Обласна санепідемстанція заборонила використання на харчоблоках шкіл, дитсадків, оздоровчих закладів краю напівфабрикатів промислового виробництва, натуральної кави, напоїв з неї, оцту та інших продуктів, до складу яких входять штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку, підсолоджувачі.
Упродовж квітня-травня фахівці санепідемслужби здійснили позапланові рейдові перевірки харчоблоків, буфетів шкіл і дитсадків.
Під час перевірки СЕС встановила, що у навчальних закладах області для харчування дітей замовляють, приймають і використовують напівфабрикати промислового виробництва. А саме: фрикадельки, голубці, котлети, пельмені, вареники, товченики з м’ясом, грибні котлети, натуральну каву, напої, які містять консерванти, підсилювач смаку та синтетичні барвники. На підставі виявлених порушень головним санітарним лікарем області винесено постанову про заборону реалізації цих продуктів.
Зростає захворюваність органів травлення
у дітей
– Нині під наглядом обласної СЕС перебувають 15 стаціонарних заміських оздоровчих таборів, 303 наметові табори. У червні перевірили 383 пришкільних табори з денним перебуванням. Із початком роботи оздоровчих закладів проведено 1047 обстежень, – розповіла лікар відділення гігієни дітей і підлітків обласної санепідемстанції Олеся БОРЩЕВСЬКА. – Виявлено реалізацію продуктів з простроченим терміном придатності, порушувалися правила миття посуду, були відсутні документи, які засвідчують якість плодово-овочевої продукції. До адмінвідповідальності притягнуто 81 посадову особу. Знято з реалізації недоброякісну продукцію у таборах Недобоївців та Рашкова Хотинського району на суму 377 гривень. У Недобоївцях реалізували печиво та цукерки з простроченим терміном. У Рашкові – сардельки з простроченим терміном. У селі Брідок у заміському таборі реалізовували фарш зі свинини з простроченим терміном придатності.
Згідно статистичних даних, спостерігається зростання захворюваності органів травлення у дітей Герцаївського, Глибоцького, Кіцманського, Сокирянського районів та Чернівців. Систематичне вживання дітьми продуктів, які містять складові, що не належать до натуральних продуктів харчування, через вміст штучних барвників, консервантів, ароматизаторів, підсолоджувачів смаку викликає подразнення слизової оболонки шлунку і сприяє розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту.
– Дітям дозволено їсти свіже м’ясо з відповідним клеймом. Фарш можна приготувати зі свіжого м’яса. Харчоблоки забезпечені інвентарем, аби готувати фарш, а не купувати напівфабрикати, – каже лікар СЕС.
Для підлітків –
не допустимі напої
з тонізуючими складниками
За словами завідувача гастроентерологічного відділення обласної дитячої лікарні №2 Ніни ЗИМАГОРОВОЇ, їжа для дітей повинна бути збалансованою за вмістом білків, жирів і вуглеводів, а також згідно віку дитини.
– Не рекомендую дітям, а особливо тим, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом, вживати продукти швидкого приготування, кетчупи, майонези і навіть йогурти, які містять домішки і можуть зберігатися до десяти днів, – каже Ніна Олександрівна. – Безпідставно забули про найкорисніші для дітей продукти – молочні та рослинного походження. Гречана, вівсяна та пшоняна каші, буряк, квасоля – ціле сховище вітамінів для дітей. Буряк містить заліза удвічі більше, ніж яблука, і може зберігатися аж до весни. У буряку є йод, який корисний для щитовидної залози. Квасоля за вмістом білків відповідає білкам м’яса та риби. Пшоно – єдина цільна крупа, яка має зародки. Воно стимулює функцію шлунку. Хто вживає пшоно, має захист від онкологічних хвороб.
У літній період дітям заборонено вживати соки зі штучними барвниками, солодкі води.
Для підлітків недопустимими є напої, які містять тонізуючі складники, або ті, що містять алкоголь. Це фактори розвитку виразки шлунку та хронічних гастродуоденітів.
Споживання майонезу та кетчупу не рекомендовано навіть дорослим. Якщо дитина споживає майонез, вона швидко набирає вагу. Виникають проблеми з підшлунковою. Кетчупи можуть містити фарбники, які взагалі не можна вживати дитині до шести років.
Газовані солодкі води містять екстракт лимонної кислоти та есенції, які не є натуральними продуктами. Найкраще давати дітям пити відвари з сухофруктів або трав’яні чаї. Від тонізуючих напоїв дітям та підліткам потрібно категорично відмовитися.
Усі страви швидкого приготування призводять до гастритів, адже складники швидкорозчинного супу чи вермішелі є штучними.
Ольга ГНІДАН
До теми
КОНСЕРВАНТИ НА БАРВНИКИ
E 121, E 123– червоні барвники
E 240 – консервант формальдегіду
ВОРОГИ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ
E 221, E 222, E 223, E 224, E 225, E 226, E 320, E 321, E 322, E 338, E 339, E 341, E 407, E 450, E 461, E 462, E 463, E 464, E 465, E 466
ДОМІШКИ, ЯКІ СПРИЧИНЯЮТЬ ЗЛОЯКІСНІ ПУХЛИНИ
E 103, E 105, E 121, E 123, E 125, E 126, E 130, E 131, E 142, E 152, E 211, E 210, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 240, E 330, E 447
АЛЕРГЕНИ
E 230, E 231, E 232, E 239, У 311, У 312, У 313
КОНСЕРВАНТИ, ЯКІ СПРИЧИНЯЮТЬ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ І НИРОК
E 171, E 172, E 173, E 320, E 321, E 322
21-07-2009, 11:35
0
6 875