Торт "Бочка з ікрою"Для коржів: 2 яйця, 2 ст. л. меду, 1 склянка цукру, 150 г маргарину, 2 ч. л. соди, борошно.
Для крему: 1 л сметани, 2 склянка цукрової пудри, 2 пакетики загущувача.
Крем під мастику: 200 г вершкового масла, півбанки згущеного молока.
Для "ікри": 100 г олії, 1 упаковка желе для торта, 1 ст. л. цукру, 1 склянка води.
Для шоколадної мастики: 300 г маршмеллоу (зефірних цукерок), 500 г цукрової пудри, 2 ст. л. лимонного соку, 25 г вершкового масла, какао.
Цей торт я готувала в кілька етапів. Спочатку приготувала власне сам торт.
Готуємо медовий тортЦукор, мед і маргарин розтопила в маленькій каструльці й зняла з вогню. Остудила суміш. Тоді додала яйця по одному, соду й борошно. Борошна додала стільки, щоб тісто було досить густе – як на вареники. Розділила його на приблизно однакові за розміром кульки й по черзі їх розкачувала. Кожен корж обрізала під обраний розмір. Викладала по два коржі на деко, застелене пергаментним папером і випікала кілька хвилин до золотистого кольору в розігрітій духовці. Із перерахованих інгредієнтів у мене вийшло 13 коржів. Обрізки тіста змішала, розкачала й теж спекла.
Потім приготувала сметанний крем. Сметану збила із цукровою пудрою й загущувачем до стійких піків. Змастила коржі кремом. Залишила торт просочуватися на кілька годин у теплому приміщенні.
Тим часом готувала "ікру".
Готуємо "ікру" із желеУ дві склянки налила олії (по півсклянки) і поставила в морозилку на 40-60 хв. Змішала желе для торта й желатин. Залила половиною норми води, як вказано на упаковці желе. Довела суміш до кипіння й кип’ятила хвилину, трошки остудила. Дуже тепле желе набирала в 20-грамовий шприц і крапала в олію. Деякий час я витратила на те, щоб "навчитися" крапати маленькі краплинки, з яких виходили гарні "ікринки". Як тільки олія прогрівалася, проціджувала "ікру" через ситечко й промивала її водою. Теплу олію знову клала в морозилку, а іншу склянку витягувала з морозилки й продовжувала створювати "ікринки". Желе швидко загущувалося, тому час від часу я підігрівала його. Готову ікру складала на тарілку й зберігала в холодильнику. Загалом на "ікру" я витратила понад три години.
Оформлення торта мастикоюЧерез кілька годин надала торту форму бочки. Для цього верхні коржі обрізала навскіс, середину не чіпала зовсім, а нижні обрізала так, щоб був звужений низ. Усе, що обрізала, і спечені рештки коржів подрібнила до крихти, змішала з рештою сметанного крему. Із отриманої суміші виклала зверху бортик.
Далі збила міксером масло зі згущенкою й змастила торт цим кремом під мастику. Теплими чистими руками загладила поверхню із кремом, щоб вона була рівною. Поставила торт у холодильник, щоб крем застиг.
Тепер готуємо мастику для прикрашання торта. Зефір, масло й лимонний сік поклала в миску й помістила в мікрохвильову піч на 30 секунд. Коли зефір розтопився, додала какао й поступово додала цукрову пудру. Замісила пластичне тісто. Відщипувала потрохи від тіста й розкачувала його на присипаній цукровою пудрою поверхні. Розкачувати треба не дуже тонко, бо тісто рветься. Смужки на "дощечки" можуть бути різної ширини. Смужки мастики викладала на торт так, щоб край наступної накладався на попередню. Зверху зайве обрізала.
Фактуру дерева я робила кінцем ложки. Легенько притискаючи, я проводила ним по "дощечкам".
Далі розтопила три білі зефірні цукерки маршмелоу із краплиною масла й лимонного соку, додала цукрову пудру й замісила білу мастику. Розкачала її й вирізала дощечку для побажань. Побажання я писала розтопленим шоколадом. Зі зворотного боку змастила "дощечку" із побажанням збитим білком і прикріпила до "бочки". Із маленьких кульок шоколадної мастики імітувала цвяхи на дощечці.
Далі із шоколадної мастики ще виготовила смужки для обідків і приклеїла їх до торта теж збитим білком. Із кулькової ручки витягнула стержень і торцем корпуса зробила імітацію закльопок на обідках.
Далі розмішала в чашці горілку з медом у пропорціях 1:1. Пензликом "пофарбувала" сумішшю торт. Ця "магічна" дія усунула залишки цукрової пудри на торті й надала торту блиску.
Далі наповнила бочку "ікрою". До вживання зберігала торт у холодильнику.
Мої враження й поради. Цьому торту я твердо можу присвоїти категорію "святковий", тому що він має прекрасний презентабельний вигляд, чудовий медовий смак. До того ж готувати його потрібно тривалий час. Загалом на приготування цього торта я витратила понад шість годин! Не щодня можна собі дозволити таку розкіш. Насправді готувати його зовсім не складно, але потрібно виконати багато різних операцій. Мої поради тим, хто візьметься готувати цей торт:
- "Ікру" із желе можна приготувати напередодні – це зекономить вам час. Вона чудово зберігається в холодильнику й навіть на торті зберігалась без зміни кольору чи форми.
- Для "ікри" придбайте оранжеве желе для торта або прозоре й оранжевий барвник. Тоді "ікра" буде більше схожа на справжню.
- Готуючи мастику, лимонний сік і масло додавайте до розтоплення зефірних цукерок. Розтоплене маршмелоу погано реагує на рідину й стає твердим і непластичним.
- Замість медового торта можна приготувати бісквітний. Але обов’язково зверху його треба змастити кремом під мастику, щоб мастика добре лягала на торт.
31-05-2013, 14:16
0
12 255