RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Самопроголошене самогубство

У Криму після референдуму почався банкет "визволителів". У понеділок, 17 березня, на півострові оголосили вихідний: лави п’яних казаків-окупантів доповнили захмелілі від щастя "возз’єднання" проросійські жителі Криму. Вночі гриміли салюти. Радість доповнював святковий концерт і прапорці Російської Федерації.

Перед "референдумом" Інтернет сколихнуло відео, на якому молодик штовхнув російськомовну бубусю. Вона прийшла переконати російських військових, що її захищати не треба. Також сказала, що Крим – це Україна. Після цього оскаженілий натовп так званих ополченців накинувся на неї, обзиваючи провокатором. Один із молодиків штовхнув бабцю. Вона, до слова, все життя пропрацювала вчителем російської мови та літератури в Криму.

Але це дрібниці, на які ніхто не зважав. Під час "референдуму" жителі Криму проголосували із вражаючою одностайністю. За повідомленнями різних джерел, "за" від’єднання півострова проголосувало від 90 до 125 (!) відсотків його жителів.

– Дуже багато людей радіють, бо це велике "свято", ми ж тепер: "Ра-сі-я! Ра-сі-я!", – каже редактор газети "Кафа" з Євпаторії Ірина ПРОКОПЮК. – Світло, Інтернет, вода поки що є. Не працюють банкомати. "Приват­банк" закрив свої відділення. На дверях написано, що до завтра, але це "до завтра" вже три дні триває. Два банкомати знайшла, які працюють. В магазинах не працюють термінали. Картками розрахуватися не можна. Деяких товарів немає, бо на в’їзді на півострів вантажівки з ними проходять ретельний огляд, що створює затори. Понеділок – вихідний день. Багато п’яних. Багато людей ішли на голосування: бабусі, важко підіймаючи палиці, сходами діставалися до дільниць, щоби будь-що проголосувати. Людей, які не ходили на голосування, не порахували. Мені прийшло запрошення. Я прийшла не голосувати, а фотографувати. Мене в списках не було. Доньці моїй теж прийшло запрошення, але на дівоче прізвище, а вона три роки як заміжня. Прізвища тих, кого не було в списках, вносили туди дуже швидко.

Стосовно того інциденту, коли на землю штовхнули бабусю, то в.о. міського голови Феодосії сказав, що не знає, що робити з тими кримчанами, які "не поділяють проросійських настроїв".

Зараз випустили страшного "джина". Люди в Криму і до цього не були дуже толерантними: я не можу уявити, щоби я розмовляла українською на вулиці, бо перше, що почую: "Чемодан – вокзал – Львов".

Обіцяють, що гривня буде в обігу до 2016 року. Через два тижні ми переходимо на російський час – переводимо годинники на дві години вперед.

Ірина раптово переходить на російську мову. Потім пояснює:

– Це біля мене тітка якась пройшла, тому я на російську перейшла. Ніхто не розуміє, що тепер робити з податками, що буде з пенсіями, і ніхто не дає відповідей на ці запитання. Кажуть, що гривня і рубль поки що ходитимуть паралельно. Ніхто не знає, як це має бути, але чомусь усі впевнені, що пенсію буде виплачувати як Україна, так і Росія. Дві пенсії хочуть.

Російські військові поки що масок не знімають і розпізнавальних нашивок не нашивають. Їх зараз дуже багато. Якщо два тижні тому під військовою частиною в Євпаторії було два БТРи, то зараз їх там три десятка, військові намети. Викопали незрозумілу траншею неподалік від частини. Я ще подумала, що якась вона дивна: метр глибини, вузька і метрів сорок завдовжки. Виявилось, що вони туди в туалет ходять. Знайома, побачивши траншею, сказала: "Це вони тут надовго".

Наших солдатів закликають роззброюватись і виїжджати в Україну.
Михайло Салітра

"У Криму настають депресивні часи"

Олег СОСКІН,
директор Інституту трансформації суспільства:

– Це був не референдум, а сфальсифікована акція, захоплення півострова терористично-бандитськими формуваннями за сприяння Росії на чолі з Путіним. Це втручання у внутрішні справи і порушення національної безпеки України. Населення півострова пройшло через зомбування, промивання мозку, як при Гітлері і Сталіні.

Тепер Росія повинна виплачувати зарплати і пенсії. Вони ж пообі­цяли, що бачать цю територію як суб’єкт федерації. Введуть рубль. Тепер мають брати на себе утримання збиткового півострова. Тепер він буде ще збитковішим, бо на територію з озброєними людьми ніхто не поїде відпочивати. Бандформування там викрадають людей, погрожують їм.

Якщо взяти приклад Абхазії та Придністров’я, то по-проукраїнському налаштовані люди виїжджатимуть із Криму. Близько півмільйона людей там не сприймають "московського" фактора. Вони рухатимуться на материкову Україну. Та й тим, хто залишиться, буде сутужно: джерел для існування не буде. Буде карткова система, нестача водопостачання, енергоносіїв та продуктів. Вважаю, що тільки до кінця цього року з острова втече тисяч сімдесят людей на материкову Україну та Росію. Старші люди за шістдесят, яких є понад чотириста тисяч, важко переживатимуть такі важкі умови фізично та психологічно. Коли навколо озброєні люди, матеріальна скрута... Тому демографічна ситуація погіршиться. Народжуваність теж упаде через міграцію молоді. Там настають депресивні часи. Путіну не потрібен Крим-курорт. Йому потрібно відбити 75 мільярдів, вкладених у Сочі, підтвердити "царські" амбіції, дестабілізувати ситуацію в Україні, посилити військову присутність на півострові.
18-03-2014, 09:56
Коментарів 0 Переглядів 2 544

Інформація

Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Тут розмістили світлини 11-тьох захисників, які народилися у Рогізній

Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
Про мову, диктант і українців. Блог Юлії Пацаранюк
27 жовтня відзначають День української писемності та мови
ВІДЕО Переглянути все відео

Тут розмістили світлини 11-тьох захисників, які народилися у Рогізній

Запрошуємо всіх разом підтримати та визначити кращі бренди Чернівців!

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Разом із автосалоном American Wheels, де в наявності понад 320 автівок на будь-який бюджет та смак, ми вибрали десять найпопулярніших у 2024 році автівок, які гарантовано прослугують Вам довго і будуть приносити задоволення кожен день.

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

У Чернівцях одним із популярних провайдерів є "Оптиком плюс", який забезпечує стабільний, швидкісний і безлімітний інтернет до 300 Мбіт/с. Компанія використовує сучасні технології та давно впровадила підключення через оптоволоконний кабель, що гарантує надійність і якість.