RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

[b]У Чернівцях після карантину відновили навчання у школах [/b]

Сьогодні, 13 грудня, у Чернівцях всі загальноосвітні та дошкільні заклади відновили роботу.

Водночас, з огляду на перевищення епідемічного порогу в усіх закладах освіти посилено санітарно-гігієнічні, протиепідемічні та дезінфекційні заходи, контроль за дотриманням температурного режиму та режиму провітрювання, бактерицидного знезараження повітря у тих приміщеннях, де перебувають діти.

У раціон харчування школярів рекомендовано включити фіточаї та інші вітамінні напої. Триватиме щоденний моніторинг відвідувань дітей та вестиметься щоденне спостереження задля своєчасного виявлення хворих на ГРВІ та грип серед дітей та персоналу освітніх закладів.

Також рекомендовано обмежити проведення культурно-масових заходів за участю дітей у закритих приміщеннях.

За даними прес-центру міської ради, у школах міста сьогодні були відсутні 2903 учня або 13,4%, з них у зв’язку із хворобою – 2432 учня або 11,2%. У дошкільних закладах міста із 8930 вихованців 13 грудня були відсутні 11% дітей


8 грудня

[b]Від грипу щепили 13 тисяч осіб[/b]

Станом на сьогодні щеплено з метою профілактики грипу 13 тисяч 9 осіб, в тому числі з груп ризику – 12 тисяч 204 особи. За попередній тиждень щеплено 2 тисячі 104 особи з груп ризику, повідомляє обласна СЕС.

[b]На ГРВІ захворіли шість відсотків мешканців області[/b]

Станом на сьогодні, на гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло 54 тис. 44 особи, або 6% мешканців області. Реєструються поодинокі випадки грипу.

Частка захворілих дітей до 18 років – 65% від загальної кількості захворілих. Всього госпіталізовано 1 тис. 642 хворих, в тому числі діти – 1 тис. 200 (73%), повідомили в обласній санітарно-епідеміологічній станції.

На 48 тижні перевищення епідемічного порогу зареєстровано в обласному центрі (на 32%), Вижницькому районі (на 74%), Герцаївському районі (в 2,1 рази).

Також епідемічний поріг перевищено у Глибоцькому (на 17%), Заставнівському (на 59%), Кельменецькому (на 54%), Кіцманському (на 58%) Путильському (на 47%), Сторожинецькому (у 2,1 рази).

Неепідемічною залишається ситуація з гострих респіраторних вірусних захворювань у Новоселицькому, Сокирянському та Хотинському районах.

Загалом по області епідемічний поріг перевищено на 54%.

В порівнянні з попереднім тижнем року в цілому по області захворюваність зросла на 21%, в тому числі серед дітей до 18 років – на 19%.

Госпіталізовано за тиждень 195 осіб, з яких 156 – діти до 18 років.

Вірусологічною лабораторією продовжується лабораторний моніторинг за циркуляцією респіраторних вірусів, обстежено 305 осіб. Зокрема, методом люмінесцентної мікроскопії проведено 2 тис. 745 досліджень, позитивних 95, в 47% випадків виявлено респіраторно-синцитіальний вірус, в 34% – аденовірус, в 19% – віруси парагрипу.

[b]До лікарень доправляють на 10-20 хворих більше[/b]

Порівняно з пореднім тижнем в області спостергіається збільшення захворюваності на ГРВІ, повідомили в обласній СЕС. Перевищення епідемічного порогу складає 53, 8% у цілому по області.

- Найбільше хворіють у місті Чернівці. Перевищення епідпорогу у Чернівцях складає 52, 2 %, - каже заступник головного санітарного лікаря області Наталія ГОПКО. - Найменше захворіли у Новоселицькому, Хотинському та Сокирянському районах. Там епідпоріг не перевищено.

Кільлькість госпіталізовних цього тижня значно не збільшилася - у середньому по області до лікарень доправляють на 10-20 осіб більше, ніж минулого тижня.

- Нічого надзвичайного не відбувається. Немає потреби у збільшенні ліжко-місць для хворих на ГРВІ так, як це було минулого року, - каже Наталія Гопко.

