RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

В Україні будуватимуть двори без парковок, а будинки – без сміттєпроводів


У 2018 році вже схвалено чотири ДБН – "Про планування і забудову територій", "Будинки і споруди. Заклади освіти", "Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти", "Вулиці та дороги у населених пунктів". Цьогоріч планують змінити ще 22 державні будівельні норми.

Зміни прийняли, але вони ще не набули чинності. Нові ДБН стануть чинними через три місяці після їхнього опублікування. Орієнтовно вони почнуть діяти влітку.

–Державні будівельні норми дуже потребували змін, – розповідає головний архітектор Чернівців Наталя ХІЛЬКО. – Зараз за них взялися серйозно. Об’єднують декілька державних будівельних норм в одну. Це європейська практика.

На сьогодні ДБН мають певні невідповідності між собою, є дуже багато обмежень, які потребують змін. Наприклад, раніше не можна було опускати ліфт у паркінг. Тож людина, приїхавши у підземний паркінг, має вийти на вулицю, зайти у під’їзд і тоді піднятися на свій поверх. Крім того, між паркінгом та першим поверхом завжди мав бути технічний поверх. Виходить, що у всьому світі можна будувати житло над паркінгом, а у нас не можна. Тепер ці норми скасували.
Також була радянська норма, що у дев’ятиповерхових будинках необхідно проектувати сміттєзбірник. А це вже вчорашній день, адже зараз всі говорять про сортування сміття. Цю норму у ДБН нарешті скасували.

У дворах тепер заборонили проектувати парковки, і це правильно, бо двори мають бути для людей, а не для машин. Але дозволили облаштовувати тимчасові готові стоянки на відстані до трьох метрів від будинку. Раніше дозволяли на відстані до десяти метрів від будинку.

Одне слово, багато норм потребують коригувань, їх потрібно впорядковувати. Це хороші позитивні зміни. Для забудовників, думаю, ці зміни полегшать роботу. Тому що не потрібно думати, як уникнути застарілих норм.

Що зміниться

Змінять норми ДБН щодо поверховості забудови

Було: відсутні граничні параметри забудови земельної ділянки відносно поверховості.

Буде: для нового житла встановлено відсоток забудови залежно від поверховості.

Наприклад, якщо будують чотириповерхову забудову, то максимально допустимий відсоток забудови становить 45 відсотків земельної ділянки. Вся інша частина земельної ділянки має бути розрахована під інфраструктуру. Якщо це будинок на 8-9 поверхів – допустимий відсоток забудови – 35 відсотків.

Зміняться норми ДБН щодо щільності забудови і скупчення населення

Було: відсутні показники щільності населення – суцільна забудова.

Буде: встановлені граничні межі максимально щільної забудови.

Граничні показники щільності населення мікрорайону: максимальний 450 осіб на гектар, мінімальний –150 осіб на гектар. Показники дозволяється перевищувати у великих містах не більше, ніж на 20 відсотків, якщо на території мікрорайону є підземні або багатоповерхові гаражі, вбудовано-прибудинкові дошкільні заклади, наявності на відстані 500 метрів парку або інших зелених насаджень.

Зміняться норми ДБН щодо автостоянок

Було: хаотичне паркування автомобілів у житловій забудові.

Буде: заборона паркування авто в середині житлових кварталів.

Автостоянки рекомендується розміщувати з боку вулиць або проїзду, що обмежує квартал. У центральних та історичних районах міста будівництво багатоквартирних будинків має бути із підземними гаражами.

Зміняться норми ДБН щодо проїзду пожежних машин до будівель

Було: нечіткі вимоги до проїзду пожежних машин до будівель. У ДБН лише вказували, що потрібно забезпечити проїзд до будівель пожежних машин.
Буде: скориговані та доповнені вимоги щодо проїзду пожежних машин і доступу пожежників до приміщень.

До житлових будинків висотою 9 поверхів і вище та до громадських будівель висотою 5 поверхів і більше проїзди слід передбачити з усіх сторін. До будинків меншої поверховості проїзди можна влаштовувати з однієї поздовжньої сторони.

У житлових кварталах потрібно передбачити в’їзди на їх територію, а за потреби наскрізні проїзди на відстані не менше 300 м один від одного, а при периметральній забудові – не більше 180 м.

Зміняться норм ДБН щодо енергоефективності шкіл та садків

Було: відсутність вимоги до енергоефективності та енергозбереження будівель.

Буде: застосовуватимуть під час будівництва європейські норми, енергоощадні технології та матеріали. Обладнувати приміщення системами теплоспоживання, які мають пристрої для автоматичного регулювання теплової потужності.

Зміняться норми ДБН щодо дитячих садків

Було: розміщення дитячих садків лише в окремих будівлях та на окремих земельних ділянках.

Буде: можливість розміщення у житлових будинках вбудованих дитсадків.

Допускається розміщення на 1-2-х поверхах житлових будинків груп короткотривалого перебування (до 4-х годин) дітей дошкільного віку. Вбудованих дошкільних навчальних закладів місткістю до 80 дітей (до 4-х груп). Вбудовано-прибудинкових дошкільних навчальних закладів для 120-ти дітей (до 6-ти груп).

Зміняться норми ДБН щодо зупинок громадського транспорту

Було: відсутність безпеки пасажирів на зупинках.

Буде: захист пасажирів від наїзду на зупинках громадського транспорту. Під’їзди до зупинок матимуть огородження перильного типу.

Зміняться норми ДБН щодо врегулювання автостоянок

Було: паркування автомобілів на тротуарах.

Буде: заборона тимчасових автостоянок на тротуарах.

Тимчасові стоянки не допускаються вздовж проїзних частин магістралей загальноміського значення безперервного руху.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
14-04-2018, 19:31
Коментарів 0 Переглядів 2 567


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!