RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Трійня – у 20-річної мами

Першого червня, у Міжнародний день захисту дітей, у Чернівецькому пологовому будинку №1 народилася трійня – двоє дівчаток та хлопчик. Перша дитина народилася о 10.38, друга – через дві хвилини після першої, а третя – через дві хвилини після другої. Батьки трійні – родина Пухальських із Рідківців Новоселицького району.

За словами Василя РИНЖУКА, заступника головного лікаря з лікувальної роботи пологового будинку №1, діти – у нормальному стані. Жінка народжувала шляхом кесаревого розтину.

– Трійні у нас народжуються нечасто. Максимум – одна на рік. Однак впродовж останніх трьох років у нас не було такого випадку, – говорить Василь Єфремович. – Частіше багатоплідні вагітності бувають при застосуванні допоміжних репродуктивних технологій, тобто так званих штучних запліднень.

Попередня трійня народилася у Чернівцях приблизно три роки тому, однак це було штучне запліднення. Потім цій родині подарували житло. А у цьому випадку запліднення – природне, здорова жінка з першою вагітністю народила трійню.

Щодо двійні, то народжуються вони порівняно часто – 20-30 на рік. На жаль, чим більше плодів, тим менше шансів витримати вагітність. Тому більше, ніж троє дітей одразу, у нас не народжувалося.

"При народженні трійня поводилася непередбачувано"

– У вівторок, першого червня, 20-річна вагітна поступила до нас приблизно о 10.00. Оскільки жінка була вагітна трійнею, згідно з наказами, ми здійснили кесарів розтин, – говорить Світлана МАЛАНЧУК, завідувач обсерваційного відділення пологового будинку №1. – Першим з’явився на світ хлопчик вагою 2550 г, а потім – двоє дівчаток вагою 1900 г та 1850 г. Ми здійснили кесарів розтин, адже не знали, як поводитимуться дітки. Ми дуже хвилювалися. При народженні трійня поводилася непередбачувано. Першим з’явився на світ хлопчик, хоча спочатку, так би мовити, "на черзі" була дівчинка. Коли ми почали вилучати діток, хлопчик "підійшов" першим. Одразу видно, що він – чоловік – найважчий, найголосистіший. Дітки народилися здорові. Педіатри оглянули їх, а потім одразу здійснили контакт із батьком – виклали всіх діточок батькові на груди. Батько у нас молодий – 22 роки, був дуже здивований, для нього це незвично, але бабуся йому допомагала.

Протоколи вимагають, щоби одразу після народження дітей викладали на груди батькові або матері, щоби малята отримали батьківську мікрофлору. Коли прикладаємо до батька або матері одне немовля – виникають невимовні почуття, а коли ми приклали трьох діточок, для молодого батька це було приємним шоком. Дмитро впорався, він дуже щасливий.

За словами Світлани Андріївни, на народження двійні, трійні переважно впливає генетика. Також жінка, яка народжувала багато разів, може народити двійню або трійню (мати багатоплідні пологи). У 80 відсотків сімей, які народжували у нас двійні, у родині були багатоплідні пологи.

– Працюю 19 років у пологовому будинку. За час моєї роботи це третій випадок народження трійні, – каже лікар. – Приблизно три роки тому народилася трійня у пологовому будинку №2, однак там було штучне запліднення. А коли я лише влаштувалася на роботу, жінка з Хотинського району також народила трійню, тоді пологи приймали природним шляхом.

"Я швидше "познайомився" із дітьми, ніж дружина"

Кореспондент "МБ" також поспілкувалася і зі щасливими батьками. У палаті біля породіллі – троє діточок, для персоналу та інших пацієнток це незвично. Та й сама молода мама не може оговтатися від приємного шоку. На обличчі – ні сліду від втоми, лише щаслива усмішка.

– Все відбулося так спонтанно! – вигукує 20-річна Оксана ПУХАЛЬСЬКА. – Спочатку ми очікували двійню, адже на УЗ-дослідженні побачили дві плаценти, а ще одну помітили, коли було вже п’ять місяців. Моя бабуся – із двійні, а у чоловіка у родині теж є двійнята. Ми були шоковані, коли дізналися, що у нас – трійня!
Молоді батьки вже дали немовлятам імена – Іван, Анна та Марія. Завдяки лікарям породілля почувається добре. Під час пологів чоловік підтримував дружину у сусідній кімнаті.

