RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Гопак – це не лише усім відомий український народний танець. Це також і вид бойового мистецтва. У Чернівцях осередок бойового гопака (від Хмельницької обласної федерації) з’явився після того, як чернівчанин Олександр Гельмич запросив до Чернівців для свого 10-річного сина тренера з бойового гопака Івана Підгурського.
З Іваном Тадейовичем ми й поспілкувалися про особливості цього виду бойового мистецтва.
Щоби отримати перший рівень, треба тренуватися не менше двох років
– Раніше я займався східними єдиноборствами, рукопашним боєм, маю другий розряд із теквондо, – розповідає Іван Підгурський. – Але ніяк не міг знайти щось своє, усе це мені нагадувало балет. А потім дізнався про бойовий гопак і відтоді розпочав ним займатися. Із семи рівнів гопака у мене другий – "сокіл". Це не так багато, але й немало. Скажімо, для того, щоб отримати "жовтяка" (перший рівень), треба тренуватися впродовж двох років. Найвищий рівень – "волхв" – здобув лише один чоловік, генерал-полковник козацьких військ України, верховний отаман військового округу "Західна Україна" Володимир Пилат. Загалом у гопаку дуже багато нюансів. Наприклад, учитель – це найвище звання. Для цього треба мати багато досягнень, учнів, послідовників. Спочатку – тренер, потім – інструктор і вже аж тоді – вчитель.
Є чотири напрямки розвитку бойового гопака: оздоровчий, культурно-мистецький, спортивний та власне бойовий. Оздоровчим гопаком можуть займатися люди будь-якого віку, в тому числі й похилого. Прихильники культурно-мистецького гопака беруть участь у фестивалях, презентаціях та інших показових виступах. Спортивний дає змогу застосувати гопак у міжстильових змаганнях, зокрема в універсальних змаганнях у восьмикутнику (боях без правил). А власне бойовий гопак – це володіння різними видами зброї: булавою, шаблею, ціпом, серпом, топірцем, списом, косою, палицею.
Від східних єдиноборств нас відрізняє те, що тут є низова техніка, тобто ми можемо битися навприсядки.
У бойовому гопаку ще є такий різновид, як бойове мистецтво жінок "Азгарда" (тобто амазонки). Там також техніка базується на бойовому гопаку, лише жінки-воїни завдають удари долонями, а не кулаками.
Замість розминки співають козацькі пісні
– Одяг у бойовому гопаку такий же, як колись носили козаки, – продовжує тренер. – Шаровари, вишиванка, причому все різнобарвне. Адже яскравий колір уособлює веселощі, а козаки були веселими людьми. А ще тренуватися треба в чоботах. Тоді й стопа не болить від удару, та й не порівняти удар чоботом і голою ступнею. Чим вищий розряд, тим коротша стрижка. Характерники і волхви носять чуби або, як їх зневажливо називають, оселедці. Багато хто вважає, що козаки були пияками і лише те й робили, що люльку курили. Але це неправда – козаки справді курили люльку, та в ній був не тютюн, а пахучі трави, якими козаки відганяли комарів. Так і прихильники бойового гопака не палять, не п’ють. Нам навіть заборонено плювати на землю. У нас дуже сувора дисципліна. Якби ви бачили, як мої учні віджимаються на перших уроках – кілька разів і то заледве, то ви б їх не впізнали, як вони тепер бадьоро усе виконують. Ми читаємо лекції, розповідаємо про козаків, культуру поведінки, виховуємо учнів. Розпочинаємо заняття з молитви, потім співаємо козацькі пісні. Це – найкраща розминка, дихання пришвидшується. Тоді можна починати заняття. Загалом кожен знайде у бойовому гопаку те, що шукає: оздоровиться, навчиться себе захищати, але не ходити і бити людей. Ми приймаємо хлопців і дівчат від восьми років і старше.

Де займаються:
Заняття зі спортивного гопака проводять у ЗОШ №18 (вул. Стасюка, 18А), 19.30, понеділок, середа, п’ятниця.
Заняття з оздоровчого гопака – у спорткомплексі "Динамо" (вул. Українська, 42), вівторок, четвер – 19.30, субота – 9.00.
Ціна – 60 гривень на місяць.
Галина МАРКІВ

ДОВІДКА
Відродження бойового гопака у наш час розпочалося 1985 року, коли львів’янин Володимир Пилат почав систематизувати знання, зібрані по крихтах від українців – майстрів двобою, розкиданих по усьому колишньому Союзу. Значну частину техніки вдалося розшифрувати завдяки дослідженню українських народних танців. Саме звідси народилася і нова назва відродженого мистецтва предків – бойовий гопак.
З 7 по 15 жовтня 2001 року у місті Черджоу в Південній Кореї відбувся IV всесвітній фестиваль бойових мистецтв, на який була запрошена збірна команда України з бойового гопака. Виступи гопаківців на тлі 30-ти стилів національних бойових мистецтв різних країн світу були визнані журі фестивалю одними з найкращих. Бойовий гопак так сподобався гостям і учасникам фестивалю, що навіть монахи з монастиря Шаолінь виявили бажання поділитися деякими секретами свого бойового мистецтва, а натомість вивчити кілька елементів техніки бойового гопака. 1991 року зареєстрована центральна школа бойового гопака, 2001 року – міжнародна федерація бойового гопака.
Словник термінів у бойовому гопаку:
тузень – прямий удар рукою;
джиган – боковий удар рукою;
стрімляк – удар знизу;
вохрик – удар збоку;
щупак – удар в стрибку двома ногами вперед;
розніжка – удар двох суперників у боки;
інші види ударів ногами – чорт, голубець, пістоль, закрут, зміна, блоха, тинок;
млин, коса, дзиґа – види підсікання.

Рівні майстерності
у бойовому гопаку:
1. жовтяк
2. сокіл
3. яструб
4. джура
5. козак
6. характерник
7. волхв
4-11-2008, 10:31
Коментарів 0 Переглядів 11 072

Теги -

Інформація

Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
ДТП сталася на розі вулиць Руської та Садовського.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
ДТП сталася на розі вулиць Руської та Садовського.


Про мову, диктант і українців. Блог Юлії Пацаранюк

Сьогодні відзначають День української писемності та мови
Влада  змінюється – корупція незмінна. Блог Ярослава Волощука
Наша рідна, виплекана корупція часто видається страшнішою від ворога
ВІДЕО Переглянути все відео

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.

Запрошуємо всіх разом підтримати та визначити кращі бренди Чернівців!

Одним з ключових напрямків центру є комп’ютерна діагностика різних органів та систем організму. Це сучасний метод, який дозволяє виявити проблеми на ранніх стадіях та запропонувати найкраще рішення для вашого здоров'я.

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Аби спростити ваші пошуки та допомогти придбати золоту каблучку, яку точно дівчина з радістю одягне на палець і скаже бажане "Так!", ми з мережею магазинів "Ювелірна карта" зробили підбірку з п’яти найпопулярніших моделей обручок у 2024 році.