RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Наша травна система відповідає за перетравлення і засвоєння їжі, тобто перероблення продуктів, страв та напоїв, виокремлення необхідних поживних речовин, всмоктування їх в кров і виділення з організму неперетравлених залишків, що є надзвичайно важливим для функціонування всього організму.

Що треба робити, аби поліпшити травлення, розповідає дієтолог Олег Швець у Facebook.



Поради дієтолога для комфортного травлення

Додайте більше рослинних харчових волокон (клітковини)

Щоб отримати 20-35 грамів клітковини, необхідних організму щодня, вибирайте рослинні продукти, такі як хрусткий болгарський перець, квасоля, цільні зерна, горіхи, овочі та фрукти. Вони допомагають при запорах, а також корисні для серця та рівня цукру в крові. Оскільки ці продукти добре насичують, ви їсте менше.

Ретельно жуйте, щоб приборкати печію

Жування змушує організм виробляти слину, яка врівноважує кислоту, пов’язану з печією. Крім того, повільніше і ретельніше жування сприяє зменшенню проковтування повітря, що запобігає відрижці, здуттю та печії.

Слідкуйте за вагою

Втрата навіть кількох зайвих кілограмів, особливо коштом жиру у внутрішніх органах, полегшує дискомфорт від печії, газів і відрижки. Зверніться до фахівця для обговорення і складання збалансованої дієти та плану фізичних вправ, щоб досягти здорової ваги.

Зменште розмір тарілки

Чудовий спосіб запобігти розладу травлення, здуттю живота, печії та іншим проблемам зі здоров’ям травної системи — їсти менше і повільніше. Потрібен час, щоб почати відчувати ситість. Тоді ви не з’їсте більше, ніж планували.

Уникайте зневоднення

Рідина допомагає організму позбутися відходів життєдіяльності. Збільшення споживання рідини часто рекомендується як частина протоколу лікування запору, і є деякі докази, які підтверджують це. Можна пити воду, а також соки, чай та інші напої. Вода також міститься в продуктах. Потреба у рідині є індивідуальною. Менше з тим, дорослим із порушенням функції травних органів рекомендують вживати вісім склянок води.

Рухайтеся

Вправи допомагають при більшості незначних проблем з травленням, від здуття живота до запорів. Фізична активність сприяє роботі травної системи та виведенню відходів. А також бореться зі стресом, що здатен викликати розлади травлення.

Спробуйте пробіотики

Ці "хороші" бактерії містяться в деяких йогуртах, соках і добавках. Дослідження показують, що пробіотики допомагають при діареї, синдромі подразненого кишківника та запальному захворюванні кишківника. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем, які саме пробіотики будуть корисні для вас.

Робіть більше для контролю стресу

Розлад шлунку може буде навіть через нервування. Мозок і травна система пов’язані. Стрес може погіршити такі захворювання, як синдром подразненого кишківника і виразка. Зробіть пріоритетом бути активним, висипатися, медитувати та розслаблятися.

Слідкуйте за харчуванням

Уникайте або обмежте вживання їжі, яка спричиняє у вас негативні реакції і появу неприємних симптомів. Деякі люди мають проблеми з їжею, яка викликає газоутворення, як-от боби та газовані напої, або жирними продуктами, як-от смажена їжа та сир. Для інших проблематичними можуть бути кислі продукти, такі як цитрусові, кава, чай і помідори.

Відмовтеся від куріння

Куріння послаблює клапан в кінці стравоходу. Це може призвести до кислотного рефлюксу та печії, а також підвищує ймовірність деяких видів раку. Крім того, у курців частіше виникає виразка та хвороба Крона. Якщо не можете кинути самостійно, зверніться до фахівців і не здавайтеся, якщо не вийшло з першого разу.

Намагайтеся пити менше алкоголю

Якщо ви п’єте, обмежтесь одним напоєм (0,33 пива, 100 мл вина або 30 мл міцного алкоголю) для жінок або двома для чоловіків. Забагато алкогольних напоїв і їх часте споживання сприяють печії, діареї, проблемам з печінкою та раку стравоходу.

Не поспішайте під час їди

Щоб зменшити відрижку та гази важливо, щоб повітря не потрапляло в шлунок. Тому їжте повільніше. Не ковтайте швидко їжу чи напої. Жуйте кожен шматочок і насолоджуйтесь. Уникайте жувальної гумки та цукерок, якщо вони змушують ковтати повітря.

Обмежте кількість солі

Навіть невеликий надлишок солі у раціоні може бути одним з провокативних факторів для здуття живота. Сіль у великій кількості часто міститься в уже готових продуктах. Скоротіть її споживання та перевіряйте етикетки харчових продуктів на кількість вмісту натрію.

Дотримуйтеся чистоти

Харчове отруєння часто супроводжується діареєю, нудотою та блювотою. Тому тримайте холодну їжу холодною, а гарячу — гарячою. Ретельно мийте продукти перед споживанням. Використовуйте різний посуд і дошки, коли готуєте фрукти, овочі та сире м’ясо. Переконайтеся, що всі ваші молочні продукти пастеризовані.

Коли треба звертатися до лікаря

Запишіться на прийом до лікаря, якщо ваші симптоми не зникають, повертаються, погіршуються та погіршують якість життя. Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо маєте високу температуру, проблеми з ковтанням, кров у блювоті чи стільці, сильний біль у животі, незаплановану втрату ваги та інші серйозні симптоми.

Спеціаліст зможе виявить причину та призначити відповідне лікування, щоб ви якнайшвидше почувалися краще.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
28-05-2024, 00:45
Коментарів 0 Переглядів 1 133

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.