Українцям замість ковбаси масово продають фальсифікат: без м’яса, але зі шкірою та кістками

Новини України / новини
3 170
0

В Україні фальсифікація ковбаси досягла шокувальних масштабів. Експерти кажуть: натрапляли на магазини та точки на ринках, де всі 100% продукції – підробка. Замість м'яса використовують подрібнену шкіру та кістки, а продукцію виготовляють у кустарних умовах. При цьому на етикетках зазначають вигадані адреси виробництва.

Про це йдеться у публікації сайту Обозреватель.



Як і де продають фальсифікат?

У невеликих магазинчиках та на ринках трапляються продавці, які мають до 100% ковбаси-фальсифікату, розповідає директор Союзу споживачів України Максим Несміянов, який регулярно проводить "рейди".

Буває різного рівня фальшування. Іноді на ковбасі другого ґатунку пишуть "вищий сорт" або "для дітей". А іноді за ковбасу видають продукт, що не містить м'яса.

"Якщо ви підете гуртовими базами по Києву – ви дуже здивуєтеся. Там цієї підробленої ковбаси дуже багато. З Білорусі, звідки хочеш. Деякі підприємства, які виробляють таку ковбасу в Україні, вказують неправильні адреси виробництва. Ми вирішили перевірити одну з таких адрес. Приїхали – а там підприємства немає. Навіть якщо потравлять покупців – нікого не знайдуть", – розповідає Несміянов.

Загалом же фальсифікатом можна назвати будь-які зміни у технології виробництва, які не відповідають нормам, каже декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів та природокористування Лариса Баль-Приліпко.

Найчастіше у фальсифікованій ковбасі можна виявити кісткові включення та білки зі шкіри тварин. Тобто використовують залишки шкіри та кістки. Дрібні кісткові включення можуть не перемелюватись до кінця, потрапляти в організм людини та травмувати стравохід.

Дозування добавок, каже Несміянов, у сумнівній ковбасі не контролюють, склад може не збігатися із зазначеним на упакованні. Це загрожує різними захворюваннями систем організму в майбутньому.

"Замість м'ясної сировини використовують білково-жирові емульсії, і при цьому не повідомляють про це споживача. У рецептурі може бути прописано, що це жирна свинина, а там штучна жирова фракція. Є випадки, коли білок тваринного походження замінено на білок рослинного походження, або ж неповноцінний тваринний білок (зі шкіри тварин)", – погоджується Баль-Приліпко.

Але фальсифікат продають не лише у невеликих магазинах та на ринках. За словами президента Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ" Валентина Безрукого, така продукція є й у супермаркетах.

"Що більше компонентів у ковбасі, то більше можливостей отримати фальсифікат. Це заміна дорожчих складових дешевшими. Іноді у виробників є бажання закупити заморожену сировину з Аргентини і в такий спосіб здорово економити. Фальсифікат – це щось непередбачуване", – зазначає Безрукий.

Де купити якісну ковбасу та як її вибирати?

​​Звертайте увагу на ціну та склад

"Коли я для себе шукаю ковбасу, завжди перевіряю, чи є у складі підсилювач смаку, добавка Е621. Якщо її немає – залишається надія, що м'ясо використали якісне. Ковбаса ця виходить від 200 грн/кг щонайменше. Не беріть дешеву ковбасу", – каже Несміянов.

Щоправда, виробники фальсифікату також ідуть на хитрість: якщо подрібнену шкіру та кістки продають за ціною справжнього м'яса, то й ціну на таку продукцію ставлять наближену до вартості справжньої ковбаси.

Безпечніше купувати в мережах та великих магазинах

Щоб уберегти себе від неякісної ковбаси, Баль-Приліпко радить купувати продукцію у мережах магазинів. Якщо ви помітите недоліки – товар можна буде повернути. Також звертайте особливу увагу на маркування. На першому місці у складі ковбаси має стояти м'ясо свинини чи яловичина. Якщо на першому місці стоїть м'ясна сировина (ММО) – таку продукцію краще не брати.

Загалом єдиний шанс захистити себе від підробки – уважно вивчати товар, відмовитися від дешевої продукції та сумнівних торгових точок. При цьому доти, доки контролювальні органи не навчаться ефективно проводити перевірки, фальсифікат може потрапити до будь-якого українця.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

13:40
Великий піст 2025: традиції, календар харчування, правила та заборони
13:20
Чернівчан закликають достойно провести загиблого воїна Артура Кузука
13:00
Стало відомо, чи відновиться туризм у Чорнобильській зоні після війни
12:40
Як вибухотехнік з Чернівців розміновував Харківщину
12:20
Що буде, якщо їсти банани щодня: несподівані переваги
11:58
Епідеміолог пояснив, чому школам на Буковині рекомендують перейти на дистанційне навчання
11:40
Трамп заявив, що не полетить у Москву 9 травня
11:18
Проводили технічні роботи: на Буковині горів один із обʼєктів критичної інфраструктури
10:59
Дієтологи назвали чотири продукти, якими можна заспокоїти нерви
10:41
Україну накриє аномальна весна: що прогнозують синоптики
10:15
У Чернівцях «Mercedes» в'їхав у тролейбус: у ДТП загинув 21-річний чоловік
10:00
У Чернівцях в історичних будівлях пропонують реставрувати балкони
ексклюзив
09:38
Перевірте документи: кому від 1 березня можуть анулювати декларації із сімейними лікарями
09:15
Патрульна поліція хоче відмовиться від терміналів для оплати штрафів: пілотний проект працює на Буковині
08:52
США тиснуть на Київ щодо угоди про корисні копалини, погрожуючи відключити Starlink — Reuters
08:31
У Чернівцях успішні спортсмени будуть отримувати стипендії
08:10
Вночі Україну атакували 162 безпілотниками: які наслідки
07:49
Народження трійні та перекриття вулиці через ремонт: головні новини 21 лютого
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 22 лютого не буде світла
07:18
22 лютого: кого потрібно пом'янути в цю батьківську суботу
07:00
Погода на Буковині 22 лютого
02:00
Коли сіяти капусту на розсаду у 2025 році: буде рости краще, ніж торік
01:45
Наліт з крана зникне за 1 хвилину: до чого тут звичайний кетчуп
01:30
Пийте цей сік щодня, щоб забути про високий цукор та старість. Він є у кожному магазині
01:15
Найкраща редиска для України: 6 сортів, які гарантовано дадуть багатий урожай
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм