RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дощ, який декілька днів із перервами йшов в області, вранці у середу приніс повінь майже до всіх населених пунктів перед­гірної частини краю та Садгірського району Чернівців. Вже вранці 23 червня кореспонденти "МБ" були біля осель мешканців містечка Вашківці.

– За ніч вода у наших невеликих річках Теплиця та Глибочок так піднялася, що мешканці прилеглих вулиць почали виносити домашні речі на горища будинків, а для живності робити метрові дерев’яні помости, бо сподіваємося, що дощі вщухнуть, – розповідає Дмитро БОРЕЦЬ, пенсіонер, депутат Вашківецької міської ради.

– Дивіться, тут газ виходить, – показує на невеличкі хвилі Микола МАЦЕНКО, в якого вода вже затопила подвір’я і добирається до хати. – У сусідньому будинку мешкає 86-річна пенсіонерка Савета Сасин, у неї вода в помешканні піднялася вже вище колін.

– На сьогодні маємо ще хліб і воду, але завтра продукти першої необхідності вкрай потрібні. Чи підвезуть їх, не знаю, – каже Наталія ЛАШКОВНЮК. – Мені потрібно йти на роботу, але як хату залишити? Вода постійно прибуває, потрібні будуть човни, але їх немає.

Хто може дістатися суші, той перебуде негоду в родичів чи сусідів, але човни потрібні для перевезення дітей та пенсіонерів. Незважаючи на те, що стихія розігралася не на жарт, не видно ні рятувальників, ні добровільних дружин. Зрештою, невже у Вашківцях місцеві підприємці не могли подбати про плавзасоби на випадок повені?

– У мене є гумовий човен. Але він не допоможе, – зітхає Ярослав ЮРІЙЧУК, фермер, який мешкає на вулиці Олега Кошового. – У воді загинуло четверо овець, затоплено п’ять гектарів ячменю, прорвало один із двох ставів, втекло до трьох тонн форелі. Хто відшкодує збитки? А на куті Кошкове у будинках вода вже по вікна: мешканці рятують пожитки.

Доки мешканці затоплених вулиць борються зі стихією, у міськраді працює штаб, який вивчає ситуацію, що склалася. Навідався сюди і голова Вижницької РДА Олег Унгурян, який разом із керівниками відповідних служб керує рятувальними заходами. А міський голова Михайло Сидор зранку перебуває у найбільш небезпечних місцях.

– Впоратися власними силами з повінню буде важко, тому сподіваємося на підмогу з району, – каже він. – Хоча не ми єдині опинилися в біді: вода затопила городи та будинки у Слободі-Банилові, Банилові та інших населених пунктах.

Високо піднялася вода і в Садгорі. Мешканці затоплених будинків та присадибних ділянок сподіваються на припинення дощів і готові рятувати домашнє майно. Чергують тут і мобільні наряди міських рятувальних служб.

– Прорвало ставки у Задубрівці Заставнівського району, і вода швидко прибуває, у мене затопило сарай. Якщо так буде й надалі, всі речі винесемо на горище, – розповідає Валентина ФЕДОРОВА, яка мешкає на провулку Можайського.

А в її сусідки – пенсіонерки Лідії Гоєвої – вода вже повністю затопила подвір’я, жінка не може зайти до будинку. У Віри Журавець, яка мешкає поряд одна, будинок тріснув від вологи: пенсіонерка не має коштів на ремонт. Скаржиться, що 1991 року від подібної повені тут постраждав не один будинок.

– Нам сказали, що сюди приїде міністр МНС Нестор Шуфрич. Може, він зарадить нашій біді? – каже жінка.

– Ми не спали вже добу, відслідковуємо ситуацію та попереджаємо людей, щоби тримали документи та гроші напоготові, – розповідає голова Садгірської районної ради у місті Чернівці Юрій БУРЕГА. – У ніч з 22 на 23 червня підтопило сім вулиць: Красіна, Можайську, Артема, Сінну, Демократичну, Дунайську, Городню. Ситуація змінюється щохвилини. О 06.00 23 червня вода пішла на спад, та через інтенсивні опади потім знову почала прибувати. Підтопило десятки житлових будинків. У кількох із них вода проникла до середини помешкань.

– Для Садгори підтоплення не новина, – продовжує Юрій Іванович. – Ми і 2006, і 2008 років страждали від підтоплень, уже не беручи до уваги всі попередні роки.

Наразі життю людей нічого не загрожує, можливі лише матеріальні збитки.
Відселяти людей є куди, але немає потреби, та й самі по­-страждалі не виявляють бажання. У разі потреби ми можемо тимчасово переселити людей до геріатричного пансіонату, у школи та у дитячий санаторій. Люди вже навчені бідою, знають, як у таких випадках поводитися і що робити.

За словами Юрія Буреги, райрада подбала заздалегідь, щоби всі дрібні річки у Садгорі було розчищено. Всьому виною затяжні інтенсивні дощі. Щоби Садгора постійно не "пливла", вихід є. Проект протипаводкових заходів розроблено ще за два тижні до повені 2008 року. Ним передбачено створення дев’яти акумулюючих ставків, будівля дамби від річки Прут, розширення дрібних річок. Програма фінансування проекту розрахована на десять років. Та гроші не надходили, і відповідно нічого зроблено не було. "Як на мене, так не може тривати, щоби щороку люди потерпали від повені", – зазначив голова Садгірського району.

– Різко піднявся рівень води у річці Мошків, внаслідок чого підтопило кілька вулиць у Садгорі, – каже начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Володимир САМОЛЮК. – У Заставнівському районі ставки набрали повний об’єм води, стік із них відбувається неконтрольовано. За прогнозами, опади не вщухнуть. Якщо дощі не припиняться, може підтопити Садгору та Калинівський ринок. Наразі здійснюється цілодобове чергування на постах.

Офіційно
Відрізано 60 будинків
За даними обласного штабу з координації та ліквідації наслідків стихійного лиха, найбільш складна ситуація склалася у Кіцманському, Путильському, Сторожинецькому, Вижницькому, Новоселицькому, Заставнівському, Глибоцькому, Хотинському районах та місті Чернівці. У Путильському районі незначних ушкоджень зазнало берегове укріплення. У селі Стара Жадова Сторожинецького району внаслідок різкого підвищення рівня води в річці Сірет зірвало опори дерев’яного мосту та спостерігається просідання мостового полотна. Також зірвало тимчасовий міст у селі Сучевени Глибоцького району. У селі Виженка в районі четвертого мосту стався зсув грунту приблизно на 40 метрів, 60 будинків відрізано. 
Василь ГРИНЮК
24-06-2010, 11:14
Коментарів 0 Переглядів 3 647

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.