RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Без маршруток та важкої їжі: як легше пережити літню спеку

За прогнозами синоптиків, температура цього літа поб’є рекорди кількох десятиліть. Сайт molbuk.ua зібрав поради, як рятуватися від спеки.

Фахівці нагадують: сонце корисне лише в розумних межах, а його тривалий вплив у спеку може знизити імунітет і спричинити деякі захворювання.

Як стверджує в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, головне правило поведінки у спеку – уникнення прямих променів сонця з 11 до 16 години. Саме у ці найактивніші години є великий ризик дістати тепловий удар або добряче обпекти шкіру.

Крім того, вона вважає, що українці мають навчитися користуватись сонцезахисним кремом не тільки на пляжі, а навіть взимку.

Засмага – симптом "постраждалої" шкіри

"Будьте обережні із засмагою. Вона є ознакою того, що шкіра постраждала від ультрафіолетового випромінювання і намагається "захиститися". Надмірне перебування на сонці є одним із факторів ризику розвитку раку шкіри. Фахівці рекомендують кожному, незалежно від кольору шкіри, використовувати сонцезахисний крем протягом року. Користуйтеся сонцезахисним засобом за півгодини до виходу на сонце", – радить Супрун.

Дуже важливо не забувати про вживання достатньої кількості рідини. Медики радять пити склянку води кожні 20-30 хвилин або орієнтуватися на відчуття спраги. Найкраще влітку пити просту негазовану воду, можна з додаванням лимона і м’яти, свіжі соки та морси – вони освіжають найкраще. Про газовані солодкі напої краще забути, як і про жирну їжу, зокрема м’ясо і смажені страви. Краще вживати більше овочів та фруктів, легкі салати, супи.

Відмінно зволожує термальна вода

Влітку чи не найбільше від впливу сонця страждає шкіра, і врятувати її від пересихання допоможе термальна вода, каже візажист Ніна Лісєєва. Такий засіб швидко наповнює шкіру корисною вологою, яка знімає втому, розгладжує зморшки, освіжає колір обличчя.

"Термальна вода відмінно допомагає у спеку. Нею можна користуватись протягом усього дня. Тим, у кого чутлива шкіра, схильна до подразнень, рекомендують навіть протирати обличчя термальною водою замість звичайної", – радить візажист і додає, що зазвичай невеликої пляшечки вистачає на 2-4 місяці регулярного використання. Ціна залежить від виробника, в середньому пляшечка обійдеться у 150-300 гривень.

"У приміщенні найчастіше рятуються від спеки увімкненим на повну кондиціонером, і в цьому є певна небезпека", стверджує лікар Євген Комаровський. За його словами, кондиціонер призводить до висушування повітря, тож приміщення треба додатково зволожувати. До того ж, необхідно уникати зони прямого потоку повітря – близько трьох метрів, і не охолоджувати кімнату різко, щоб не нашкодити здоров’ю.

Відмовтеся від транспорту в пікові години

Щоби не "зваритися" у громадському транспорті, влітку заховайте подалі у шафу синтетику, вдягайте легкий одяг із натуральних тканин світлих кольорів, легке взуття. Краще уникати поїздок у маршрутках з 11 до 17 години, та, якщо довелося їхати у цей час в задушливому транспорті, візьміть із собою пляшку води, можна обтиратися вологими серветками. Фахівці також не радять сідати біля вікон або позаду водія, бо там "найгарячіше".

Хороший спосіб полегшити вплив спеки – провести час подалі від міста, оскільки вiд розпеченого асфальту пiднімається додаткове тепло та випаровуються шкiдливi речовини. Якщо можливо, краще перебути спекотний період на природі, у парку або лiсi.

Якщо вирішили освіжитись у водоймі, пам’ятайте, що сонячні промені сильніше відбиваються від води, тож є більший ризик обгоріти.

Кому не варто довго перебувати на сонці:

– людям із підвищеним тиском, серцево-судинними захворюваннями і мігренню. У спеку зростає частота серцевих скорочень та дихання;

– засмагати протипоказано при запальних захворюваннях шкіри, підвищеній пігментації або родимих плямах;

– людям з дуже світлою шкірою, рудим або світлим волоссям і блакитними очима, які схильні до швидкого обгорання;

– дітям до трьох років – через відсутність власного захисту від ультрафіолетових променів.

Також не варто у спеку вживати алкоголь: його дія значно підсилюється, а організм стає більш чутливим до високих температур.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
8-06-2018, 15:41
Коментарів 0 Переглядів 1 044

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.