RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Сучасним алергологам добре відомо, деякі види антибіотиків, і навіть інші медикаменти можуть викликати в пацієнтів алергічні реакції, оскільки у складі є потенційні алергени. Що це за види небезпечних антибіотиків? Які алергічні реакції можуть спричинити?

Про це РБК-Україна (проєкт Styler) розповіла лікарка-алергологиня Анастасія Левченко.



Лікарка запевняє, що у людини справді може бути алергічна реакція на певні види антибіотиків та вітамінів, але вона зустрічається не надто часто.

Але все ж таки зустрічається, тому в сезон весняних застудних захворювань та грипу слід розуміти, що зловживання деякими препаратами, особливо антибіотиками, може бути небезпечним для здоров'я.

Виявляється, що в більшості випадків це звичайна побічна дія лікарського засобу, яку помилково називають алергією. Слід розуміти, що це два різні стани. Алергічна реакція теж може бути різновидом побічної дії медикаментів. або виникає діарея – це не завжди є свідченням алергії на ліки”, – каже фахівчиня.

Які антибіотики у групі ризику

Як ми всі знаємо, антибіотики — незамінні медичні препарати, без яких не існувала б сучасна медицина, а велика кількість хвороб мали б набагато складніший перебіг або взагалі виглядали б невиліковними. Сучасним алергологам добре відомі медичні препарати, які найчастіше стають алергічними подразниками.

"Із застосуванням антибіотиків пов'язано приблизно 55% випадків усіх лікарських алергій. Найчастіше спостерігаємо алергічні реакції на препарати бета-лактамної групи. До цієї групи входять такі популярні препарати: Ампіцилін, Пеніцилін, Амоксицилін, Цефтріаксон, Меропенем та Цефотаксим", – пояснює Леонід.

Вона додала, що алергічні реакції іноді провокують також аспірин та нестероїдні протизапальні препарати. Також у пацієнтів буває алергія на препарати для хіміотерапії.

Реагує імунна система і на радіоконтрастні речовини, що використовуються для проведення візуальних досліджень та комп'ютерної томографії. У десятці алергічних препаратів можна зустріти морфін.

І вітаміни туди!

Існує думка, що вітаміни не можуть викликати алергію, а всі негативні реакції, які іноді з'являються після їх вживання – це шкода від барвників, консервантів та ароматизаторів із вітамінних сиропів та таблеток. Найбільшу алергенну активність мають вітаміни групи В.

Справжня алергія на вітамін B виникає через порушення роботи імунної системи чи індивідуальних генетичних особливостей обміну речовин. Менш алергенними вважаються вітаміни груп С, К та Е. Як правило, проблеми у пацієнтів виникають після оздоровчих ін'єкцій.

"У пацієнта можуть бути різні алергічні реакції на вітамін B: кропив'янка, ангіоневротичний набряк, висипання на шкірі, кон'юнктивіт, риніт, бронхоспазм. Досить часто це — діарея, блювання і спазми. Частіше подібна реакція зустрічається при передозуванні вітамінним, або при із високим вмістом цього вітаміну. ​​Раджу бути обережними із вітамінами. Передозування не піде вам на користь", - пояснила Анастасія Левченко.



Найдієвіше лікування – уникати антибіотиків

Головна порада, яку може отримати пацієнт з алергією на конкретний вид медичних препаратів від лікаря-алерголога: всіляко уникати їх.

"Причому уникати потрібно не тільки препарату з конкретною назвою, але і подібних до нього, оскільки вони можуть мати між собою перехресні реакції. Наприклад, якщо у людини є чутливість до препаратів сульфаніламідів (група синтетичних антибактеріальних препаратів - прим.) - всі препарати, що містять сірку, для нього небезпечні", – попередила лікарка.

Для усунення таких симптомів як висипання чи свербіж, лікар може призначити антигістамінні препарати або глюкокортикостероїди. Ще одним завданням пацієнта та його лікаря стане пошук медичного препарату, який не завадить у майбутньому здоров'ю людини.

А чи була алергія?

Траплялися випадки, коли наші пацієнти скаржилися на алергічну реакцію на вітаміни чи антибіотики. Але на практиці виявляється, що у них зовсім не алергічна реакція, а побічна дія ліків або будь-яке інше захворювання.

"Потрібно розуміти, що алергія виникає не під час першого використання препарату. Якщо ви ніколи раніше не використовували даний препарат або препарат із цієї групи, то ризик виникнення алергії досить низький. Це стосується і дітей, яким лікують зуби з використанням анестетиків, які часто викликають побічні Але правда така: якщо при лікуванні дитини раніше не застосовували анестетик — у неї не може бути алергії на неї", - пояснила алерголог.

Вона пропонує перевіряти організм на алергічну реакцію, якщо є побоювання щодо певного препарату.

"Алергія виникає не на перше введення препарату, а на друге, третє або п'яте... Втім, якщо ви не впевнені, чи є алергія на антибіотики або інші лікарські засоби — перед їх використанням можна зробити пробний тест для того, щоб зафіксувати, яка – то реакція. Якщо ви ніколи не вживали подібного препарату або препарату цієї групи — алергії бути не може", – сказала фахівчиня.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
8-03-2024, 00:15
Коментарів 0 Переглядів 1 430

Теги -

Військовий вже був на пенсії, але все одно став на захист України

Хлопці вийшли зі спеціалізованого навчального закладу і досі не повернулися

Фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.