RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Боржницю банку не випустили до Iталії

Ольга Боднарашек із Берегомета, що на Вижниччині, жодного разу не їздила за кордон на заробітки. Але в листопаді цього року зібралася до Італії, щоби розрахуватися за кредитом. Брала для бізнесу одне авто, але через заборгованість у банку їй уже нарахували вартість двох.
Жінка відкрила візу, зібрала речі, але доїхала тільки до митниці в Солотвино. На кордоні з’ясувала, що не може виїхати через борги перед банком…

Була хороша робота й "епідемія" кредитів
46-річна пані Ольга розповідає про проблеми з банком. Каже, опинилася в такому становищі, що вже іншого виходу немає. І додає, що в Берегометі нині багато людей опинилися через кредити у безвиході.
– Колись працювала головним бухгалтером, головним економістом у колгоспі, – каже Ольга Боднарашек. – Після реорганізації оформила підприємницьку діяльність, з колишніми колегами почали займатися лісом. Возили пиломатеріали. Щоби їздити у відрядження, мені потрібен автомобіль. Справи йшли непогано, а тоді ще й просто "епідемія" кредитів була. Порадилися із сином і вирішили, що можемо взяти машину в кредит. Тоді могла сплачувати 250-300 доларів безболісно.
Пані Ольга придбала "Шкоду Фабію". Перші півтора року внески за кредитом сплачувала справно. А потім почалися проблеми на роботі й борги в банку.
– У підсумку виплатила за автомобіль 4,5 тисячі доларів, – каже пані Ольга. – Сама машина коштувала понад 13 тисяч доларів, кредит брала на сім років і мала би загалом виплатити банку приблизно 18 тисяч доларів.

Уже нарахували дві вартості машини
Як розповідає Ольга Боднарашек, торік улітку представники банку приїхали до неї.
– Але на суді вони це заперечували, – стверджує жінка. – Просила їх почекати, планувала якось вийти із цієї ситуації. А вони попросили техпаспорт. Без жодних підозр я дала документи, техпаспорт поклали в кишеню й пішли. Мені тільки сказали: "Чекаємо вас із боргом". Вони не мають права такого робити, тому й заперечували це на суді.
Пані Ольга вже не могла їздити по бізнесу. Потім зовсім залишилася без роботи.
Автомобіль банк давно забрав, а будь-яка робота, що може знайти в Берегометі пані Ольга, не допоможе їй зі сплатою боргів банку.
– Вони вже мені нарахували дві вартості машини. Коли банк подав до суду, то у березні я мала платити 118 тисяч гривень, хоча машина тоді коштувала 69,5 тисячі. У банку нарахували сорок тисяч штрафу мені й поручителю – синові. Таких грошей тут я не зароблю й тому вирішила їхати за кордон.
Жінці знайомі знайшли роботу в Італії. 19 листопада вона їхала за кордон. Але Ольга Боднарашек не знала про рішення суду, яке їй забороняє виїзд за межі України: "Це рішення прийняли без мене. Уже на митниці в Солотвино мені показали в комп’ютері, що виїзд мені заборонений із вересня. Багато людей приїжджають і зіштовхуються із цим".

"Довіра до банків була повна"
У банку Ользі Боднарашек запропонували продати "Шкоду" за 50 тисяч гривень, навіть покупця знайшли. Але й у цьому разі жінка буде винна щонайменше 70 тисяч гривень.
– Коли підписувала договір із банком, я його читала, але щоби зрозуміти всі тонкощі, потрібно бути юристом і знати банківську справу, – зізнається жінка. – Як мені розповідали, дуже рідко трапляються клієнти, які ретельно вичитують усі умови й усе розуміють. А тим паче машину я купувала 2007 року… Тоді довіра до банків була повна.
Тепер же, повернувшись із Солотвиного, пані Ольга звернулася до юристів. Фахівці знайшли в кредитній історії жінки низку порушень, зокрема з боку банку, а також у діях виконавчої служби щодо процедури вилучення майна. Чотири позови вони вже подали до суду. Один із них – про визнання договору з банком недійсним. Якщо суд ухвалить рішення на користь позичальниці, Ольга Боднарашек зможе сплатити тільки тіло кредиту. Або принаймні сподівається, що їй вдасться виїхати до Італії.
Коментарі
Заборона на виїзд – це порушення
Федір ОЛЕКСЮК, голова координаційної ради Асоціації антиколекторів та правозахисників України:
– За офіційними даними, озвученими два тижні тому, на українських митницях зупинили 55 боржників банків. А загалом із цим питанням в Україні до нас звернулося вже понад 300 людей. Особисто я оскаржував указ Президента в Київському адміністративному суді, але рішення наразі немає. Заборона на виїзд – це порушення Міжнародної конвенції прав людини й багатьох внутрішніх законів. Банки – комерційні структури, тоді чому, коли іншим суб’єктам господарювання боргують, то боржників не обмежують у пересуванні?
В Україні вже є виграні справи щодо визнання договорів із банками недійсними.
Раджу не ігнорувати жодного папірця, який надсилають. Найкраще одразу звернутися до фахівця, який би пояснив, які це може мати наслідки. Якби наші люди вчасно зверталися по допомогу й самі трохи цікавилися правовою грамотністю, проблем би було менше. Але більшість позичальників починає щось робити, коли ситуація вже складна. І, звичайно, потрібно звертатися до суду. Шостого листопада цього року вийшла постанова Пленуму Верховного Суду №9 "Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними". Це дуже важливий документ для позичальників.
Марина Карасьова

Заборонити виїзд може лише суд
Євген ЖИТАРЮК, фінансовий радник:
– Заборонити виїзд за кордон може лише суд. Прізвище боржника сам банк не може надати прикордонній службі з вимогою обмежити його пересування за кордон. Таку вказівку банку ніхто не буде виконувати. Лише коли суд у рішенні по справі із приводу проблемного кредиту вкаже, що для громадянина обмежується пересування за межі України, лише тоді прикордонна служба зможе отримати список проблемних боржників і матиме право не випускати цих людей за кордон.
17-12-2009, 11:24
Коментарів 0 Переглядів 9 948

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.