів, але загалом погодний стан не зміниться. Спека збережеться, – сказав Кульбіда.
Він не виключив, що в окремі дні можливе встановлення "температурних рекордів.
За його словами, температура може сягати 40 градусів.
При цьому Кульбіда додав, що у Західній Україні погода дещо відрізнятиметься від інших регіонів країни.
– Тут є ймовірність злив короткочасного характеру, граду і шквалистих поривів вітру, – сказав він. – Короткочасні дощі не виключені на Півдні і Сході. А найменша кількість опадів буде на Півночі.
20-07-2010, 10:12
Коментарів 0 Переглядів 3 440

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.