RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Борги обсіли водоканал і міськШЕП

Міськрада штучно cпровокувала занепад комунальної сфери заради подальшої приватизації підприємств, які обслуговують Чернівці.

Чому водоканал, "МіськШЕП" та інші комунальні служби перебувають у борговій ямі, і хто досі "нагріває" руку на критичному становищі цих підприємств, з’ясовував "МБ".

"Ми ходили з простягнутою рукою по банках"

Ледь не щотижня водоканал отримує попередження від обленерго: "Не оплатите борги за світло – залишитесь без електропостачання". Місто вже більше року живе у тривозі: жителі багатоповерхівок у будь–який час можуть залишитися без води.
Однак борги за електрику – далеко не всі проблеми водоканалу. Підприємство має мільйонну заборгованість перед банком.
– Це не було рішенням виконкому, – розповідає колишній начальник підприємства Володимир АНДРУЩАК. – Це рішення погоджувалося з керівництвом міської ради. Це рішення підписувалося виконувачем обов’язків міського голови. Зверталися до банків і жодного разу не взяли кредит без погодження з керівництвом міськради. І обов’язково вказували, на які цілі: на виплату зарплати, на оплату електроенергії чи на сплату ПДВ. Це завжди робилося, бо страшні санкції перевищували самі відсотки від користування кредитом. Нам і Калинівський ринок допомагав фінансово. І "Діамант-банк", і "Апекс-банк"… Ці банки дали нам гроші. А інші банки відмовлялися. Ми ходили по всіх банках із простягнутою рукою, просили, хто дасть дешевший відсоток за кредит без застави.
Схожа фінансова скрута й у "МіськШЕПу" – підприємства, яке обслуговує дороги міста.

Свого часу "МіськШЕП" теж потрапив у кредитну пастку, через що ледь не став підприємством-банкрутом.

2011 рік. Щойно у міськраді відбувся "переворот" із відставкою мера Миколи Федорука, як у місті з’явився новий банк під назвою "Апекс" – маловідома до того часу фінансова структура, яка мала тоді всього кілька банківських відділень на Буковині і в Донецьку.
Тоді міськрада прозвітувала, що водоканал та інші комунальні підприємства отримали в цьому банку кредити на дуже вигідних умовах: "Завдяки підтримці секретаря міської ради Віталія Михайлішина нам відкрили беззаставну кредитну лінію в банку, а потім і знизили відсотки. Це "Апекс-банк", який нещодавно відкрився в місті. Засновники там чернівчани, вони виграли тендер і надали кредит на три мільйони без застави на дуже вигідних для нас умовах. Віталій Михайлішин особисто просив директора банку і нам знизили відсотки порівняно з кредитом у попередньому банку на 6%. Це на місяць нам дає економію в 12,5 тисячі гривень", – хвалився тоді пан Андрущак.

Нині ж, після зміни керівництва міста, комунальні підприємства досі не можуть попрощатися із боргами перед "Апекс-банком". Так, скажімо, "МіськШЕП" ще місяць тому просив грошей на погашення кредитної заборгованості перед цим банком. На сайті держзакупівель ми знайшли інформацію про те, що підприємство просить ще 1,05 мільйона гривень на погашення заборгованості перед банком-кредитором.

– Яка різниця – маловідомий банк, чи відомий? – каже В. Андрущак. – Ми ж не віддавали гроші, ми брали їх. Нас не цікавила історія банку – і хто там у Києві, чи Донецьку. Нас цікавило, хто дасть гроші на той момент, і під нижчий відсоток…
– Я не виключаю, що попередні керівники міста спеціально "вбивали" житлово-комунальну сферу заради того, щоб у перспективі ці підприємства приватизувати, – каже міський голова Олексій КАСПРУК. – Вони хотіли реалізувати своє завдання приблизно за таким планом: спочатку заганяється у борги "МіськШЕП" та інші підприємства, які раніше були прибутковими. Після цього ці фірми просто стають з мінусом у, скажімо, вісім мільйонів гривень кредиту. А тоді вже банк – найбільший кредитор – забирає ці підприємства собі.

Начальники звільнилися, а борги залишилися

Тож хто стоїть за банком, якому комунальні підприємства заборгували значні суми?

Засновником і власником 99% акцій "Апекс-банку" є маловідома фірма ТОВ "Парфе". Керує останньою Євген Едуардович Кузнєцов – син Едуарда Івановича Кузнєцова – чернівчанина, який донедавна був заступником голови Національного космічного агентства України, а у 70-80-х роках працював у Чернівецькому обкомі ЛКСМУ та КПРС (раніше також входив до спостережної ради "Апекс-банку"). Саме за ініціативи цього банку чернівецьких медиків кілька років тому одягнули у червону лікарську форму. Цей знак меценатства від "Апекс-банку" екс-секретар міськради Віталій Михайлішин використав у рамках своєї передвиборчої кампанії. Про ймовірні зв’язки колишнього керівництва міста з панами Едуардом та Євгеном Кузнєцовими, банк якого надав мільйони кредитів комунальним підприємствам, свідчить принаймні те, що напередодні виборів 2012 року Віталій Михайлішин нагородив Едуарда Кузнєцова званням "Почесний чернівчанин", на що у місті обурилась громадськість (багато хто пам’ятає його діяльність у комсомольських і партійних органах). А керівником одного з відділень банку в Чернівцях певний час працювала дружина екс-секретаря міськради Тетяна Михайлішина.

Після зміни міської влади навесні цього року, керівник "МіськШЕПу" Віталій Червінський, під контролем якого фірма погодилась на кредит у "Апекс-банку", позбувся своєї посади, а також добровільно склав повноваження депутата. Мотиви таких його дій невідомі, а з’ясувати це нам не вдалося – у пана Віталія постійно вимкнений мобільний телефон.

Дещо згодом позбувся посади й керівник водоканалу Володимир Андрущак – той чесно визнав, що на такий крок він пішов через борги підприємства.

– Самостійно ми вийти з боргової ями не можемо. Тому я і написав заяву на звільнення. Я звертався до керівників міста з проханням надати разову фінансову допомогу, щоби вийти з кредитних коштів й увійти у режим беззбиткової роботи, – розповів "МБ" В. Андрущак. (Микола КОБИЛЮК)
Редактор: Igor
21-11-2014, 17:39
Коментарів 0 Переглядів 3 593

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!