RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


В Україні фальсифікація ковбаси досягла шокувальних масштабів. Експерти кажуть: натрапляли на магазини та точки на ринках, де всі 100% продукції – підробка. Замість м'яса використовують подрібнену шкіру та кістки, а продукцію виготовляють у кустарних умовах. При цьому на етикетках зазначають вигадані адреси виробництва.

Про це йдеться у публікації сайту Обозреватель.



Як і де продають фальсифікат?

У невеликих магазинчиках та на ринках трапляються продавці, які мають до 100% ковбаси-фальсифікату, розповідає директор Союзу споживачів України Максим Несміянов, який регулярно проводить "рейди".

Буває різного рівня фальшування. Іноді на ковбасі другого ґатунку пишуть "вищий сорт" або "для дітей". А іноді за ковбасу видають продукт, що не містить м'яса.

"Якщо ви підете гуртовими базами по Києву – ви дуже здивуєтеся. Там цієї підробленої ковбаси дуже багато. З Білорусі, звідки хочеш. Деякі підприємства, які виробляють таку ковбасу в Україні, вказують неправильні адреси виробництва. Ми вирішили перевірити одну з таких адрес. Приїхали – а там підприємства немає. Навіть якщо потравлять покупців – нікого не знайдуть", – розповідає Несміянов.

Загалом же фальсифікатом можна назвати будь-які зміни у технології виробництва, які не відповідають нормам, каже декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів та природокористування Лариса Баль-Приліпко.

Найчастіше у фальсифікованій ковбасі можна виявити кісткові включення та білки зі шкіри тварин. Тобто використовують залишки шкіри та кістки. Дрібні кісткові включення можуть не перемелюватись до кінця, потрапляти в організм людини та травмувати стравохід.

Дозування добавок, каже Несміянов, у сумнівній ковбасі не контролюють, склад може не збігатися із зазначеним на упакованні. Це загрожує різними захворюваннями систем організму в майбутньому.

"Замість м'ясної сировини використовують білково-жирові емульсії, і при цьому не повідомляють про це споживача. У рецептурі може бути прописано, що це жирна свинина, а там штучна жирова фракція. Є випадки, коли білок тваринного походження замінено на білок рослинного походження, або ж неповноцінний тваринний білок (зі шкіри тварин)", – погоджується Баль-Приліпко.

Але фальсифікат продають не лише у невеликих магазинах та на ринках. За словами президента Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ" Валентина Безрукого, така продукція є й у супермаркетах.

"Що більше компонентів у ковбасі, то більше можливостей отримати фальсифікат. Це заміна дорожчих складових дешевшими. Іноді у виробників є бажання закупити заморожену сировину з Аргентини і в такий спосіб здорово економити. Фальсифікат – це щось непередбачуване", – зазначає Безрукий.

Де купити якісну ковбасу та як її вибирати?

​​Звертайте увагу на ціну та склад

"Коли я для себе шукаю ковбасу, завжди перевіряю, чи є у складі підсилювач смаку, добавка Е621. Якщо її немає – залишається надія, що м'ясо використали якісне. Ковбаса ця виходить від 200 грн/кг щонайменше. Не беріть дешеву ковбасу", – каже Несміянов.

Щоправда, виробники фальсифікату також ідуть на хитрість: якщо подрібнену шкіру та кістки продають за ціною справжнього м'яса, то й ціну на таку продукцію ставлять наближену до вартості справжньої ковбаси.

Безпечніше купувати в мережах та великих магазинах

Щоб уберегти себе від неякісної ковбаси, Баль-Приліпко радить купувати продукцію у мережах магазинів. Якщо ви помітите недоліки – товар можна буде повернути. Також звертайте особливу увагу на маркування. На першому місці у складі ковбаси має стояти м'ясо свинини чи яловичина. Якщо на першому місці стоїть м'ясна сировина (ММО) – таку продукцію краще не брати.

Загалом єдиний шанс захистити себе від підробки – уважно вивчати товар, відмовитися від дешевої продукції та сумнівних торгових точок. При цьому доти, доки контролювальні органи не навчаться ефективно проводити перевірки, фальсифікат може потрапити до будь-якого українця.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
23-12-2021, 11:11
Коментарів 0 Переглядів 3 152

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.