RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кашель лікуємо чебрецем та материнкою

Якщо неприємні симптоми турбують тривалий час, зверніться до лікаря

Надокучливий кашель не дозволяє нормально працювати та жити повноцінним життям? З цим терміново потрібно щось робити! Ми розповімо, як позбутися неприємних симптомів.

За словами Олени ПІДВЕРБЕЦЬКОЇ, асистента кафедри фтизіатрії та пульмонології БДМУ, кашель – це рефлекторний захист нашого організму, який спрямований на видалення подразників із дихальних шляхів.
– Кашель вкрай необхідний для очищення трахей та бронхів, однак часто він є вірним супутником різних хвороб, – пояснює Олена Валеріївна. – Так, кашель – один із найчастіших симптомів застуди, гострого бронхіту, пневмонії, хронічного обструктивного захворювання легень та бронхіальної астми, кашлюку тощо.

Якщо ви кашляєте уже досить довго, це потребує особливої уваги. Адже це може сигналізувати про туберкульоз або навіть рак легень, професійні захворювання тощо. У такому разі необхідно ретельного обстежитися.
У будь-якому разі лікування має призначати лікар, який визначає причину неприємного симптому.

– Симптоматичне лікування, яке пригнічує кашльовий рефлекс, може застосовуватися лише в окремих випадках, коли кашель є сухим та надсадним, виснажує хворого та порушує сон, – радить лікар. – У всіх інших випадках протикашльові препарати не виправдані, адже кашель очищує дихальні шляхи від секрету та різних хворобливих чинників.
Однак можна застосовувати препарати для полегшення стану хворого: вони допомагають відкашлювати мокроти та мають протизапальну дію. Проте ці препарати також маж призначати лікар.

Окрім того, коли кашель супроводжується бронхоспазмом, необхідно використовувати бронхолітики, що не лише усувають спазм бронхів, але й полегшують виведення мокроти.

Рослинні препарати у вигляді настоянок, чаю, сиропів та навіть таблеток – чудова альтернатива синтетичним засобам. Найбільш ефективно лікують кашель трава чебрецю, корінь алтея, лист подорожника, мати-й-мачуха, материнка тощо.

Флюорографія – обов’язково раз на рік
Кашель як клінічного прояву таких захворювань, як туберкульоз, рак легень, саркоїдоз, може з’являтися на більш пізніх термінах їхнього розвитку. Тому для раннього виявлення захворювань необхідно робити флюорографію органів грудної клітки. Цей метод – обов’язкова процедура профілактичних оглядів. У більшості випадків виконувати його потрібно щорічно.

Домашні сиропи від кашлю

Рецепт 1
Що потрібно: мати-й-мачуха, білокудренник, солодка, лобелія, горілка.
Корінь солодки варити на повільному вогні, потім додати трави. Отриманий настій процідити, помістити рідину назад в каструлю і додати або 1 скл меду (для дітей, які старші двох років), або 1 скл білого виноградного соку. Суміш нагріти. Після того, як відвар охолоне, додати трохи горілки (можна використовувати бренді або віскі). Цей сироп може зберігатися в холодильнику протягом 4-6 місяців.
Чому це працює: алкоголь розслаблює і заспокоює м’язи гортані, усуває спастичний кашель. Солодка, мати-й-мачуха і білокудренник - відхаркувальні трави.

Рецепт 2
Що потрібно: цибуля, часник, шавлія і мед.
Змішайте півсклянки меду і 0,5 скл води, додайте нарізану цибулину і один нарізаний зубчик часнику, траву шавлії, чебрець або орегано. Суміш залийте водою і настоюйте всю ніч. Вранці процідіть. Зберігайте в холодильнику.
Чому це працює: суміш не можна кип’ятити, щоб зберегти всі антимікробні властивості цибулі та часнику, які втрачають частину своєї сили під час нагрівання. Мед діє як заспокійливий засіб, послаблює кашлевий рефлекс і заспокоює горло. Шавлія, чебрець та вбивають мікроби.

Рецепт 3
Що потрібно: кайенский перець, імбир, оцет і мед.
Змішайте 1/4 ч. л. кайенского перцю, 1/4 ч. л. меленого імбиру, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. яблучного оцту і 2 ст. л. води.
Чому це працює: смак сиропу досить неприємний, однак він заспокоює подразнене горло і зменшує закладення грудної клітки. Особливо допомагає за сухого кашлю.

Рецепт 4
Що потрібно: хрін, мед.
У ¼ склянки меду додайте натертий хрін, настоюйте протягом кількох годин, а потім використовуйте як сироп від кашлю.
Чому це працює: суміш меду з хріном - ефективний засіб за хрипоти і кашлю при застуді та грипі. Інгредієнти сприяють потовиділенню, стимулюють апетит і покращують травлення.


Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
19-11-2015, 12:03
Коментарів 0 Переглядів 2 985

Теги -
Синоптики оголосили другий рівень небезпечності, помаранчевий



Віра Сопетик прагне скасування наказу про оголошення їй догани
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.