Сезон грибів лише розпочався, але на ринках уже досить активно продають лісові дари. Коштують вони небагато-немало – від 10 до 50 грн за кілограм. Так, кілограм сироїжок на ринку "Центральний" коштує 10 гривень, білих грибів – 50. Продавець грибів із села Широка Поляна Сторожинецького району розповіла, що найбільшим попитом користуються білі гриби. Ще жінка продає підберезовики та сироїжки. Ці гриби дешевші, але купують їх, як не дивно, менше.
Найбільше грибів – зі Сторожинеччини і передгір’я Карпат
– Для торгівлі грибами ми виділили від 10 до 15 місць, – каже директор ринку "Центральний" Василь КАВУЛЯ.
– Найбільше їх привозять зі Сторожинецького району та передгір’я Карпат.
Завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку "Центральний" Дмитро ГЛАДКИЙ зауважив, що грибники вже давно знають всі санітарні вимоги до якості грибів, тому проблем із цим на ринку немає.
– Щоранку вони приносять гриби до нас у лабораторію. Ми досліджуємо їх окремо за видовими категоріями. Тобто в кошику з лисичками мають бути тільки лисички, а в кошику з білими – лише білі гриби, – пояснює Дмитро Гладкий. – Крім того, зважаємо, щоби гриби були цілими і чистими, без шкідників чи навіть трави або землі.
Тільки після того, як продавці отримують експертний висновок, можуть продавати гриби.
На ринку "Верхній", що на вулиці Зеленій, тільки два контейнери з грибами. Тут наразі продають шампіньйони. Продавець шампіньйонів запевнила, що гриби не псуються, бо в контейнерах облаштовані кондиціонери.
Завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку "Верхній" Ольга ЦАПЕНКО розповіла, що за температури +2-4 °С шампіньйони зберігаються до п’яти діб. Якщо ж температура повітря в місці, де зберігаються шампіньйони, сягає +18 градусів, гриби придатні для споживання не більше шести годин. Як додає Ольга Цапенко, важливо стежити за кольором грибів. Шампіньйони можна купувати тільки тоді, коли вони біленькі і не мають чорних цяточок.
"Є багато грибників- екстремалів"
За словами Віктора КОНОВЧУКА, завідувача кафедри анестезіології та реаніматології БДМУ, голови Асоціації анестезіології Чернівецької області, наразі хворих з отруєннями у реанімаційному відділенні обласної клінічної лікарні немає.
– Цього року до нашого відділення вже потрапляло п’ятеро осіб після споживання грибів, – говорить Віктор Миколайович. – Однак ці отруєння були неважкі, без смертельних випадків. Поки що гриби молоді. А більш небезпечними є старі гриби, зі зморшками. Нині є багато грибників-екстремалів. Дуже мало людей, які насправді вміють розрізняти їстівні гриби та поганки. Часто до нас привозять і сільських мешканців із важкими отруєннями, а вони, здавалося б, мали розумітися на грибах.
Як зауважує Віктор Коновчук, лікарі розрізняють просто отруєння грибами та отруєння поганками. Отруєння грибами може бути у будь-кого, адже гриби – це важкий продукт (особливо для людей, які мають проблеми з печінкою, жовчно-вивідними шляхами, шлунком тощо). Якщо є слабке місце в організмі, гриби можуть спровокувати захворювання.
– На Буковині зустрічається приблизно 10-15 видів отруйних грибів, – пояснює лікар. – Щодо збирання грибів є багато рекомендацій, але жодна з них на 100% не може вберегти людину від отруєння.
– Часто бліду поганку люди плутають із сироїжкою, – зауважує Віктор Коновчук. – Вона такого ж білого кольору, хоча може бути й рожевою, синюватою, блакитною. Однак у блідої поганки біля кореневища – потовщення, є комірець. Під шапочкою – молочно-біле покриття (у сироїжки воно рожеве). Крім того, бліду поганку можна сплутати із сироїжкою за запахом і навіть за смаком. Токсини, які містяться у блідій поганці, не руйнуються внаслідок термічної обробки.
За словами лікаря, існує чимало народних міфів про гриби. Наприклад, кажуть, якщо помістити отруйні гриби в окріп із цибулею та часником, овочі почорніють. Однак чорнітимуть вони і від їстівних грибів. Те саме стосується і срібного посуду або срібної ложечки. Кажуть, що молоко згортатиметься, якщо помістити у нього поганку, однак відбуватиметься цей процес і з їстівними грибами.
– При виявленні ознак отруєння необхідно обов’язково викликати "швидку", – радить Віктор Миколайович. – Однак, чекаючи на приїзд швидкої допомоги, не гайте часу, промийте шлунок 4-6 літрами теплої води з додаванням кількох крапель марганцівки. Крім того, шлунок можна промити 1-2% розчином солі. Після цього необхідно прийняти активоване вугілля (три столові ложки таблеток на склянку води). Через півгодини потрібно прийняти послаблювальний засіб (наприклад, сірчано-кислу магнезію). Через хвилин 40 непогано було б зробити клізму. Хворих з отруєннями грибами госпіталізують у реанімаційне відділення.
Марина КОРПАН, Леся ТОКАРЮК
18-06-2010, 09:54
0
2 013