[b]Вірус грипу в області не виявили[/b]

За даними обласної СЕС, у хворих найчастіше виділяють РС-вірус, аденовірус, парагрип ІІ типу.

- Лабораторно вірус грипу не виділяють, проте кілнічно було зафіксовано декілька випадків, - каже заступник головлікаря СЕС Наталія ГОПКО. - Людина може хворіти на грип вдома, клінічні ознаки вказуюють на це, але лабораторно грип не підтверджується.

6 грудня

[b]Карантин у Чернівцях протримається щонайменше тиждень[/b]

Навчальні заклади Чернівців – школи і дитсадки – зачинено на карантин щонайменше до кінця тижня. Про це сьогодні повідомили члени міської протиепідемічної комісії.

- Комісія збереться на засідання у п’ятницю, 10 грудня, і буде вирішувати на підставі даних захворювань, - розповіла голова комісії заступник міського голови Інна Онацька. – наразі спостерігається позитивна тенденція і сьогодні порівняно з минулим понеділком до лікарів звернулося менше хворих.

Комісія також рекомендувала припинити заняття в усіх позашкільних закладах – музичній, художніх, спортивних школах і гуртках.

Рішення про припинення навчання було комісією ухвалено минулої п’ятниці. Тоді, за даними медиків, у більшості шкіл і дитсадків (крім дев’яти) рівень захворюваності серед учнів і вихованців становив 25-34%, а в деяких закладах навіть 40%.

- Тому й було вирішено призупинити навчання, щоб хворі менше контактували зі здоровими дітьми і не поширювали інфекції, - розповіла Інна Онацька.
За даними медиків, станом на понеділок госпіталізовано 447 осіб, 352 з яких діти. Більшість хворих на ГРВІ у Чернівцях – діти віком 7-14 років. Спочатку більше хворіли школярі, потім почали і вихованці дитсадків. Нагадаємо, спочатку на карантин закрили п’ять шкіл, потім ще сім.

Тим часом середні спеціальні та вищі навчальні заклади І-ІV рівнів акредитації продовжують працювати. Серед студентів епідемічних поріг не перевищено, тому навчання в них вирішено не припиняти.


4 грудня

[b]Усі школи і дитсадки зачинено на тиждень[b]

У Чернівцях вирішено призупинити навчально-виховний процес в усіх школах, ліцеях, гімназіях, дошкільних та позашкільних закладах міста, школах естетичного виховання, спортивних школах з 04.12.2010 року на тиждень. Таке рішення ухвалила міськеа протиепідемічна комісія.

Міська протиепідемічна комісія рекомендувала забезпечити проведення протиепідемічних та дезінфекційних заходів громадського транспорту (проведення вологого прибирання із застосуванням дезінфекційних розчинів нового покоління, протирання поручнів тощо), ввести масковий режим.

Рекомендувати керівникам закладів культури незалежно від підпорядкування обмежити роботу гуртків, творчих об’єднань, проведення культурно-масових заходів із залученням дітей та дотримуватись протиепідемічних та дезінфекційних заходів.

Керівникам підприємств, організацій, установ незалежно від форми власності та підпорядкування забезпечити дотримання протиепідемічних, дезінфекційних заходів, ввести масковий режим.

[b]3 грудня[/b]

[b]У торговців на Калинці менше шансів захворіти[/b]

- В основному хворіють школярі, бо у них найбільша скупченість, вони знаходяться у закритих приміщеннях, - пояснює начальник епідвідділу міської СЕС Ірина ВОСТРІКОВА. – У торгівців на Калинівському ринку, наприклад, які постійно знаходяться на відкритому повітрі, менший ризик підхопити хворобу. Щодо студентів, то у них невдовзі розпочнеться сесія, усі роз’їдуться додому, тож, швидше за все, більшість уникнуть хвороби.

Цьогорічна епідемія однозначно не матиме таких великих масштабів, як це було минулого року, стверджує Ірина Вострікова – це видно за показниками.

