RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Розповісти про Маланку ми попросили заслуженого діяча мистецтв, режисера Василя Селезінку. Коли Василь Михайлович почув тему розмови, відразу почав щедрувати. Це були щедрівки з його дитинства та юності.

– Маланка – це захопливий народний театр, збитошний гурт. Це колектив, який виступає стихійно, імпровізує, – каже Василь Михайлович. – Я виріс у селі Спас Коломийського району, там же бачив неабиякі виступи Маланки. Кілька десятків людей ходили від хати до хати і щедрували. Господарі повинні були гарно прийняти Маланку, бо вона могла наробити шкоду – вкрасти що-небудь чи щось віднести і залишити недалеко від хати.

Діти у Маланці не ходили, лише дорослі. За традиціями, про які писав Юрій Федькович, я бачив у дитинстві головних персонажів Маланку і Василя. Їх супроводжували інші персонажі – Коза, Чорт, Ведмідь та інші. У Маланку переодягався чоловік.

Василь Михайлович добре запам’ятав чоловіка, який брав у Маланку свого цапа:

– Мій сусід мав старого цапа із великою бородою. Коли Маланка приходила до якогось двору, чоловік сіпав цапа за бороду, він дуже голосно мекав. Це добряче покращувало настрій. Тож персонажі у Маланці мого дитинства були справжніми.

– На Маланку чекали всі, – зауважує пан Василь. – Ходили дворами різні колективи. Мені подобалося, як у Козу переодягався чоловік, й у дворі сценки починалися з того, що Коза здихає. Одразу ж з’являлися Лікар, Циган, Чорт…

Вперше Василь Селезінка побачив Маланку в першому класі. "Це було ще за німців", – каже чоловік. Та Маланка була для майбутнього режисера надзвичайною.

– Мені подобалося, що тоді люди виступали стихійно і дуже гарно імпровізували. Усе було легко, то були справжні забави. Яскраві давні костюми, різні щедрівки, театральні сценки… Це особливо вражало дітвору, – наголошує Василь Селезінка. – А Маланки у ніч з 13 на 14 січня було багато.
Тоді Чорти були дуже страшними. Одна дівчина навіть дуже злякалася, коли побачила Чорта і Смерть. Вони були наче справжні...

– Ніколи не можна було вгадати, який колектив буде кращим. Якось я знайшов колесо від велосипеда. Із нього стирчали лише шпиці. Всі у мене запитували, що це таке, а я малим сміявся і відповідав: "Це над нами зійшло Сталінське сонце". Це люди згадували ще довго…

Останніми роками я нечасто бачив гарну Маланку, до Чернівців колективи із сіл не заїжджають. А тому фестиваль Маланки – це для Чернівців неабияка подія. Гадаю, чимало молодих городян будуть вражені, коли побачать давні переберійні забави.
Валерія Чорней

З історії

Маланка – народний карнавал. Назва його походить від імені преподобної Маланки Римлянки, день якої припадає на 13 січня. Хоча звичай цей набагато давніший, він побутував у наших далеких предків ще до прийняття християнства.
На Буковині карнавал ходить селами у ніч із 13 на 14 січня. Центральною постаттю карнавалу є Маланка (хлопець, переодягнений у дівчину), її супроводжують парубок Василь (у гуцулів Безсильник), запорізькі козаки, пишні вояки. Усе супроводжується прадавніми маланчиними піснями.

(Джерело: книга Авксентія Яківчука "З роси і з води").

Думка священика
Маланка – це забави,
які вигадав народ

Отець Роман ГРИЩУК,
протоієрей, настоятель храму Святої княгині Ольги:

До християнського свята святого Василя Маланка не має стосунку. Це неправильно, що влаштовують гульбища і поєднують їх із таким великим святом. Адже відомо, що святий Василь виганяв злих духів з одержимих людей. А що ми бачимо нині? І дорослі, і діти переодягаються у Чортів. Таке не можна благословити.
Не розумію, чому не виділяють кошти на проведення фестивалю вертепів, конкурсів на найкращу колядку?
Знаю людей, яких у церкві не буває весь рік, а на Маланку вони переодягаються у Чортів. Це дуже засмучує. Адже Маланка – це язичництво, такі гуляння до християнських свят не мають жодного стосунку. Це просто забави, які вигадав народ. І до чого це призведе? В Англії організували опитування серед дітей, запитували, що таке Різдво. 70 відсотків опитаних не сказали, що це християнське свято, але сказали, що Різдво – це подарунки, розваги, сімейна вечеря. Сумно, коли й ми долучаємося до світової моди і забуваємо про істинне християнське свято. Людина повинна пам’ятати про християнські традиції, очищати свою душу”.
13-01-2011, 10:48
Коментарів 0 Переглядів 3 018

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.