RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Донбас,  ти з ким?

Ситуація на Сході змінюється ледь не щохвилини, проте донеччани до останнього сподіваються: до ескалації конфлікту це не призведе. А тих, хто є прибічниками приєднання до Росії, багато хто вважає "цілком неадекватними".

Десяток міст Донбасу останні дні переживає доволі тривожні події: проросійські активісти з "колорадськими смужками" захоплюють державні й силові приміщення, блокують військову техніку. Виходити на вулицю в райцентрах, кажуть, безпечно. Але відкрито заявляти про свої погляди прихильники унітарної України не беруться. Бо лячно.

"Тут війна на порозі, а вони м’ясо смажать"

У середу Інтернетом поширилась інформація про те, що в Краматорськ заїхали п’ять БТР-ів з триколорами.
Водночас у місті на всі ці події реагують по-різному: місцеві журналісти розповіли, що поляризація думок відчутна, але проросійські настрої переважають.

– Люди в нас безстрашні, спокійно пересуваються містом, – розповідає "МБ" журналіст видання "Новости Краматорска" Ольга ЮРАСОВА. – Діти до школи ходять, паніки немає. Але прибічники єдиної України побоюються відкрито проголошувати свої думки.

– Учора купа роззяв поприходила до аеродрому, – продовжує журналіст. – Навіть дітей з повітряними кульками із собою брали, шашлики смажили... Тут війна на порозі, а вони м’ясо смажать, спиртне розпивають… Тобто тут відбувається повний сюрреалізм. Але паніки в місті немає. Більшість людей – прибічники "Донецької республіки": жінки, які незрозуміло чому постійно і скрізь тягнуть із собою дітей, чоловіки з робітників, молодь, чимало пенсіонерів. Тих, хто підтримує унітарність України, значно менше.

Всі ходять містом із георгіївськими смужками. У суботу, коли почався штурм нашого міського відділу міліції, бачила на власні очі, як наші міліціонери теж пов’язали на форму "колорадські" смужки. У нас нині немає людей, які би відкрито заявляли про свої проукраїнські погляди. Це дуже небезпечно зараз у Краматорську. Ніхто не ризикує виходити на вулицю з українською символікою.

Мені важко щось прогнозувати щодо ситуації. Ми лише сподіваємося, що переговори відбудуться мирно і якось все це заспокоїться.

Це можна назвати "днем відкритих дверей психлікарні"

Трохи спокійніше нині в Донецьку: тут на четвер навіть оголосили проукраїнський мітинг, на якому очікують до 20 тисяч учасників. Журналіст видання "Донецька правда" Сергій СУХОБОК каже, що у місті проросійські погляди імпонують хіба що "неадекватним".

– Я проводив так зване "польове дослідження": вийшов поспілкуватися з людьми поблизу Донецької ОДА – не з тими, які мітингують за "Донецьку республіку", а тими, які просто проходили повз, – каже Сергій. – Можу сказати, що переважна кількість не підтримує цей заколот. Вони не можуть зрозуміти, чому ті стоять, які в них вимоги та яка їхня подальша мета. Донецьк дуже налаштований на мирний розвиток подій. Кров нікого не влаштовує, тому більшість людей вкрай негативно ставиться до проросійських активістів.

– Я ходжу туди щодня, – каже журналіст. – Це можна назвати акцією "день відкритих дверей місцевої психлікарні". Ось учора був там. Почув звернення, ухвалене "Донецькою народною республікою". До кого це звернення було, чесно кажучи, я так і не зрозумів. Але воно вміщувало чудовий пасаж: мовляв, Парламентська асамблея Ради Європи, прийнявши резолюцію проти Росії, запровадила на території Європи "фашистську диктатуру". Ось це – рівень вимог цих людей. Це їхній інтелектуальний рівень! Зрозумійте, людина при здоровому глузді такого не вигадає. Я підходжу до одного з них, запитую: "А що ж таке федералізація?", а він навіть на "хлопський розум" це пояснити не може!

– Чому центральна влада так легко погодилася на ідею децентралізації та передання повноважень формування бюджетів знизу? Бо якщо це справді станеться і бюджет почне формуватися з кожного селища, кожного міста, тоді Донецька область виявиться банкрутом. Не буде державних дотацій! А 200 тисяч шахтарів залишаться без роботи та засобів існування. Помножте цю кількість на членів сім’ї, додайте сюди кількість співробітників фірм, які займаються забезпеченням поставок для підприємств, а також закупками вугілля. Це кожен третій житель Донбасу. Але ніхто ж цього не розуміє! І коли ти починаєш це пояснювати, на тебе дивляться, наче на ідіота, і кажуть: "Нє, це ми годуємо всю Україну", – розповів журналіст.
Микола КОБИЛЮК

опитування
Що нам робити з Донбасом?

Олександр, підприємець:
– Мені прикро, що таке відбувається в Україні. Але, як кажуть, пішла корова, то пішло би й теля – тільки би було вже спокійно. Якщо ті люди так хочуть до Росії, то хай ідуть! Якби не вплив Росії і не їхні олігархи, то це все давно вже би забулося.

Ігор, громадський діяч:
– Я – за цілісність народу, держави і духу. Я знаю, як із цієї ситуації вийти, але не скажу, бо мене неправильно зрозуміють. Перше – ми повинні згадати своє коріння, хто ми є і яка наша місія, а потім маємо зрозуміти, де ворог. А насправді він вселився в нас самих.

Зоя, підприємець:
– До окупації ставлюся дуже негативно. Віддавати Донбас Росії не можна, бо це наша земля, і там проживають наші люди. Ми повинні боротися за них до кінця. Влада має ухвалити рішучі рішення, щоби здолати ворога.

Думки

Олександр ПАЛІЙ,
політолог:
– Від цих подій на Донбасі нам слід очікувати дуже серйозної боротьби з ворогом. Нам дуже шкода залишати там людей – хороших дуже багато. А по-друге, якщо Росія забере собі щось одне, то на цьому не зупиниться і захоплюватиме інші території нашої країни. Тож прогнози у мене невтішні: боротьба може бути жахливою і тривалою.

Ігор БУРКУТ,
політолог, історик:

– Різні регіони в житті нашої держави мають певне значення. Донеччина є тим місцем, де сконцентроване металургійне та хімічне виробництво, що дає чималий дохід бюджету. Крім цього, тут є шахти, а в умовах залежності України від енергоносіїв наявність власних джерел енергії дуже важлива.
Те, що відбувається нині на Сході, – це пряма російська агресія, замаскована нібито під волевиявлення донеччан, які, мовляв, хочуть бути в Росії. Та перед подіями було проведено соціологічне опитування, яке показало, що понад 67 відсотків людей виступає за те, щоби жити в єдиній Україні. Тобто не більше третини донеччан готові активно чи пасивно підтримувати сепаратистів. Але російське керівництво поставило собі за мету знищення української державності. Путін хоче увійти в історію, як Петро І чи Катерина ІІ, – "федератєлєм зємєль русскіх"
17-04-2014, 14:57
Коментарів 0 Переглядів 2 535

Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.