- Цього року випадків захворювань значно менше, ніж торік, - каже Ірина Северинівна. – Проте збільшилася кількість звернень до поліклінік – навчені досвідом, люди почали ретельніше дбати про своє здоров’я.

[b]До студентів епідемія поки не дісталася[/b]

До вузів епідемія поки що не добралася.
За словами першого проректора Чернівецького національного університету Романа ПЕТРИШИНА, другого грудня було 95-97 відсотків присутніх студентів.

- Все ж таки студенти – люди вже дорослі, організм у них більш загартований, - вважає Роман Іванович. – Тому й тримаємося поки що. Але, гадаю, через тиждень-два епідемія добереться і до нас. З досвіду минулих років знаю: першими під час епідемії починають хворіти школярі, а через тиждень – студенти.

[b]У школах діти - в масках[/b]

У навчальних закладах, де заняття тривають, вживають усіх необхідних заходів, щоб уникнути поширення захворюваності.

- У нас невеликий відсоток хворих: із 300 учнів другого грудня через хворобу відсутні 62 школярів,- повідомила заступник директора початкової школи №5 з навчально-виховної роботи Леся ІЛАЩУК. - Також деякі батьки зателефонували, що у їхніх дітей слабкий імунітет, тому вони зараз не ризикують вести дитину до школи. Хворих небагато, бо корпус початкової школи знаходиться окремо від старшої, тож менший ризик підхопити від когось вірус, у школі тепло. Ми дотримуємося обов'язкових санітарно-гігієнічних вимог – щоденне прибирання, провітрювання, тепла вода для пиття. Також намагаємося хоч на кілька хвилин виводити дітей на вулицю, щоби вони подихали свіжим повітрям.

Більшість учнів носять маски, а на уроках їх скидають.

- Маску беру з собою до школи вже кілька днів поспіль, - запевнила учениця четвертого класу школи №5 Мар’яна ГНАТЮК. – На зміну маю три маски на день. Одягаю їх у транспорті, на перерві, на вулиці. Хоч у масці не дуже зручно, але я розумію, що вона потрібна – не хочу захворіти.

[b]У садочках майже 20% дітей відсутні[/b]

Станом на друге грудня серед усіх вихованців дитсадків Чернівців – 16 відсотків відсутніх. Про це повідомила заступник начальника міського управління освіти Ніна ВІТКОВСЬКА.

- Важко сказати, чи ці діти відсутні через простудні захворювання, - зауважила Ніна Пилипівна. – Це можуть бути й захворювання зовсім іншого характеру. Малюки менше хворіють, аніж школярі, тому що вони постійно знаходяться під наглядом батьків. А школяр може вибігти на вулицю без шапки, учні більше контактують одне з одним, переходять з класу в клас. Вихованці ж дитсадка більш ізольовані, кожна група знаходиться окремо, у своїй кімнаті. У садочках тепло. Усі працівники – у масках. На цей період обмежили проведення масових заходів, батькам вихователі пояснюють, щоби вони з дітьми якомога менше перебували у місцях масового скупчення людей.

Найбільша кількість відсутніх малюків, за словами Ніни Вітковської, - у ДНЗ №28, №31, ДНЗ “Берегиня”.

[b]2 грудня[/b]

[b]На карантин зачинять ще кілька шкіл[/b]

Другого грудня епідеміологічний поріг захворюваності досяг межі у десяти школах. Третього грудня відбудеться засідання міської надзвичайної протиепідеміологічної комісії, на якій вирішать, чи призупиняти навчальний процес у всіх загальноосвітніх закладах. Міська влада вважає, що немає сенсу зачиняти по дві-три школи.


[b]Дитсадки поки не зачиняють[/b]

Після карантину відновили навчання

У Чернівцях сьогодні працюють усі дитячі садочки, жоден не зачинено на карантин. Про це повідомили в міському управлінні освіти. За даними управління, лише 16% дітей не відвідує дитсадки, при цьому невідомо, яка частина з них хворіє. Тому в дошкільних навчальних закладах карантин не оголошують.