– Операція тривала приблизно 40 хвилин, я дуже хвилювався, – каже 22-річний батько Дмитро. – Доки не приїхав додому і не показав фото діточок, бабуся не могла заспокоїтися. Дуже переживали, щоби все було добре, адже все-таки це не одна дитинка і не двоє.

– Дев’ятого серпня відзначатимемо рік нашого одруження. Хочемо бути найкращими батьками для своїх дітей, – додає схвильовано Оксана. – Покладаємося на Бога, адже потрібно діточок поставити на ноги та виростити їх хорошими та розумними людьми.

– На мене схожі дівчатка, – перебиває щасливий Дмитро.

– А на мене – хлопчик, – усміхаючись, додає Оксана. – Ми обоє напівсироти: у мене лише мама, тато помер тиждень тому, а у чоловіка – лише батько, матір давно померла. Зате тепер у нас аж троє діточок.

– Я швидше "познайомився" із дітьми, ніж дружина. Коли прикладали до мене немовлят, я забув всі слова. Вигляд у мене був, напевно, радісний, однак всередині – ніби хтось вогонь запалив, жар пройшов тілом – від волосинок на голові до кінчиків нігтів на ногах, – говорить чоловік.

– А я не могла дочекатися, щоби побачити своїх малюків, – додає Оксана. – Доки відходила від наркозу, постійно марила: "Де мої діти? Принесіть мені дітей". Я вже трохи навчилася годувати діточок, роблю це по черзі. Грудного молока вистачає на всіх малят.

На запитання, чи хочуть у майбутньому ще мати дітей, подружжя відповіло, що не проти. Головне – щоби кошти дозволяли виховати їх та забезпечити.

Єдина проблема, яка хвилює молоду сім’ю – відсутність власного житла. Адже проживають вони у бабусі, де живуть також брати. Отож доведеться родині із трійнятами мешкати в одній кімнаті.

– Тепер у нашому домі буде весело та гамірно. Живемо, можна сказати, по-сільському, – зізнається Дмитро Пухальський. – Нещодавно провели воду, облаштували душову кабінку надворі, особливих умов немає. Працюю неофіційно, постійно – на заробітках, на будівництві – з 14 років. Батьки нам не можуть допомогти. Мусимо покладатися самі на себе і на Бога. Нам все одно, де жити. Головне – щоби був власний куточок і діти біля нас. А поки що тягнемо все своїми силами. Ми згідні побудувати будинок власноруч – не боїмося роботи, вміємо все робити, лише допомогли би нам із будівельними матеріалами. Дерево я вже посадив, сина народив ( і не лише сина). Залишилося лише хату побудувати...

"У селі влаштуємо свято"

Василь КОРНЕЦЬКИЙ, сільський голова Рідківців:
– Родину Пухальських у селі всі знають як працьовитих людей, хорошу сім’ю. Дмитро Пухальський – із багатодітної родини – у них четверо синів. Після смерті матері старші брати виховували молодших, зокрема і Дмитра. Батько дітьми майже не займався. Оксана Пухальська лише тиждень тому втратила батька, однак батьки її розлучилися вже давно. Матір вийшла заміж вдруге, безробітна.
Коли трійнята вже будуть вдома, влаштуємо свято, подаруємо сім’ї цінний подарунок. Який саме – не скажу, адже це сюрприз.

Родині ми виділили земельну ділянку. Щодо вирішення житлового питання родини нічого не можу пообіцяти, адже обіцянки потрібно виконувати, а кошти, які ми маємо, не можуть нам цього дозволити. Все, що залежить від нас, – зробимо. Намагатимемося допомогти багатодітній родині.
Леся ТОКАРЮК

про гроші

Як здійснюватиметься виплата на трійнят?

Олена ПУЗЕНКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального населення ОДА:
– Відповідно до законодавства України, якщо у родині народилася трійня, виплата на дітей здійснюватиметься наступним чином.
На першу дитину зроблять призначення на 12240 грн, із яких одразу виплатять 4800 грн, а протягом 12 місяців щомісяця виплачуватимуть 620 грн.
На другу дитину буде призначення 25 тис. грн, із них родина одразу отримає 4800 грн і 840 грн виплачуватимуть щомісяця впродовж 24 місяців.
На третю дитину нарахують 50 тис. грн, п’ять тис. грн виплатять одразу, а 1250 грн сплачуватимуть щомісяця протягом 36 місяців.
3-06-2010, 10:19
Коментарів 0 Переглядів 12 132


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!