[b]Більшість хворих на ГРВІ у Чернівцях – діти[/b]

Станом на перше грудня у Чернівцях, за даними епідвідділу міської СЕС, зареєстровано 747 випадків захворювань на ГРВІ, із них 423 випадки – дітей до 18 років, що складає 56,6 відсотків. Протягом дня госпіталізовано 12 осіб, усі – віком до 18 років. Спостерігається поступове зростання захворюваності.

- Цього року випадків захворювань значно менше, ніж торік, - каже начальник епідвідділу міської СЕС Ірина Вострікова. – Проте збільшилася кількість звернень – навчені досвідом, люди почали ретельнішще дбати про совє здоров’я.

Цьогорічна епідемія однозначно не матиме таких великих масштабів, як це було минулого року, стверджує Ірина Вострікова – це видно по показниках.


[b]1 грудня[/b]

Через зростання захворюваності на ГРВІ, першого грудня призупинено навчальний процес ще у семи навчальних закладах міста: загальноосвітні школи №№16,33,39,42, гімназії №№2,5,7, повідомляє міська надзвичайна протиепідемічна комісія.

30 листопада до сьомого грудня було призупинено навчальний процес у ЗОШ № 4, 8 та 12, а також гімназіях №3 та №4.
Закриття шкіл на карантин було зумовлено тим, що там на ГРВІ захворіло понад 25% учнів.

Нині у Чернівцях спостерігається ріст захворюваності на ГРВІ, у першу чергу серед дітей до 18 років. Зокрема, станом на 30 листопада у школах через захворюваність на ГРВІ відсутні 3578 або 19,5% від загальної кількості учнів.

Після карантину відновили навчання


Лише впродовж 29 листопада у Чернівцях зареєстровано 1186 випадків захворювання на ГРВІ , 792 (67,2%) з яких у дітей до 18 років. У семи дітей клінічно виявлено грип.

[b]Введено масковий режим[/b]

З 29 листопада у Чернівцях введено в дію план лікувально-профілактичних заходів з попередження та боротьби з ГРВІ та грипом.

Станом на перше грудня у Чернівцях, за даними епідвідділу міської СЕС, зареєстровано 747 випадків захворювань на ГРВІ, із них 423 випадки – дітей до 18 років, що складає 56,6 відсотків. Протягом дня госпіталізовано 12 осіб, усі – віком до 18 років. Спостерігається поступове зростання захворюваності.

У лікувально-профілактичних закладах міста запроваджено масковий режим.

В усіх загальноосвітніх навчальних, дошкільних, позашкільних закладах міста, школах естетичного виховання посилено проведення санітарно-гігієнічних, протиепідемічних та дезінфекційних заходів, забезпечено контроль за дотриманням температурного режиму, ведеться щоденне медичне спостереження за персоналом та учнями, вихованцями.

Керівникам закладів культури, позашкільних закладів, спортивних шкіл міської комунальної власності та обласного підпорядкування рекомендовано обмежити проведення культурно-масових заходів та дотримуватись протиепідемічних та дезінфекційних заходів. Про це повідомляє прес-центр міської ради.

[b]Найбільше учнів захворіло у школі № 33[/b]

Найбільша кількість відсутніх – 27,2% - у школі №33.

Навчання призупинене на сім днів, тобто до восьмого грудня включно. Отож, на заняття школярі підуть наступного четверга.

- Першого грудня у нас було 26,2 відсотків відсутніх через захворювання учнів, - розповідає директор гімназії №5 Тетяна МІНАКОВА. –У більшості з них – ОРВІ. Високої температури немає майже ні в кого. Звісно, ми не дуже раді, що доведеться призупинити навчання, все сподівалися, що хвороба нас обмине. Але кількість хворих різко зросла. Ще на день раніше, 30 листопада, у школі був 21 відсоток відсутніх. Найбільше хворих – серед учнів шостих-сьомих класів. Гадаю, що до кінця тижня навчання призупинять у всіх школах міста, адже кількість хворих збільшується.[/b]
3-12-2010, 13:20
Коментарів 0 Переглядів 5 828

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

"Вечірнє шоу фрекен Хільдур Бок" буде завершальною прем’єрою театрального сезону


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.